Αθεώρητα τιμολόγια θα εκδίδουν όσοι αμείβονται με μπλοκάκι



Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών


Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας δεν θα στήνονται πλέον στις ουρές των Εφοριών για να θεωρούν τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.
Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ο οποίος αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2013 προβλέπει πως όλα τα φορολογικά στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου μπορούν πλέον να εκδίδονται αθεώρητα ή χωρίς ηλεκτρονική σήμανση.
Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκδίδουν πλέον αθεώρητα τιμολόγια αντί για θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που εισπράττουν από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, όχι όμως και για τις αμοιβές που εισπράττουν από ιδιώτες.
Αθεώρητα τιμολόγια θα εκδίδουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι οι οποίοι είναι επί της ουσίας μισθωτοί, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Πρέπει να τονισθεί πως με τον τελευταίο φορολογικό νόμο οι φορολογούμενοι που τυπικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ουσιαστικά έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με τους εργοδότες τους δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αφορολόγητο όριο, εφόσον συνυπολογιστεί και η έκπτωση φόρου, έως και 9.000 ευρώ. Πρόκειται για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, οι οποίοι θα φορολογούνται ως μισθωτοί εφόσον έχουν έναν πελάτη - εργοδότη.
Επίσης με το νέο νόμο απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που έχουν έναν εργοδότη.

Πηγή news.gr