Θλίψη στην Αγιάσο για τον αιφνίδιο θάνατο του Ευστράτιου Σουσαμλή


Θλίψη έχει σκορπίσει ο αιφνίδιος θάνατος σε ηλικία 63 ετών του Στρατή Σουσαμλή, ιδιοκτήτη της βιοτεχνίας «Σουμαμλή» που ξεκίνησε από την Αγιάσο και τα προϊόντα του σήμερα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε από το Αναγνωστήριο Αγιάσου την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και μετατίθενται για την Καθαρή Δευτέρα.

Ο Δημοσθένης Σκλεπάρης  από την Αγιάσο έγραψε για τον Στρατή Σουσαμλή

Χθες το βραδυ εσκασε σαν μπομπα στην Αγιασο μια τραγικη ειδηση.
Ηταν ο θανατος του Ευστρατιου Σουσαμλη του Μιχαηλ γνωστου και σαν Μανου που εχουν την βιοτεχνια ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΣΤΕΙΟ ΣΟΥΣΑΜΛΗ.
Ακουστηκε ότι ηρθε το ΕΚΑΒ και τον πηρε.
Ολοι βεβαια ειχαμε την ελπιδα μηπως καταφερουν και τον ανανηψουν.

Ο Στρατος δεν τα καταφερε.
Ο Ευστρατιος Σουσαμλης του Μιχαηλ και της Μαριας γεννηθηκε στην Αγιασο στις 17 06 1961 και εφυγε από τη ζωη χθες 15 03 2024 σε ηλικια μολις 63 χρονων.
Ηταν ο μεγαλυτερος από τα 4 παιδια του Μιχαηλ Σουσαμλη του Ευστρατιου και της Μαριας Σουσαμλη το γενος Δημητριου Μπορα.
Ηταν ο ιθυνων νους της επιχειρησης και ηταν αυτος που κατειχε όλα τα μυστικα της παραγωγης του Ψωμιου και των διαφορων αλλων αρτοσκευασματων,

Τα τελευταια χρονια η επιχειρηση ειχε ανοιξει τα φτερα της και αρχισε να στελνει προιοντα σε πολλα μαγαζια σε ολη την Ελλαδα.
Όλα ειχαν ξεκινησει από τον πατερα τους το Μιχαλη Σουσαμλη του Ευστρατιου και της Θεοδωρας που ειχε γεννηθει στις 3 08 1931 στην Αγιασο.
Πεθανε δε στις 04 02 2008 σε ηλικια 77 χρονων.
Ο Μιχαηλ Σουσαμλής, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στην πρώιμη παιδική ηλικία του σε πολλά αρτοποιεία στη Μυτιλήνη.
Όποτε είχε ελεύθερο χρόνο συνήθιζε να πουλαει κουλούρια με το ποδήλατό του.
Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στις περισσότερες από τις υπάρχουσες αρτοποιείες στην Αγιάσο.
Ωστόσο, έλαβε την επίσημη εκπαίδευσή του σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 στην Αγιάσο από ένα προσφυγα μικρασιατη φούρναρη από τη Μικρά Ασία, τον Κυρ Γιαννακό, ο οποίος τελικά τον έπεισε να γίνει φούρναρης.

Ο Γιαννακος του εμαθε τα μυστικα της τεχνης του και κυριως του εμαθε την τεχνη του επταζυμου ζυμαριου.
Ο μικρασιατης αυτος αρτοποιος καποια στιγμη του παραχωρησε την αδεια λειτουργιας του μαγαζιου του στην Αγιασο το 1968.
Μεχρι το 1988 το μαγαζι το δουλευε ο Μιχαλης και από το 1989 ανελαβαν την ηδη ακμαζουσα επιχειρηση, τα παιδια του Μιχαλη.
Τα παιδια του ο Στρατος , η Δημητρα (Μπεμπα), ο Θοδωρης και η Ταξιαρχουλα, καταφερανε με σκληρη δουλεια να αναβαθμισουν την επιχειρηση και να διερυνουν την ποικιλια των προιοντων της επιχειρησης, τα οποια αρχισαν σιγα σιγα να γινονται γνωστα σε ολη τη Λεσβο.
Με τον καιρο τα αδερφια, αρτοποιοι τριτης γεννιας πλεον, εκαναν επιχειρηματικα ανοιγματα και καταφεραν να κανουν γνωστα τα προιοντα τους σε ολη την Ελλαδα αλλα και στο εξωτερικο.
Ο Στρατής που ηταν ο μεγαλύτερος αδελφός, ένας ολοκληρωμένος αρτοποιός και ζαχαροπλάστης σεφ, άρχισε να διευρύνει την ποικιλία των παξιμαδιών.
Κύριο μέλημά του ήταν να χρησιμοποιήσει τοπικά προϊόντα όπως το σιτάρι, το γλυκάνισο, ρεβίθια από το Λισβόρι.
Σταδιακά αρχίσαν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες, να επεκτείνουνε τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου τους και να πολλαπλασιάζουν τα καταστήματα τους.
Την ίδια στιγμή άρχισε να πειραματίζεται με διάφορα γλυκά με συνταγες της Αγιάσου, που οφείλουν τη μοναδικότητά τους στη Μικρά Ασία, και τοπικές επιρροές.
Η Βασιλόπιτα κυριως αλλα και αλλα γλυκα τα διαφορα παξιμαδια αλλα και το ψωμί το οποιο είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από τοπικό σίτο με μυστική μικρασιατικη συνταγή του κυρ Γιαννακου.

Διαθετουν ηδη 4 καταστηματα λιανικης πωλησης ενώ είναι υπο κατασκευη νεες εγκαταστασεις εργαστηριου .
Ιθυνων νους των εγκαταστασεων παραγωγης και του εργαστηριου ηταν ο μεγαλος αδερφος ο Ευστρατιος Σουσαμλης.
Ο Στρατης λοιπον γνωστος στην Αγιασο και σαν Μανός ειχε αφιερωθει ολοκληρωτικα στην επιχειρηση εδώ και πολλα χρονια.
Ξεφευγε λιγο από τη δουλεια όταν πηγαινε για ψαρεμα που ηταν και το σημαντικοτερο χομπυ του.
Να δωσουμε τα θερμα μας συλλυπητηρια στην συζυγο Νικη, στα παιδια του Μαρια και Φωτιος, στα αδερφια Δημητρα, Θοδωρης και Ταξιαρχουλα, στα ανηψια του και σε ολους τους αλλους συγγενεις.
Να ευχηθουμε να είναι καλα για να τον θυμουνται και να τον μνημονευουν.
Πολύ αγουρο το φευγιο του Στρατου που ηδη εχει προκαλεσει αισθηση.

Καλο σου ταξιδι φιλε Στρατο.