Το θέατρο του παραλόγου με τον Ταρλά έχει και συνεχεία- Θα πάρει η δεν θα πάρει άδεια το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης;

Το θέατρο του παραλόγου γύρω από την υπόθεση ανακατασκευής του Δημοτικού Σταδίου συνεχίζεται.


Γράφει ο Στρατής Τσιντοντας για τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ενώ επί ένα μήνα σχεδόν όλοι οι αρμόδιοι αναζητούσαν εναγωνίως το ποσό των 70.000 ευρώ ώστε να γίνουν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί το έργο (μάλιστα τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν ως γνωστόν μετά από παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου στον Πρωθυπουργό), χτες το πρωί στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια παρουσία όλων των εμπλεκομένων «εμφανίστηκε» το ποσό των 62 χιλιάδων ευρώ τα οποία έχουν περισσέψει από τις 200.000 ευρώ που είχε δώσει ο Δήμος Λέσβου για τις εργασίες.

Με τα χρήματα αυτά λοιπόν θα γίνουν, κάποιες, και όχι όλες, από τις επιπρόσθετες εργασίες τις οποίες θα αναλάβει να κάνει το νομικό πρόσωπο Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ για τις υπόλοιπες υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα δοθεί παράταση από την Super League ώστε να γίνουν κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος. Όσο για τις 70.000 ευρώ που είχε δεσμευθεί το κράτος ότι θα δώσει, αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια της κερκίδας η οποία όμως θα αργήσει ακόμη να έρθει καθώς απαιτούνται μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται κλιμάκιο της διοργανώτριας αρχής στο νησί για να επιθεωρήσει τον Ταρλά και να «ανάψει» (όπως θεωρούν δεδομένο οι αρμόδιοι μεταξύ των οποίων και η ίδια η διοίκηση της ΑΕΛΚ) το πράσινο φως για την αδειοδότηση. Με λίγα λόγια ο Θεός να βάλει το χέρι του και να μπορέσει να πάρει άδεια το γήπεδο, καθώς με την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται η όλη ιστορία είναι πολύ πιθανό να έχουμε εξελίξεις που δεν θα είναι καθόλου καλές.

Όπως γράφαμε και στο χτεσινό μας ρεπορτάζ, η ιστορία με την χρηματοδότηση των 70.000 ευρώ από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού «κόλλησε» παρά τις συναντήσεις που είχε ο Περιφερειάρχης την περασμένη εβδομάδα με στελέχη της. Ωστόσο χτες στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, προέκυψε ένα ποσό της τάξης των 62.000 ευρώ τα οποία όπως ειπώθηκε έχουν περισσέψει από τις 200.000 ευρώ που είχε δώσει ο Δήμος για τις εργασίες.

Όπως μας είπε ο κ. Σπανέλλης το ποσό αυτό προέκυψε από την εκκαθάριση της συμπληρωματικής σύμβασης που έγινε για τους πυλώνες και στην Περιφέρεια ενημερώθηκαν μόλις το Σάββατο. Τα χρήματα αυτά φαίνεται πως ήρθαν ως μάννα εξ ουρανού καθώς από αυτά θα προχωρήσουν μερικές από τις εργασίες που απομένουν. Συγκεκριμένα ανατέθηκε στο νομικό πρόσωπο Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού στο οποίο και θα επιστραφούν από την Περιφέρεια τα χρήματα αυτά, να κινήσει τις διαδικασίες προμήθειες των δυο μπουθ που απαιτεί το συνδρομητικό κανάλι και των υλικών πυρόσβεσης μετά από σχετική μελέτη που θα πάρει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Η αξία των δυο αυτών προμηθειών ανέρχεται στο ποσό των 18 χιλιάδων ευρώ περίπου. Από κει και πέρα όμως δεν θα γίνει επί του παρόντος καμία άλλη εργασία, ούτε η προμήθεια των πλεξιγκλάς, ούτε η φυσούνα, ούτε και η περίφραξη, καθώς όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη από την μια δεν είναι προαπαιτούμενα για να αδειοδοτηθεί το Στάδιο και από την άλλη τα εργοστάσια από τα οποία θα τα προμηθεύονταν είναι αυτή την στιγμή κλειστά και δεν υπάρχει δυνατότητα προμήθεια τους. Αυτό που προτάθηκε είναι να ζητηθεί μια παράταση χρόνου από την διοργανώτρια αρχή ώστε να γίνουν οι εργασίες αυτές κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος και η Super League να δώσει την άδεια της. Όσον αφορά τα 70.000 που έχει υποσχεθεί το κράτος να δώσει για τον Ταρλά, αυτά όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη θα δοθούν για την προμήθεια της κερκίδας που αρχικά είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε η ΓΓΑ αλλά τελικά δεν υπάρχει. Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό παραμένει άγνωστο καθώς υπάρχει μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα για να εκταμιευτούν τα χρήματα και σίγουρα έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να δούμε(αν δούμε) την επιπλέον κερκίδα στον Ταρλά.

