25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

«Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών»


25 Νοεμβρίου 2015

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά την θεσμική αναγνώριση του φαινομένου της έμφυλης βίας και αναγνώρισης της αναγκαιότητας εξάλειψής του,  στρέφει το βλέμμα στις πλέον ευάλωτες γυναίκες , σε όσες εντοπίζονται να διαβαίνουν τις πύλες των δομών της ΥΠΥ ή δομών άλλων υπηρεσιών , σε εκείνες που στο κατώφλι της απελπισίας τους είναι έτοιμες να πιστέψουν τον οποιονδήποτε κατά τα φαινόμενα  καθοδηγητή που τους υποδεικνύει μια υποτιθέμενα προστατευμένη ζωή. Στην ανάγκη τους για μια προστατευμένη ζωή, αυτές, οι πλέον τρωτές, οι πλέον παροπλισμένες στερούνται του βασικότερου προνομίου που μπορεί να έχει άνθρωπος σε μία δύσκολη στιγμή: του καθαρού κριτηρίου.

Δίχως ψυχραιμία, δίχως κριτήρια, δίχως καθαρή εικόνα της πραγματικότητας, οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να γίνει άθυρμα στα χέρια επιτηδείων. Η πλήρης, ανεμπόδιστη, διεξοδική ενημέρωση που προσφέρεται στις περιφερειακές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής (Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κινητές Μονάδες)  συνιστά αναντίρρητα ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της χειραφέτησης και της ενδυνάμωσης αυτών των δυνητικών θυμάτων εκμετάλλευσης. Απέναντι στην οργανωμένη εξαπάτηση, στα κυκλώματα των διακινητών- εκμεταλλευτών, μια μέρα σαν την σημερινή, καλούμαστε όλοι ανεξαρτήτως θεσμικού  ή άλλου ρόλου να σταθούμε και να δώσουμε το στίγμα μας προκειμένου να σπάσει ο κύκλος της συνενοχής, που συχνά προσλαμβάνει την μορφή του εφησυχασμού και της σιωπής.

Κάθε μορφή εκμετάλλευσης, κάθε μορφή βίας συνιστά  μια υπενθύμιση του ατελούς πολιτιστικού παραδείγματος εντός του οποίου διαβιούμε. Κι είναι απέναντι σε αυτό, το κυρίαρχο πολιτιστικό παράδειγμα που δεν αρκεί να στεκόμαστε  κριτικά εξ’ αποστάσεως,  αλλά καλούμαστε να εκφραστούμε, να  υπερασπιστούμε δημόσια τα αξιακά μας δεδομένα, να θέσουμε τα όριά μας, να τοποθετήσουμε ορατά τις γραμμές μας έναντι προπολιτισμικών φαινομένων όπως η έμφυλη, η σωματική, η λεκτική, η ενδοοικογενειακή  βία.

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, σήμερα υπογραμμίζει την αδήριτη αναγκαιότητα πολυτομεακών συνεργασιών και συνεργειών προκειμένου να οικοδομηθεί ένα αξιόπιστο  πλαίσιο πρόληψης και προστασίας για τα θύματα κάθε μορφής βίας, για την ουσιαστική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την χειραφέτηση και ενίσχυση των υποψηφίων θυμάτων  για τα οποία ο κύκλος της βίας και της εκμετάλλευσης είναι δυνατό να κλείσει οριστικά προτού  προλάβει ν’ ανοίξει.  Για όλες αυτές τις γυναίκες στις οποίες χρωστάμε μια υπόσχεση ευτυχίας, συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε τρόπους για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της ευαλωτότητας και να εργαζόμαστε συστηματικά για την εγκαθίδρυση μιας σταθερής, συστημικής αντίληψης ασφάλειας και προστασίας.


ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κα Αναστασία Αντωνέλλη, για την αυριανή Ημέρα 25 Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Για την Ελλάδα μερικά από τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι:

Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.

Γυναίκες και ιδιαίτερα εκείνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες -(οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες και σύνθετες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας και στην συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα)-, επιλέγουν να μείνουν σε μια κακοποιημένη σχέση (οικογενειακή ή επαγγελματική) λόγω οικονομικής εξάρτησης.

Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

Η οικονομική κρίση επιδείνωσε τα ανωτέρω συμπεράσματα. Δυστυχώς πάρα πολλές φορές η γνωστή γκρίνια που γεννά η ανέχεια, μετατρέπεται ή μάλλον εκτονώνεται σε πράξεις βίας κατά των αδυνάμων μελλών μιας οικογένειας ή μιας κοινωνίας. Η Χώρα μας, η οποία βιώνει τα τελευταία χρόνια τα τραγικά αποτελέσματα μιας απάνθρωπης οικονομικής κρίσης, ως συνέπεια της, βιώνει επίσης  την έξαρση των φαινόμενων βίας κατά γυναικών,.

Εμείς ως Δήμος Λέσβου, διαβλέποντας την έξαρση  της βίας ως αποτέλεσμα της κατάστασης που περιέγραψα, καταφέραμε ως γνωστόν, με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να διαθέτουμε  Ξενώνα για Γυναίκες Θύματα Βίας και τα παιδιά τους, ούτως ώστε να είμαστε το άμεσο «καταφύγιο» τους, όσο και αν απευχόμασταν να υπάρχουν «ωφελούμενες» για αυτή μας την δομή. Δυστυχώς όμως επιβεβαιωθήκαμε.  Η αύξηση των ωφελουμένων γυναικών και παιδιών του Ξενώνα μας, κατά το τελευταίο πεντάμηνο,  αποδεικνύει πρώτα από όλα ότι όσο και αν απευχόμαστε την βία, αυτή υπάρχει και καλά κρατεί και στο τόπο μας. Αποδεικνύει επίσης ότι ο Ξενώνας μας κατέκτησε την εμπιστοσύνη των γυναικών θυμάτων βίας, μιας και έχει γίνει αντιληπτός ο σκοπός μας:  να είμαστε αρωγοί τους, με την παροχή στέγης, τροφής και υποστήριξης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου «να σταθούν στα πόδια τους», να πάψουν να υπομένουν βίαιες συμπεριφορές και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή για κείνες και για τα παιδιά τους. Και όλα αυτά φυσικά με απόλυτη εχεμύθεια.

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, απευθύνομαι στις γυναίκες που είναι θύματα βίας και τους λέγω:

Σπάστε την σιωπή σας! Μην υπομένετε άλλο! Μην υποτιμάτε άλλο τους εαυτούς σας και  διεκδικήσετε μια ζωή χωρίς θύτες, χωρίς αισθήματα κατωτερότητας και  ενοχής, χωρίς φόβο και βία. Δεν σας αξίζει και δεν σας τιμά να ζείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, μέσα στο τρόμο, την απόγνωση, την υποτίμηση και την κακοποίηση. Η ζωή είναι δώρο και έχετε υποχρέωση όχι μόνο στον εαυτό σας, αλλά και έναντι των προτύπων ζωής που δημιουργείτε για τα παιδιά σας, να τιμήσετε και να σεβαστείτε το δώρο τούτο, μακριά από ρόλους υποτιμητικούς και επικίνδυνους για την ψυχική και σωματική σας υγεία και ακεραιότητα!  Εμείς, ως Δήμος Λέσβου, είμαστε δίπλα σας.
Αύριο Τετάρτη 25 Νοεμβρίου μαζί με το προσωπικό του Ξενώνα μας, θα είμαστε  στην αγορά-Ερμού, μοιράζοντας φυλλάδια για την ενημέρωση σας.

Κι αν όμως σας είναι δύσκολο το πέρασμα από την Ερμού, ρωτήστε για τον Ξενώνα μας, στα γραφεία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αγίας Ειρήνης 10 Μυτιλήνη, τηλ. 2251027501, στην Αστυνομία, στο Νοσοκομείο, στις Ενορίες, στο Δήμο μας.


  Είμαστε εδώ, είμαστε κοντά σας, έτοιμοι να σεβαστούμε το πρόβλημα και μαζί, να σας βοηθήσουμε να το  αντιμετωπίσετε.»