Λέσβος-Κολομβία σημειώσατε 2- Το Νόμπελ Ειρήνης είναι για τα μεγάλα κεφάλια και μόνο

Λόγω των προσπαθειών ειρήνευσης με τους αντάρτες της FARC, οι οποίες όμως καταψηφίστηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κολομβία!


Στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και όχι τους Ελληνες νησιώτες απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Η επιτροπή αιτιολόγησε το σκεπτικό για την απονομή αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για ειρήνευση με τους αντάρτες της FARC. Αν και όλοι έδιναν ως φαβορί τους Ελληνες νησιώτες για τη βοήθεια που πρόσφεραν στο Αιγαίο προς τους πρόσφυγες από Τουρκία, τελικά η Επιτροπή προτίμησε τον Κολομβιανό πρόεδρο.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι η Επιτροπή έδωσε το Νόμπελ στον πρόεδρο της Κολομβίας αν και οι προσπάθειές του για ειρήνη έχουν πέσει στο κενό. Κι αυτό γιατί στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κολομβία, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες ειρήνης που συνήψε η κυβέρνηση Σάντος με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος που διαρκεί 52 χρόνια. Τότε ο Σάντος είχε δηλώσει: «Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη». Βάσει των αποτελεσμάτων το «όχι» επικράτησε με 50,22% επί του «ναι» που συγκέντρωσε 49,77%.

Η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ θέλοντας να προκαταβάλει τις αιτιάσεις, εξήγησε ότι αν και η συμφωνία απορρίφθηκε από τους Κολομβιανούς, «το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή».

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.



Δεν τα κατάφεραν οι Έλληνες νησιώτες που είχαν προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης για την συνεισφορά τους στη διαχείριση του προσφυγικού. Η Νορβηγική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Κολομβιανό Πρόεδρο Juan Manuel Santos για την ειρηνευτική συμφωνία με την FARC.

Και όμως, η ειρηνευτική συμφωνία δεν επετεύχθη ποτέ μιας και καταψηφίστηκε στο δημοψήφισμα των πολιτών της χώρας.  Το σκεπτικό για την απονομή ήταν ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για ειρήνευση με τους αντάρτες της FARC.

"Η Ακαδημία ελπίζει ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα δώσει δύναμη στον Santos να συνεχίσει το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και τα επόμενα χρόνια. Ο λαός της Κολομβίας πρέπει να απολαύσει τα φρούτα αυτής της διαδικασίας επανασύνδεσης".

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι Κολομβιανοί απέρριψαν την ειρηνευτική διαδικασία με διαφορά μικρότερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας, με συμμετοχή όμως που έφτασε στο 37% μόλις.

Ο ηγέτης των ανταρτών FARC, Timoleón Jiménez δηλώνει έτοιμος να βελτιώσει την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως αναλύουν τα αποτελέσματα με ψυχραιμία, "γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι χάσαμε τη μάχη για την ειρήνη". Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Juan Manuel Santos δεν κατάφερε να πείσει τον λαό του και η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του θα κριθεί στο μέλλον. Ο ίδιος όμως δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα από το οποίο αποχωρεί τον Αύγουστο του 2018.

Στη δε εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ πρωταγωνίστησε ο πρώην πρόεδρος Álvaro Uribe Vélez. Οι κυριότερες διαφωνίες που εξέφρασε ήταν ότι οι πρώην αντάρτες θα έπρεπε να εκτίσουν κάποια ποινή φυλάκισης (η συμφωνία προέβλεπε εναλλακτικές ποινές για όσους ομολογήσουν τα εγκλήματά τους) και να μην αναλάβουν δημόσια αξιώματα. Ο διεθνολόγος Daniel Finn σημειώνει ότι ο Uribe συγκεντρώνει γύρω του πολλούς ακροδεξιούς ψηφοφόρους και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να εγκαθιδρύσει το δικό του καθεστώς.

Η απόφαση της Νορβηγικής επιτροπής για την απόδοση του Νόμπελ Ειρήνης στον Santos προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα social media και στον διεθνή Τύπο, με πολλούς δικαίως να κάνουν αναφορά σε άλλα Νόμπελ Ειρήνης που έχουν αμφισβητηθεί εντόνως στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, όπως θα δείτε και στη συνέχεια, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις πολύ πιο αμφισβητήσιμες από τη φετινή βράβευση.

Οι Έλληνες που δεν βραβεύτηκαν

Υπενθυμίζεται πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο. Το βραβείο, σύμφωνα και με τη διαθήκη του Alfred Nobel,  πρέπει να δίνεται "στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών".

Για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης είχαν κατατεθεί 376 προτάσεις από τις οποίες οι 228 αφορούσαν  σε φυσικά πρόσωπα και οι 148 σε οργανώσεις. Ανάμεσα τους ήταν και οι Έλληνες των ακριτικών νησιών όπως ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός ο οποίος έπεφτε στην αφρισμένη θάλασσα για σώσει πρόσφυγες, αλλά και η κυρία Μηλίτσα Καμβύση και οι φίλες της, η φωτογραφία των οποίων έκανε τον γύρο του κόσμου. Με αφορμή την υποψηφιότητα της άλλωστε για Νόμπελ, η Μηλίτσα Καμβύση αποτέλεσε το πρόσωπο του time.com.

Υποψήφιοι για το Νόμπελ ήταν επίσης η ομάδα διάσωσης "Λευκά Κράνη" από την Συρία, η καγκελάριος Μέρκελ για την στάση που τήρησε στο προσφυγικό καθώς και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Μπόνους: Ο ίδιος ο εμπνευστής των βραβείων, ο Σουηδός χημικός και εφευρέτης Alfred Nobelέμεινε στην ιστορία για την παρασκευή εκρηκτικών υλών, όπως της ζελατοδυναμίτιδας, οι οποίες αν και έφεραν επανάσταση στην εξορυκτική βιομηχανία και τις κατασκευές, αξιοποιήθηκαν και στον πόλεμο. Συγκλονισμένος από το προσωνύμιο "έμπορος του θανάτου" που του είχε αποδοθεί προς το τέλος της ζωής του, ο Alfred Nobel αποφάσισε για την υστεροφημία του να κληροδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του για τη θεσμοθέτηση των ομώνυμων βραβείων.


Trivia: Ποιος δεν πήρε ποτέ Νόμπελ Ειρήνης; Ο Μαχάτμα Γκάντι, η εμβληματική φυσιογνωμία του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας και εμπνευστής της μη βίας, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο πέντε φορές, όμως ποτέ δεν το κέρδισε.