Μερομήνια 2026-2027: Έρχεται βαρύς χειμώνας; Πότε «βλέπουν» χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα


Έντονες εναλλαγές του καιρού, ψυχρές εισβολές, βροχές και χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλές περιοχές περιλαμβάνουν οι παραδοσιακές εκτιμήσεις για τον χειμώνα 2026-2027. Ποιοι μήνες ξεχωρίζουν, τι αναφέρεται για τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο και τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αξιοπιστία των Μερομηνίων.

Με το φθινόπωρο να βρίσκεται σε εξέλιξη, το ενδιαφέρον στρέφεται σταδιακά στον χειμώνα που έρχεται. Θα έχουμε φέτος περισσότερα κρύα; Θα χιονίσει κοντά στις γιορτές; Θα υπάρξουν ισχυρές ψυχρές εισβολές ή θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με ήπιες θερμοκρασίες;

Τα ερωτήματα αυτά επαναφέρουν στο προσκήνιο τα Μερομήνια, την παλιά λαϊκή πρακτική που επιχειρεί να δώσει μια εικόνα για την πορεία του καιρού τους επόμενους μήνες, μέσα από την παρατήρηση των καιρικών συνθηκών στις αρχές Αυγούστου.

Για την περίοδο 2026-2027, οι εκτιμήσεις που αποδίδονται στον προγνώστη καιρού Φάνη Χατζηγρίβα περιγράφουν έναν χειμώνα με σημαντικές εναλλαγές. Το σενάριο περιλαμβάνει περιόδους έντονου ψύχους, διαστήματα βροχοπτώσεων, πιθανές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, αλλά και ενδιάμεσες φάσεις με άνοδο της θερμοκρασίας.

Νοέμβριος 2026: Κακοκαιρία στην αρχή και νέα πτώση της θερμοκρασίας στο τέλος

Ο Νοέμβριος παρουσιάζεται στις παραδοσιακές εκτιμήσεις ως ένας μήνας με διαδοχικές μεταβολές.

Το πρώτο διάστημα αναμένεται, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, να χαρακτηρίζεται από άστατο καιρό, με πιθανότητα γενικευμένης κακοκαιρίας και χιονοπτώσεων στα ορεινά.

Στη συνέχεια προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας, με βροχοπτώσεις να επηρεάζουν κυρίως το Ιόνιο, τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μακεδονία.

Η σημαντικότερη μεταβολή τοποθετείται προς την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, με ψυχρότερες αέριες μάζες να κατεβαίνουν από τα βόρεια και τα βορειοανατολικά.

Σε αυτό το διάστημα τοποθετείται και η πιθανότητα για χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα χρονικά διαστήματα που ξεχωρίζουν στις φετινές εκτιμήσεις. Ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα σημειωθούν χιόνια σε συγκεκριμένες περιοχές ή ημερομηνίες.

Δεκέμβριος 2026: Κρύο, βροχές και το ενδεχόμενο χιονιού τα Χριστούγεννα

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι παραδοσιακές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν ένα ψυχρό ξεκίνημα και πιθανή νέα επιδείνωση κοντά στις γιορτές.

Σύμφωνα με το σενάριο των Μερομηνίων, το πρώτο διάστημα του μήνα αναμένεται να χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις, κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Ακολούθως προβλέπεται μια πιο ήπια περίοδος, χωρίς να αποκλείεται η διατήρηση του κρύου στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Τι αναφέρεται για τα Χριστούγεννα

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο διάστημα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις τοποθετούν μια νέα μεταβολή του καιρού.

Το σενάριο περιλαμβάνει αρχικά βροχοπτώσεις και στη συνέχεια πτώση της θερμοκρασίας, με πιθανότητα χιονοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας, ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Εάν ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωνόταν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειμωνιάτικες συνθήκες κατά τη διάρκεια των εορτών. Δεν αποτελεί, όμως, αξιόπιστη πρόγνωση ότι θα χιονίσει τα Χριστούγεννα, ούτε προσδιορίζει με επιστημονική ακρίβεια τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

Για να υπάρξει ασφαλής εικόνα για τον καιρό των γιορτών, θα χρειαστούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις που θα εκδοθούν όσο πλησιάζει η συγκεκριμένη περίοδος.