Όσο για το μέρος που αυτή θα τοποθετηθεί, οριστικά αυτό θα είναι κάτω από το ρολόι και όχι απέναντι από τις υπάρχουσες κερκίδες αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την πολεοδομία. Τελικά αυτή η ιστορία με τον Ταρλά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δεν μπορεί κανείς να πει ότι πλήττει, παρότι το «σήριαλ» κρατά εδώ και ένα χρόνο. Ενώ μέχρι πρότινος ξέραμε ότι χρειάζονταν 70 χιλιάδες ευρώ και «ζητιανεύαμε» από τον πρωθυπουργό να μας τα δώσει για να μην τιναχθεί το έργο στον αέρα, ξαφνικά «ανακαλύψαμε» ότι δεν μας είναι και τόσο απαραίτητα τα χρήματα αυτά, γιατί προέκυψαν άλλα 62.000 ευρώ. Πως δεν γνωρίζουμε. Η επίσημη θέση της Περιφέρειας είναι ότι προέκυψαν από την εκκαθάριση της συμπληρωματικής σύμβασης για τους πυλώνες.

Όπως προέκυψε ότι τελικά δεν χρειάζεται να κάνουμε όλα αυτά που λέγαμε εδώ και ένα μήνα για να ολοκληρωθεί το Στάδιο, αλλά απλά να βάλουμε δυο μπουθ στα πλάγια της κερκίδας για το συνδρομητικό κανάλι και να εξοπλιστεί το σύστημα πυρασφάλειας του Σταδίου. Όσο για τα κάγκελα θα τα κόψουμε λίγο στις άκρες ώστε να μην εμποδίζουν τους φιλάθλους που κάθονται στις κάτω σειρές, φυσούνα δεν χρειαζόμαστε, ενώ η περίφραξη θα γίνει στο μέλλον. Και φυσικά η κερκίδα θα μπει κάποια στιγμή επίσης στο μέλλον.

Όλα αυτά βέβαια θα τα εγκρίνει κλιμάκιο της Super League που θα έρθει στο νησί τις επόμενες ημέρες για να επιθεωρήσει. Μάλιστα τόσο οι άνθρωποι της Περιφέρειας όσο και της ΑΕΛΚ εμφανίζονται σίγουροι ότι το γήπεδο θα αδειοδοτηθεί κανονικά. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά η εντύπωση που έχουμε είναι ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την αδειοδότηση του Σταδίου. Και φυσικά μετά και την οριστικοποίηση ότι η κερκίδα δεν θα έρθει ακόμη, αν τελικά το Στάδιο αδειοδοτηθεί, ούτε οργανωμένοι οπαδοί θα μπορούν να έρθουν στο νησί ούτε θα μπορούν περισσότεροι από 3.000 φίλαθλοι να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Φαινόμενα όπως αυτά με τον Ολυμπιακό Βόλου που στοιβάζονταν ο κόσμος ακόμη και στην ταράτσα του κυλικείου, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν στην Super League. 

Σ.Τσιν.