Αναβρασμός στους γονείς μαθητών των σχολείων της Λέσβου για την εκπαίδευση προσφύγων-Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Στις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία για τα παιδιά των προσφύγων. Η λειτουργία των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων βρίσκεται στην τελική ευθεία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.


Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων από σχολεία της Μυτιλήνης  φέρνουν αντιρρήσεις στην ένταξη των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα, προκαλούν «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας και ενισχύουν την ήδη άσχημη εικόνα της χώρας διεθνώς, στη διαχείριση του προσφυγικού.

Το κενό στην ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων, σε συνδυασμό με την αδυναμία του κράτους να εκτονώσει την πίεση που υφίστανται συγκεκριμένες περιοχές, δίνουν περιθώρια ανάπτυξης ακραίων πολιτικών δυνάμεων και ενίσχυσης τάσεων ξενοφοβίας. 

Λίγες μέρες μετά την εναντίωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας και των συλλόγων της Κω στην παραχώρηση χώρων για τη διδασκαλία των παιδιών των προσφύγων και γονείς από την Μυτιλήνη αντιδρούν στην απόφαση για διδασκαλία των παιδιών των προσφύγων στα δημοτικά της Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από χτες ξεκίνησε η ενημέρωση των μαθητών από τους Δ/ντες για τους νέους μαθητές (προσφυγόπουλα) που θα έχουν τα σχολεία, μερικά από αυτά όπως αναφέρουν πληροφορίες θα είναι το 8ο Δημοτικό Σχολειό Μυτιλήνης, το 9-10 δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης, το 1ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης κ.α

Όπως μας ανέφεραν γονείς από το 8ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης ετοιμάζουν δυναμική κινητοποίηση την Δευτέρα το πρωί με λουκέτο στην είσοδο του σχολείου και κατάληψη του κτηρίου για να διαμαρτυρηθούν για την εισαγωγή προσφυγόπουλων στο σχολείο τους.

Οι γονείς από σχολεία της Μυτιλήνης εξαγριωμένοι με αυτήν την απόφαση ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις από την Δευτέρα ενώ όπως μας ειπαν  αυτό που τους εξαγρίωσε είναι η ελλιπής ενημέρωση και η απόφαση των Δ/ντων να μιλήσουν μόνο με τα παιδιά στην προσευχή και όχι με τους γονείς, εκτελώντας μάλλον εντολές της Δ/νσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάποιοι γονείς με ρατσιστικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα όπως «Στο χώρο που θα κατουράνε τα παιδιά μας θα κατουράνε και αυτά είναι κοινός χώρος εγώ δεν ρισκάρω την ζωή του παιδιού μου.» η «Την Δευτέρα το πρωί στις 7 ΟΛΟΙ οι Γονείς των παιδιών του 8ου Δημοτικού σχολείου!! Θα γίνει η κατάληψη του κτιρίου!! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας!! Δεν δεχόμαστε στο σχολείο μας να έρθουν τα παιδιά των λαθρομεταναστών!!».. κ.α , προσπαθούν να στρέψουν το σύνολο των Λέσβιων κατά των μεταναστών και των μικρών παιδιών προσφύγων με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική ειρήνη του νησιού μας αλλά και με την αλληλεγγύη που μέχρι τώρα έχει δείξει το νησί μας.

Οι γονείς χωρίς να έχουν διαβάσει τους κανονισμούς και χωρίς να έχουν ενημέρωση για την εκπαίδευση προσφύγων αντιδρούν δικαιολογημένα κάποιες φορές εφόσον κανένας δεν τους έχει ενημερώσει.

Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι τα παιδιά των μεταναστών πριν έρθουν όλα θα εμβολιαστούν.. Όπως τα ελληνόπουλα... Μην τα κάνουμε τραγικά...... Πρώτα από όλα τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα...  Δεν τους ρώτησε κανείς αν θέλουν να εκπαιδευτούν στα σχολεία της Μυτιλήνης…. Εγκλωβισμένοι είναι στις αποφάσεις των κυβερνώντων όπως και εμείς.

Καλύτερα οι γονείς να απευθυνθούν σε Περιφέρεια, Δήμο, Δ/νση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρά να καταφύγουν σε ακραίες καταστάσεις γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα χάσουν το όποιο δίκιο έχουν…..


Όπως ανακοινώθηκε, από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσουν οι πρώτες δομές σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, σε δυο της Θεσσαλονίκης, σε ένα στην Ήπειρο, σε ένα στην Εύβοια, καθώς και σε 20 σχολεία. Συνολικά 1.500 παιδιά θα δώσουν το «παρών» αρχικά, την πρώτη ημέρα του σχολείου. «Η σταδιακή λειτουργία των υπολοίπων κέντρων, ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του υπουργείου Υγείας», επεσήμανε ο γ.γ. του υπουργείου, Γιάννης Παντής.