Ιανουάριος 2027: Διαδοχικές αλλαγές και πιθανό έντονο ψυχρό διάστημα

Ο Ιανουάριος εμφανίζεται επίσης με έντονες εναλλαγές.

Σύμφωνα με τα Μερομήνια, το ξεκίνημα του 2027 ενδέχεται να συνοδευτεί από βροχερό καιρό, κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα, ενώ χαμηλότερες θερμοκρασίες προβλέπονται για τις βόρειες περιοχές.

Προς τα μέσα του μήνα, το συγκεκριμένο σενάριο περιλαμβάνει μια προσωρινή άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα υψηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή.

Η εικόνα, ωστόσο, αλλάζει μετά τις 14 Ιανουαρίου, όταν αναφέρεται πιθανή νέα κάθοδος ψυχρότερων αερίων μαζών, με μεγαλύτερη επίδραση στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Το διάστημα 23-25 Ιανουαρίου

Οι ημέρες γύρω στις 23-25 Ιανουαρίου ξεχωρίζουν στις παραδοσιακές εκτιμήσεις ως πιθανό διάστημα σημαντικής επιδείνωσης.

Το σενάριο περιλαμβάνει ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και ενδεχόμενο χιονοπτώσεων ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Η ψυχρή φάση, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, δεν αναμένεται να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα, καθώς προς το τέλος του μήνα προβλέπεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες αποτελούν μέρος της λαϊκής πρόβλεψης και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως επιβεβαιωμένη πρόγνωση χιονιά. Οι συνθήκες του Ιανουαρίου θα αποσαφηνιστούν μέσα από τις προγνώσεις που θα εκδοθούν όσο πλησιάζει ο μήνας.

Φεβρουάριος 2027: Υγρασία, ομίχλες και νέα ψυχρή μεταβολή

Ο Φεβρουάριος παρουσιάζεται ως ένας μήνας που θα μπορούσε να ξεκινήσει με σχετικά ηπιότερες συνθήκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απουσιάζουν οι βροχές ή οι απότομες αλλαγές του καιρού.

Οι παραδοσιακές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν αυξημένη υγρασία, ομίχλες και κατά διαστήματα βροχοπτώσεις ή καταιγίδες, κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Η σημαντικότερη μεταβολή τοποθετείται στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Σε εκείνο το διάστημα αναφέρεται πιθανή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, με ψυχρές συνθήκες και ενδεχόμενες χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας, ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Εάν επιβεβαιωνόταν ένα τέτοιο μοτίβο, ο Φεβρουάριος θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με χειμωνιάτικες συνθήκες, παρά τα ηπιότερα διαστήματα που περιγράφονται για το μεγαλύτερο μέρος του.

Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, πρόκειται για παραδοσιακή εκτίμηση και όχι για επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόβλεψη για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Τι σημαίνουν οι εκτιμήσεις για τα νησιά του Αιγαίου;

Για το Βόρειο Αιγαίο, και ειδικότερα για τη Λέσβο, οι αναφορές σε ψυχρές εισβολές και χιονοπτώσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο χειμώνας στα νησιά μπορεί να συνδυάζει χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, βροχές και απότομες μεταβολές.

Ωστόσο, οι γενικές αναφορές των Μερομηνίων για την ανατολική Ελλάδα δεν αρκούν για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ότι θα χιονίσει στη Λέσβο ή σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου.

Δεν υπάρχει στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις επαρκής τεκμηρίωση για να προσδιοριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες χιονόπτωσης στη Μυτιλήνη, στην Καλλονή ή σε άλλες περιοχές του νησιού.

Το ίδιο ισχύει και για την ένταση των ανέμων, την ποσότητα της βροχής και την πιθανότητα προβλημάτων στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Αυτά τα στοιχεία απαιτούν σύγχρονα μετεωρολογικά δεδομένα και προγνώσεις κοντά στον χρόνο εκδήλωσης των φαινομένων.

