Βενιαμίν ο Λέσβιος - 200 χρόνια από τον θάνατό του

 

To 2024 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο του συμπατριώτη μας Βενιαμίν του Λεσβίου (1759-1824), του Μεγάλου Δάσκαλου του Γένους, του Φιλόσοφου, του Φιλικού, του Αγωνιστή του ‘21. Η εθνική προσφορά του ήταν τεράστια. Το πλούσιο και πρωτοπόρο επιστημονικό έργο του εκφεύγει από τα τοπικά και εθνικά όρια αφήνοντας μια χρυσή παρακαταθήκη στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, η οποία έχει ήδη γίνει αντικείμενο ερευνών σε Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. 

 

Η γενέτειρα του Βενιαμίν, το Μεγαλοχώριο Πλωμαρίου, με πρωτοβουλία της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», θεώρησε τη χρονιά αυτή ως χρυσή ευκαιρία για να αποδώσει μια επιβεβλημένη και οφειλόμενη τιμή στον Βενιαμίν. Για το σκοπό αυτό οργανώνει φέτος στο Πλωμάρι (22-24 Αυγούστου) Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Βενιαμίν ο Λέσβιος (1759-1824) - 200 Χρόνια από τον Θάνατό του», στο οποίο θα συμμετάσχουν καθηγητές και ερευνητές από όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

https://benjamin-lesvios200years.iesl.forth.gr/  

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έγινε αποδέκτης του αιτήματος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου να συμμετάσχει στην επετειακή αυτή εκδήλωση. Η ανταπόκρισή μας είναι άμεση και ένθερμη έως υποστηρικτική. Θεωρούμε ότι το «κεφάλαιο Βενιαμίν» είναι πηγή εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας αλλά και εν δυνάμει παράγων προβολής της νήσου μας. Αξίζει να γίνει ευρύτερα γνωστό, ιδιαίτερα στα Σχολεία, Γυμνάσια  και Λύκεια. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θέτει υπό την αιγίδα της το εφετεινό Συνέδριο, ονομάζοντας την χρονιά αυτή «Έτος-Βενιαμίν του Λεσβίου».