Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης



Η Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, διοργάνωσε κινηματογραφική προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στη Μυτιλήνη. Το κοινό ενημερώθηκε για την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων και τη δυσκολία των προσφύγων να υπερασπιστούν τη θέση τους στα δικαστήρια που τους επιβάλλουν ποινές μέχρι και 142 χρόνων φυλάκισης.

 

Σε ένα Δημοτικό Θέατρο που σχεδόν γέμισε, μπροστά σε ένα κοινό με ανάμεικτα συναισθήματα, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, ΣτέλιοςΚούλογλου, απάντησε σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία της εκδήλωσης. Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε για το κοινό και ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ,ΑκίφΡασούλι, ο οποίος έδωσε το παρόν και μίλησε γεμάτος συγκίνηση για όσα βίωσε ο ίδιος.

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Συνύπαρξης, Πάρης Βουνατσής, δήλωσε με σαφήνεια ότι μεταξύ των άλλων δράσεων που αναπτύσσει, «η ειρηνιστική και αντιρατσιστική κίνηση παρακολουθεί τα ζητήματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την πρώτη στιγμή.» Ο Σύλλογος «στέκεται αρωγός και συμβάλλει τα μέγιστα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνοντας λύσεις στο βαθμό που επιτρέπουν οι δυνάμεις(του)», ενώ επισημάνθηκε πως «είναι καιρός να προβληματιστούμε σε ποια πλευρά της ιστορίας στεκόμαστε και να συσπειρωθούμε, (αφού) σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.»