Ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ΄16» στην Λέσβο-Σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο οι μονάδες του νησιού (PICS)

Άρχισε στις 3 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016», που σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. 


Ολοκληρώθηκε η μεγάλη διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2010, η οποία άφησε γενικά άριστες εντυπώσεις για την ετοιμότητα των Ε.Δ.. Όλες οι φάσεις πήγαν βάσει του προγράμματα και κυρίως οι φάσεις που ήταν εκτός προγράμματος και αφέθηκαν τα στελέχη να αυτοσχεδιάσουν. 

Η τελική της φάση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (07/10) σε δύο σημεία όπου αμφισβητούν έντονα το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι, με συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων και “καταιγισμό” πυρών. 

Ποιες περιοχές είχαν επιλεγεί; Ο Έβρος και η Χίος. Και κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι αυτές οι δύο περιοχές. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θέλουν να στείλουν σαφές μήνυμα (σε αντίθεση με τη χλιαρή απάντηση του Α. Τσίπρα) ότι παραμένουν ισχυρές και εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα.

Τμήμα της τελικής φάσης της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2016» που πραγματοποιήθηκε στη Χίο και αφορούσε ευρείας κλίμακας αποβατική ενέργεια, παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝμ βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες σε αυτές, μονάδες, συμμετέχουν και Φορείς του Πολιτικού Τομέα. 

Σε ετοιμότητα οι Ε.Δ της Λέσβου… και η 124 ΤΕ (Μονάδα πυροβολικού)

Έληξε σήμερα το μεσημέρι στην Λέσβο η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2016», που διεξήχθη σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ.

Μια ακόμα άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» τελείωσε με απόλυτη επιτυχία και όλοι όσοι την παρακολούθησαν παρατήρησαν τη μεγάλη ισχύ πυρός που είχαν τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων δυνάμεων. Αεροπλάνα , ελικόπτερα , άρματα , πυροβόλα , όλμοι , κατευθυνόμενα βλήματα , χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες και χιλιάδες σφαίρες από τα πολυβόλα ήχησαν και κατατρόπωσαν τον εχθρό, συμφωνα με το σενάριο της άσκησης. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα είδη των πυρομαχικών.

Στην άσκηση κλήθηκαν  να συμμετέχουν και περίπου 98 έφεδροι-επίστρατοι, όπου και μοιράστηκαν ανάλογα με την κατάταξη τους στις μονάδες του νησιού

Η πρόσκληση των εφέδρων έγινε με Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, από τις Μονάδες και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Μάλιστα στην επιστράτευση για την άσκηση κλήθηκε να συμμετέχει και ο Δ/ντης του lesvospost.com Στεφάνου Γεώργιος.

Ο κος Στεφάνου χωρίς να πάρει κάποια απαλλαγή συμμετείχε κανονικά καθόλα την εβδομάδα από 2/10 έως 07/10 στις ασκήσεις ετοιμότητας και στις βολές με πραγματικά πυρά.

Ο Δ/ντης του lesvospost κατατάχτηκε στην 124 ΤΕ στο Κάτω Τρίτος Λέσβου μαζί με ακόμα περίπου 30 εφέδρους απ όλες τις ειδικότητες του πυροβολικού.

Στην 124 ΤΕ βάσει του προγραμματισμού πραγματοποίησαν αναγνωρίσεις των θέσεων τάξεων πυροβόλων σε όλη την Λέσβο, βολές με G3Α3 στο πεδίο βολής του Καμένου Δάσους, βραδινή βολή με διόπτρα νύχτας (G3A3) στο πεδίο βολής του Καμένου Δάσους παρουσία του Ταξίαρχου υποδιοικητή της 98 ΑΔΤΕ, εκπαίδευση σε αυτοκινούμενο πυροβόλο και βολή με πυροβόλο εκπαιδευτικό όπλο στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ παρουσία του Δ/κτη του Πυροβολικού αλλά και του Στρατηγού Δ/κτη της 98 ΑΔΤΕ κο Α. Πατμιο ο οποίος μίλησε και με τους επίστρατους στρατιώτες. 

Αυτό που εντυπωσίασε ακόμα και τον Στρατηγό Δ/κτη της 98 ΑΔΤΕ Υποστράτηγο Αναστάσιο Πάτμιο αλλά και τον Ταξίαρχο της 98 ΑΔΤΕ ήταν η πλήρης ετοιμότητα και πειθαρχία όλων των έφεδρων-επίστρατων αλλά και η εμπειρία και πειθαρχία των στελεχών και αξιωματικών της 124 ΤΕ οι οποίοι δέχτηκαν τα συγχαρητήρια και των δυο.

Συγχαρητήρια δέχτηκε και ο Δ/κτης της 124 ΤΕ αλλά και το σύνολο των έφεδρων για την θέληση τους και την αποτελεσματικότητα τους στις ασκήσεις ετοιμότητας στα πλαίσια του «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016».

Δείτε παρακάτω τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που κατέγραψε ο Δ/ντης του lesvospost.com από την επιχειρησιακή ετοιμότητα της 124 ΤΕ (Μονάδα πυροβολικού)















Κύριοι σκοποί της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016»

Κύριοι σκοποί της άσκησης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας, η εξάσκηση στην εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων, η εξάσκηση και αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους και η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των φορέων του πολιτικού τομέα, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Οπως είναι αναμενόμενο, στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές βολές.