Επομένως, οι εκτιμήσεις μπορούν να παρουσιάζονται ως μέρος της παράδοσης, όχι ως βάση για τον προγραμματισμό ταξιδιών ή για αποφάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Τι είναι τα Μερομήνια και πώς λειτουργούν;

Τα Μερομήνια αποτελούν μια παραδοσιακή λαϊκή πρακτική παρατήρησης του καιρού. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη παράδοση, οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου αντιστοιχίζονται στους μήνες που ακολουθούν.

Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν τη μέθοδο παρατηρούν στοιχεία όπως η θερμοκρασία, η συννεφιά, οι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις, επιχειρώντας να συνδέσουν τις μεταβολές αυτών των ημερών με τις καιρικές συνθήκες των επόμενων μηνών.

Η πρακτική διατηρεί το ενδιαφέρον της σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε αγροτικές και νησιωτικές κοινωνίες, όπου η πορεία του καιρού επηρεάζει τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την καθημερινότητα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα Μερομήνια αποτελούν επιστημονικά αξιόπιστη μέθοδο μακροπρόθεσμης πρόγνωσης. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένος τρόπος να προβλεφθούν με αυτή τη μέθοδο συγκεκριμένες χιονοπτώσεις ή κακοκαιρίες πολλούς μήνες νωρίτερα.

Τι λέει η επιστήμη για τις εποχικές προγνώσεις;

Ακόμη και οι σύγχρονες εποχικές προγνώσεις έχουν σημαντικούς περιορισμούς.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξηγεί ότι οι εποχικές προγνώσεις αποτελούν ιδιαίτερη επιστημονική πρόκληση. Βασίζονται σε σύνθετα μοντέλα που εξετάζουν την αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και άλλων παραγόντων, προκειμένου να εκτιμήσουν πιθανές γενικές τάσεις για τους επόμενους μήνες.

Τα αποτελέσματα εκφράζονται συνήθως ως πιθανότητες για θερμοκρασίες ή βροχοπτώσεις πάνω, κοντά ή κάτω από τα κλιματικά κανονικά επίπεδα. Δεν μπορούν, όμως, να προσδιορίσουν με αξιοπιστία τον καιρό μιας συγκεκριμένης ημέρας σε μια συγκεκριμένη περιοχή μήνες νωρίτερα.

Με άλλα λόγια, άλλο είναι η εκτίμηση ότι ένας χειμώνας ενδέχεται να είναι ψυχρότερος ή πιο βροχερός από το συνηθισμένο και άλλο η πρόβλεψη ότι θα χιονίσει σε μια συγκεκριμένη πόλη στις 24 Ιανουαρίου.

Η δεύτερη περίπτωση απαιτεί πολύ πιο κοντινή χρονικά πρόγνωση και επικαιροποίηση με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

Τελικά, τι χειμώνα θα έχουμε το 2026-2027;

Η εικόνα που προκύπτει από τα φετινά Μερομήνια είναι ένας χειμώνας με εναλλαγές: περιόδους βροχών, ψυχρές εισβολές, ενδεχόμενες χιονοπτώσεις και ενδιάμεσα διαστήματα με ηπιότερες θερμοκρασίες.

Ο Νοέμβριος παρουσιάζεται με πιθανή πτώση της θερμοκρασίας προς το τέλος του, ο Δεκέμβριος με ενδιαφέρον για την περίοδο των Χριστουγέννων, ο Ιανουάριος με ένα πιθανό έντονο ψυχρό διάστημα προς το τέλος του και ο Φεβρουάριος με ενδεχόμενη νέα μεταβολή στο τελευταίο δεκαήμερο.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις που αποδίδονται στην παραδοσιακή μέθοδο. Δεν αποτελούν, όμως, επιβεβαιωμένη πρόγνωση για την εξέλιξη του καιρού.

Το αν θα έρθουν τελικά χιόνια, πόσο χαμηλά θα φτάσουν και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν θα φανεί μέσα από τις πραγματικές καιρικές συνθήκες και τις νεότερες ανακοινώσεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών.

Μέχρι τότε, τα Μερομήνια διατηρούν τη θέση τους ως κομμάτι της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, αλλά ο χειμώνας του 2026-2027 παραμένει ανοιχτός ως προς την πραγματική εξέλιξή του.