Σχολεία της Λέσβου εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα για αναβάθμιση- 15 σχολεία στο πρόγραμμα- Κατασκευή πέντε νηπιαγωγείων

«Τα επόμενα χρόνια αλλάζει η εικόνα της σχολικής στέγης στο νησί της Λέσβου καθώς ο δήμος αξιοποιώντας κάθε πρόγραμμα που ανοίγει, καταθέτει τις δικές του προτάσεις» τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιδήμαρχος έργων Στρατής Τζιμής.


Μετά την ένταξη  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο»  του σχολικού συγκροτήματος των Υφαντηρίων και του 6ου δημοτικού σχολείου με 5 εκατομμύρια, ο Δήμος Λέσβου έχει έτοιμες μελέτες για την ένταξη 15 σχολείων στο πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση  αλλά και για την κατασκευή πέντε καινούριων νηπιαγωγείων στα χωριά.

Για το 6ο δημοτικό και το συγκρότημα στα Υφαντήρια

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοπρατηθούν  και τον  Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής στα πέντε κτίρια του σχολικού συγκροτήματος των υφαντηρίων 2,9 εκατομμυρίων ευρώ και των τριών του 6ου δημοτικού σχολείου 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στα Υφαντήρια που στεγάζονται το 3ο και 4ο γυμνάσιο,  το 3ο Λύκειο και το Ειδικό σχολείο, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το ειδικό σχολείο και τις κοινές αίθουσες στο ψηλότερο επίπεδο του συγκροτήματος και σε 1,5 χρόνο θα έχουν ανακατασκευαστεί  πλήρως όλα κτίρια.   Το ίδιο και στο 6ο δημοτικό σχολείο που κατασκευάστηκε το 1928 και έκτοτε δεν έγινε καμία παρέμβαση , όπως είπε ο κύριος Τζιμής.

«Ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι πρώτη φορά οι υπηρεσίες του δήμου ανέλαβαν την ευθύνη διεκπεραίωσης φακέλων και  εκπόνησης μελετών  τόσο μεγάλων έργων και τα κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία εξοικονομώντας  περί τις 600.000 για το Δήμο» τόνισε ο αντιδήμαρχος έργων.

Νηπιαγωγεία

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στη στέγαση των νηπιαγωγείων τόσο μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και την περιφέρεια. Ο δήμος ήδη προχώρησε στην εκπόνηση μελετών και όταν ανοίξει σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα καταθέσει την πρότασή του για την κατασκευή καινούριων νηπιαγωγείων σε Ταξιάρχες, Άγρα, Πέραμα, Καλλονή και Πέτρα.

 Μεγάλη ανάγκη για την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων υπάρχει στην πόλη της Μυτιλήνης ωστόσο υπάρχει πρόβλημα αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα.

Επιπλέον ο Δήμος Λέσβου έχει έτοιμες μελέτες για την ένταξη 15 σχολείων όλου του νησιού στο πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση. Ακόμα σε άλλο πρόγραμμα  στο πράσσινο ταμείο ο δήμος καταθέτει πρόταση για την ανάπλαση στις πλατείες του Σιγρίου και της Πηγής με προυπολογισμό 600.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