Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» μας ταξιδεύει στη Λέσβο-Τετάρτη 20 Μαρτίου, 17.00, στην ΕΡΤ3


Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» μας ταξιδεύει στη Λέσβο για να μας παρουσιάσει τα μοναδικά καφενεία του νησιού. Τις εστίες πολιτισμού του.

 Ένα ταξίδι στο σήμερα, αλλά και πίσω στο χρόνο, που μας αποκαλύπτει τον «καφενειακό» βίο ενός σπουδαίου κόσμου που χάνεται και ίσως αναβιώνει στις μέρες μας, με ένα νέο τρόπο. Μια διαδρομή στους χώρους συναντήσεων και ψυχαγωγίας με ξεχωριστή ομορφιά και αρχιτεκτονική αισθητική και με ιδιαίτερους συμβολισμούς για τις τοπικές κοινωνίες. 

Ο φακός της εκπομπής περιηγείται στους χώρους και ανάμεσα στους ανθρώπους που αποτέλεσαν εστίες κοινωνικότητας, ενημέρωσης, ανταλλαγής ιδεών, πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων, λαϊκών συνελεύσεων, μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών, ψυχαγωγικών παιχνιδιών, εμπορικών συναλλαγών και τόσων άλλων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνταν στους μοναδικούς αυτούς χώρους. 

Με σημείο εκκίνησης την παραγγελία του καφέ, ξεδιπλώνεται μια αλληλουχία σχέσεων επικοινωνίας, διαπροσωπικής επαφής και τόσων άλλων αναγκαίων και ευεργετικών εκφράσεων, κάποιες εξ΄ αυτών μάλιστα μέχρις εκρηκτικού σημείου…, που το σύνολο αυτών συμπληρώνει την ανάγκη της εξωστρέφειας των ανθρώπων, θεραπεύοντας την μοναξιά και την απομόνωση...

Στο «Αθανασιάδειο» καφενείο του Πλωμαρίου, στο «Στέκι» ή «τα Εξάρχεια» της Αγιάσου και στο καφενείο των «Εργατών» στο Μανταμάδος, καθρεφτίζονται οι ανθρώπινες κοινωνικές συμπεριφορές και εμφανίζονται ήθη και εικόνες από ένα κόσμο, που βρίσκεται κοντά στην φυσική κλίμακα επαφών και σχέσεων. 

Αναδεικνύοντας έτσι, την πολλαπλή συμβολή των καφενείων στην διαμόρφωση της αστικής κοινωνικότητας, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.
Η μουσική, τα τραγούδια, τα ανθρώπινα βιώματα, οι μικρές και οι μεγάλες στιγμές σε πρώτο ρόλο, συνοδεύουν την εξερεύνηση και την περιήγησή μας στην μικροκοινωνία, η οποία αποτελεί ορόσημο της κοινωνίας του νησιού.


 
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα - σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος 
Φωτογραφία: Στάθης Γαλαζούλας
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη
Παραγωγή: filmellon

Εδώ το trailer του επεισοδίου «Η ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΚΛΑΡΙΝΟΥ»:
https://youtu.be/3vcXZP7s5AoSocial media:
Facebook: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts 
https://www.facebook.com/ellinondromena
Instagram: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts
https://www.instagram.com/ellinon_dromena/
You Tube:   Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts
http://tinyurl.com/49rz58p6
Tik Tok: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts
https://www.tiktok.com/@.greek.acts