Αίρεται η απαγόρευση στην αλιεία οστράκων στον Κόλπο Καλλονής


Με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Βορείου Αιγαίου, Αναστασίας Αντωνέλλη αίρεται η απαγόρευση στην αλιεία οστράκων στον Κόλπο Καλλονής που είχε επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου.  Ωστόσο η απόφαση της κ. Αντωνέλλη θυμίζει πως απαγορεύεται η αλιεία του χάβαρου στον Κόλπο Καλλονής από 1 Απριλίου ως 30 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Αυτό σημαίνει πως οι οστρακαλιείες του Κόλπου Καλλονής έχουν μόλις δύο ημέρες στην διάθεση τους για να συνεχίσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα.

Αναλυτικά η απόφαση της κ. Αντωνέλλη αναφέρει:

«Αίρουμε τα υγειονομικά μέτρα, που είχαν ληφθεί με την υπ’ αριθμ. 45991/22-03-2024 (ΑΔΑ: 9ΒΩΤ7ΛΩ-1ΛΙ) απόφαση λήψης υγειονομικών μέτρων για όλα τα είδη οστράκων, που προέρχονται από τον κόλπο Καλλονής Λέσβου στα πλαίσια του προγράμματος παρακολούθησης της ζώνης παραγωγής Ζώντων Δίθυρων Μαλακίων και επιτρέπουμε την αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση, και διάθεση στην αγορά κατόπιν διέλευσής τους από εγκεκριμένο Κέντρο Αποστολής Οστράκων, για τα είδη «χάβαρα, κυδώνια και καλόγνωμες» από τον κόλπο Καλλονής Λέσβου, επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω σχετικά έγγραφα, πληρούνται οι όροι της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας.

Επίσης αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του Π.Δ. 227/2003 (ΦΕΚ 198/Α/11-08-2003, απαγορεύεται η αλιεία των οστράκων του είδους χάβαρα από 01 Απριλίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Αναθέτουμε την εφαρμογή της παρούσης, που ισχύει από σήμερα (29-03-2024) στις Λιμενικές και Κτηνιατρικές Αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

Κάθε προγενέστερη απόφαση παύει να ισχύει».