Καζάνι που βράζει η περιοχή του Καρά Τεπέ με τους μετανάστες-ΔΕΥΑ Λέσβου «Αδυνατούμε να τους εξυπηρετήσουμε» (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αδιέξοδο απόλυτο βρίσκονται οι λιγοστές αστυνομικές δυνάμεις της Λέσβου και αδυνατούν παντελώς πλέον να ελέγξουν την ατελείωτη εισροή παράνομων μεταναστών..

Καθημερινά πλέον έχουμε και από μια εξέγερση και από μια σφαγή μεταξύ μεταναστών στο πρόχειρο καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στο πρώην πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής αλλά και στα γύρω χωράφια….

Τις τελευταίες ημέρες όλο και αυξάνονται οι εξεγέρσεις μεταναστών που κλείνουν τον δρόμο, απειλούν ανθρώπους, πετανε πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα, μέχρι που έφτασαν στο σημείο να καταστρέψουν το φορτηγάκι ιδιωτικής εταιρείας catering με σκοπό να πάρουν όσο ποιο γρήγορα μπορούν την μια μερίδα φαγητού που δικαιούνται.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πλέον τους μετανάστες τους καταγράφουν κυριολεκτικά μέσα στο δρόμο ενώ δεν λείπουν οι εντάσεις μεταξύ Σύριων και Αφγανών για το ποιος θα πάρει το πολυπόθητο χαρτί της ελευθερίας πρώτος.

Η συνεχής αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον αποτελούν πραγματικότητα για τους ανθρώπους που ζουν μέσα στο πρόχειρο καταυλισμό του Δήμου. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων όλο και πιο συχνά οι μετανάστες χωρίς έγγραφα διαμαρτύρονται έντονα για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης και ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι.

Δυστυχώς, οι ευπαθείς ομάδες, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και τα άτομα με ιατρικά προβλήματα, υφίστανται καθημερινά τις επιπτώσεις των διαμαρτυριών, αλλά κυρίως την ανθρώπινη απαξίωση από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται στο κέντρο υπερβαίνει συχνά τους 4000, ενώ έχει φθάσει ακόμα και τα 4700 άτομα, σε ένα χώρο ακατάλληλο για τη φιλοξενία ανθρώπων, που σύμφωνα με τις τοπικές αρχές θα μπορούσε να στεγάσει έως 1000 ανθρώπους.

Πολλοί από τους κρατούμενους είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες με παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, έγκυες γυναίκες και μετανάστες με ιατρικά προβλήματα.

Οι συνθήκες στον Καρά Τεπέ είναι άθλιες, καθώς οι τουαλέτες και τα ντους δε λειτουργούν.

Καθώς οι συνθήκες μέσα στο καταυλισμό του Δήμου Λέσβου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις τοπικές και εθνικές αρχές για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών χωρίς έγγραφα και αιτούντων άσυλο, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων μεταναστών.


Την ίδια ώρα η ΔΕΥΑ Λέσβου αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες μετανάστες και να τους τροφοδοτεί με νερό όπως επισημάνει στην παρακάτω επιστολή.

Ο Σύλλογος  Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Λέσβου ενημερώνει ότι στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στον ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ έχουν πλέον δημιουργηθεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις από την παρουσία των προσφυγών -μεταναστών.
Σας επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΛ  κατέλαβαν το τελευταίο χρονικό διάστημα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διευκολύνουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφυγών (μεταφορά  νερού -επείγοντα έργα ύδρευσης –αποχέτευσης και καθημερινή συντήρηση αυτών).
Όμως τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη (βιαιοπραγίες, φωτιές, καθιστικές διαμαρτυρίες, ανεξέλεγκτης πρόσβαση σε όλα τα σημεία των εγκαταστάσεων).
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δημιουργείται άμεσος κίνδυνος ατυχήματος λόγω του γεγονότος ότι οι εγκαταστάσεις είναι σε λειτουργία όλο το 24ωρο, με πρόσβαση βυτιοφόρων υπηρεσιακών οχημάτων και του προσωπικού. Ιδιαίτερα της απογευματινές και κυρίως τις βραδινές ώρες κατά τις οποίες παραμένει μονό η βάρδια εργασίας που αποτελείται από ένα άτομο υφίσταται κίνδυνος για την σωματική του ακεραιότητα, διότι δεν υπάρχει ασφαλή πρόσβαση.


Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε για την αστυνόμευση  προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία τους και να υπάρξει η ασφαλή πρόσβαση  των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις.

Βίντεο κάτω απο Lesvosnews.gr