Βάστρια, η αρχή ενός αγώνα


Το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου, η Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο οργάνωσε επίσκεψη στην περιοχή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) που κατασκευάζεται στη Βάστρια.

Από γειτονικό χώρο με καλή θέα, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε το μέγεθος της υπερδομής. Με τη συμμετοχή ειδικών και ανθρώπων με εμπειρία επί του θέματος, διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις που θα επέλθουν στη διαβίωση των προσφύγων-μεταναστών που θα διαμένουν εκεί, καθώς επίσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που ενδέχεται να προκαλέσει. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους κινδύνους για ολοκληρωτική καταστροφή του πευκοδάσους του νησιού από μεγαπυρκαγιά και τονίστηκαν οι ευθύνες των προηγούμενων τοπικών εκπροσώπων που συναίνεσαν στην έναρξη των εργασιών.

Το ζήτημα δεν έχει λήξει, καθώς η πλειοψηφία της τοπικής κοινότητας δεν επιθυμεί τη λειτουργία της υπερδομής στη Βάστρια και εκκρεμούν προσφυγές σε Δικαστικές Αρχές. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν να οργανωθούν ενημερωτικές συναντήσεις στη Μυτιλήνη, ούτως ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να οργανώσει την αντίστασή της κατά της λειτουργίας του καταυλισμού στην καρδιά του λεσβιακού δάσους.