Αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο San’in Kaigan επισκέπτεται το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου


Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας θα επισκεφτούν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023 τη Λέσβο προκειμένου να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών που έχουν κηρυχθεί Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, να επισκεφθούν το Απολιθωμένο Δάσος και τους ηφαιστειακούς γεωτόπους του  Γεωπάρκου Λέσβου.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τη διευθύντρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO San’in Kaigan κα. Michiyo Kanaoka, τον προϊστάμενο γεωεπιστήμονα του Γεωπάρκου κ. Yuki Fujihara, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Hyogo κ. Noritaka Matsubara, τον κ. Taku Endo από το Πανεπιστήμιο του Hyogo καθώς και τoν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Hyogo στο Παρίσι κ. Nobutaka Azuma.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της στενής συνεργασίας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου San’in Kaigan στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Οι δύο περιοχές διαθέτουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και γεωλογικά μνημεία διεθνούς αναγνώρισης που συγκροτούν και την αιτία της αναγνώρισης τους από την UNESCO. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνεργασία και επισκέψεις σχολείων, παρουσιάσεις καθώς και εκθέσεις που διοργανώθηκαν για την γνωριμία των δύο περιοχών με τις τοπικές κοινωνίες.

Σκοπός της τωρινής επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την Ιαπωνία είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων και ειδικότερα στους τομείς της προστασίας και συντήρησης απολιθωμάτων, εκπαίδευσης και ανάπτυξης του τουρισμού μέσω της προβολής.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας θα περιηγηθούν στο Γεωπάρκο Λέσβου, θα επισκεφτούν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τους σημαντικότερους γεωτόπους και τα φυσικά τα μνημεία ης Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και τους υγρότοπους Καλλονής όπου θα συμμετάσχουν σε δράσεις παρατήρησης πουλιών. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την Ιαπωνία περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συναντήσεις με φορείς της Λέσβου, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και της εκπαίδευσης.