Επαφές της ΚΙΒΩΤΟΥ με τον Αντιδήμαρχο κο Αλβανόπουλο για τα εγκαταλειμμένα/αδέσποτα ζώα της Λέσβου

Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Λέσβου, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Αλβανόπουλο.


Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και οι εκπρόσωποι της ΚΙΒΩΤΟΥ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις του Συλλόγου μας για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στη Λέσβο (δες σχετικά εδώ: http://tinyurl.com/krsbaag).

Συγκεκριμένα, τονίσαμε 3 σημεία, τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και δεν ενέχουν κανένα επιπλέον κόστος για το Δήμο Λέσβου:

1. Έναρξη του προγράμματος ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ("τσιπάρισμα") σε τιμή κόστους για τα ιδιόκτητα ζώα συντροφιάς τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, άνεργοι, πολύτεκνοι κοκ)2. Επίσημο αίτημα προς την ΕΛ.ΑΣ. για την έναρξη ελέγχων των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς σε ολόκληρο το νησί (βιβλιάρια υγείας, ηλεκτρονικό τσιπ, εμβόλιασμός κατά της λύσσας) και την επιβολή προστίμων όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

3. Επαφές με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και τη Δνση Κτηνιατρικής Λέσβου, ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές ποσό των μέχρι σήμερα βεβαιωθέντων προστίμων (οι πληροφορίες μας μιλάνε για περίπου 10 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ) και να εκκινήσει η διαδικασία απόδοσης αυτούτου ποσού στο Δήμο Λέσβου για να χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη των εγκαταλειμένων/αδέσποτων ζώων, όπως ακριβώς ορίζει η Ελληνική Νομοθεσία. 


Οι προτάσεις μας έγιναν θετικά δεκτές και ο κος Αλβανόπουλος δεσμεύτηκε να τις εξετάσει και να μας απαντήσει αναλυτικότερα, εν ευθέτω χρόνω.