Για «έγκλημα που έρχεται» στη Βάστρια της Λέσβου είχε προειδοποιήσει ο Κρ. ΑρσένηςΣταματήστε την κατασκευή στρατοπέδου προσφύγων» στην τοποθεσία Βάστρια της Λέσβου, που συνορεύει με περιοχή Natura, καλούσε πριν μερικούς μήνες την κυβέρνηση ο Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλοντας αλχημείες προκειμένου να προχωρήσει στα σχέδιά της.


Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 είχε απευθύνει προειδοποίηση για μια επικείμενη τεράστια καταστροφή 


Στη Βάστρια χτίζεται το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσα στο μεγαλύτερο δάσος του Αιγαίου.


Στο Καρά Τεπέ -όπως και σε κάθε "δομή" προσφύγων- εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στις οποίες καταδικάζονται οι άνθρωποι αυτοί, ξεσπούν δεκάδες πυρκαγιές κάθε χρόνο. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένης, «εσείς πάτε να στοιβάξετε απάνθρωπα αυτούς τους ανθρώπους μέσα σε αυτό το δάσος, το μεγαλύτερο που μας έχει μείνει στο Αιγαίο, το μεγαλύτερο ενιαίο δάσος. Μια πυρκαγιά θα φτάσει μέχρι το Πλωμάρι».


Το 2020 άρχισαν τη διαδικασία για τη δομή με πρόβλεψη για χωρητικότητα πέντε χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς να κάνουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο -το οποίο συνορεύει με περιοχή Natura. Αλλά το 2022, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι για δομή άνω των τριών χιλιάδων ατόμων χρειάζεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η κυβέρνηση επανήλθε και "έριξε" τη χωρητικότητα της δομής κάτω από τις τρεις χιλιάδες θέσεις, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η συγκεκριμένη μελέτη. Ο κ. Ταγαράς παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση "έριξε" τη χωρητικότητα της δομής στις 2.952 θέσεις, για να νομιμοποιήσει έργα που είχαν ήδη αρχίσει. Αυτή τη λύση βρήκαν από τη βιασύνη τους να ξεκινήσουν την κατασκευή. Ομολογεί ακόμα ο υφυπουργός ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χωρητικότητα, αφού, όπως είπε, έχουν "στόχο να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας για πέντε χιλιάδες άτομα στη δομή".

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη μελέτη, παρότι είναι υποχρέωσή της, επειδή συνορεύει με περιοχή Natura και άρα χρειάζεται Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και Δέουσα Εκτίμηση. Κυρίως όμως, ο βουλευτής έθεσε την ουσία του θέματος.

«Εσείς πηγαίνετε και βάζετε αυτή τη μονάδα -που δε θα έπρεπε να κατασκευάσετε εξαρχής- μέσα στο μεγαλύτερο δάσος πεύκου στο Αιγαίο; Υπάρχει βεβαιότητα ότι θα καεί. Δεν υπάρχει πιθανότητα. Είναι βέβαιο. Μια πυρκαγιά με τους αέρηδες που πνέουν εκεί, θα φτάσει -θα το επαναλάβω- μέχρι το Πλωμάρι. Θα χαθούν αυτοί οι άνθρωποι και θα κινδυνεύσουν όλα τα χωριά κοντά τους. Δε θα καταστραφεί μόνο η φύση. Θα καταστραφούν ελαιώνες. Δε θα ορθοποδήσει ξανά αυτό το νησί.


Σας καλώ να σταματήσετε. Βάζετε το σπίρτο στο πιο εύφλεκτο δάσος που έχουμε, γεμάτο οικισμούς. Βάζετε στην καρδιά αυτής της φλόγας και πέντε χιλιάδες ανθρώπους -λέτε για τρεις, αλλά στις προδιαγραφές σας προβλέπετε τον διπλασιασμό. Σας καλώ να σταματήσετε και σας ενημερώνω ότι έχετε προειδοποιηθεί έγκαιρα. Θα είναι ένα έγκλημα δίχως τέλος».