Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας - Δράσεις Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου


Από το 2002 έως σήμερα, την εβδομάδα από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Κάθε χρόνο Δήμοι, Κοινότητες, Περιφέρειες, Ομάδες και Σύλλογοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, διοργανώνουν εκδηλώσεις, δράσεις και πορείες διαμαρτυρίας με σκοπό την αφύπνιση των φορέων, των πολιτών και της πολιτείας στο θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Αυτό το Σεπτέμβριο 1861 πόλεις στην Ευρώπη έχουν δηλώσει επίσημη συμμετοχή και 414 οργανισμοί. 


Σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις (εκτός βέβαια από την Μυτιλήνη) οι διοργανωτές όλων των παραπάνω είναι οι ίδιοι οι Δήμοι. Εδώ δυστυχώς η περίπτωση να κινηθεί ελεύθερα, με ασφάλεια και ξέγνοιαστα ο πεζός είναι ακόμα σενάριο στη σφαίρα της φαντασίας. Πεζοί τουρίστες και ντόπιοι περπατάνε κάθε μέρα μέσα στο δρόμο γιατί είναι αδύνατον ν' ανέβουν είτε στα ανύπαρκτα είτε στα κατειλημμένα πεζοδρόμια. Η εικόνα της πόλης μας που εκλαμβάνουν οι επισκέπτες είναι αυτή μιας τριτοκοσμικής χώρας όπου πεζοί φορτηγά, αυτοκίνητα, μηχανάκια, λεωφορεία, ποδήλατα κι ευάλωτες ομάδες ανθρώπων μοιράζονται το ίδιο οδόστρωμα με όλα τα προβλήματα κίνησης που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν απ' αυτή τη συνύπαρξη. 


Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου είναι ο μόνος φορέας που έχει επενδύσει στρατηγικά χρόνια τώρα στη βιώσιμη αστική κινητικότητα στη Μυτιλήνη κι άσχετα με την αδιαφορία της πολιτείας για το βιώσιμο μέλλον του τόπου και των κατοίκων του, διοργανώνει κάθε χρόνο μόνος του εκδηλώσεις ενημέρωσης για τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Φέτος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις. 


ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ 


Πορεία με ποδήλατα στους δρόμους της πόλης, αφύπνισης της κοινής γνώμης για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και για ένα πολύ σημαντικό θέμα σ' ολόκληρο τον πλανήτη και την εφαρμογή μέτρων, στρατηγικής και σχεδίων που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ιδανική πόλη του μέλλοντος. Σκοπός της πορείας είναι να δείξουμε στις αρχές του τόπου (και ειδικά τώρα σε προεκλογική περίοδο) πόσοι από εμάς ενδιαφερόμαστε για ποδηλατόδρομους, για ποδηλατικές υποδομές και γενικά τρόπους να αντιμετωπιστεί φιλικότερα το ποδήλατο μέσα στην αυτοκινητιστική ζούγκλα της Μυτιλήνης. Σκοπός είναι να μπορούμε με ασφάλεια να χρησιμοποιούμε τα ποδήλατά μας μέσα στην πόλη (αφήνοντας τα αυτοκίνητά μας σπίτι - εμείς που θέλουμε) και να μειώσουμε από μόνοι μας το κυκλοφοριακό χάος της πόλης. 


Γι΄ αυτό λοιπόν την Τετάρτη στις 18:00 συγκεντρωνόμαστε Πλατεία Σαπφούς για ποδηλατοπορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης. Πάμε να διαμαρτυρηθούμε για την υπάρχουσα κατάσταση, να βροντοφωνάξουμε ότι απαιτούμε καλύτερες συνθήκες και όλες τις απαραίτητες ποδηλατικές υποδομές και περισσότερα ελεύθερα πεζοδρόμια, για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στην πόλη, αστυνόμευση για καταστολή της ανεξέλεγκτης παραβατικότητας, πεζοδρόμια για ευάλωτες ομάδες, σεβασμό στον πεζό σε όλες του τις ηλικίες, γονείς με καροτσάκι, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ή προβλήματα όρασης και ακοής που δεινοπαθούν να κινηθούν σαν άνθρωποι μέσα στην πόλη, ηλικιωμένους, ΑμεΑ, και όποιον άλλον επιθυμεί να ενώσει τη φωνή του με τι δική μας στο αίτημά μας για Βιώσιμη Πόλη. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν όλοι.


Είτε έχουν ποδήλατο είτε όχι. Όσοι αισθάνονται ότι καταπατούνται τα δικαιώματά τους σαν πολίτες της Μυτιλήνης από την κατάληψη που έχει επιβάλει η παρούσα κατάσταση, με αυτοκίνητα παντού ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια. Όσοι αισθάνονται ότι τα πεζοδρόμια πρέπει να επιστρέψουν στους πεζούς, όσοι πιστεύουν ότι η πόλη χρειάζεται εκτενές δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα φτάνει σε όλες τις γειτονιές και όχι ποδηλατόδρομο βιτρίνα πάρκινγκ, όσοι νοιάζονται για τις ευάλωτες ομάδες που έχουμε εγκλωβίσει στα σπίτια τους τόσα χρόνια.


Όλοι αυτοί πρέπει να διαμαρτυρηθούν την επόμενη Τετάρτη στην πλατεία Σαπφούς. Η βόλτα θα καταλήξει στην Πλατεία Σαπφούς όπου με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, σε συλλόγους, ομάδες, οργανισμούς, ανθρώπους που κι αυτοί δεινοπαθούν από την υπάρχουσα κατάσταση ΜΗ βιώσιμης Αστικής ΜΗ Κινητικότητας θα συναντηθούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, να συσπειρωθούμε να βρούμε τρόπους που μπορεί να βελτιωθεί λίγο αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Όλα πάντα με αφορμή την Πανευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας 2023!


Σας περιμένουμε όλους στην Ποδηλατοπορεία ή και μετά, στην ανοιχτή συζήτηση στο κέντρο της Πλατείας. Να μη λείψει κανείς. Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε ν αλλάξει κάτι στο χάος που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στο δρόμο μας είτε με κάποιο μέσο είτε με τα πόδια, αυτή είναι η ευκαιρία να το δείξουμε. 


ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ


Φωτογραφίζω το ποδήλατό μου στις “ομορφιές” της πόλης! Από 16 Σεπτεμβρίου και έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, πάμε βόλτα, πάμε δουλειά, πάμε στον έναν (προς το παρόν) ποδηλατόδρομο, πάμε αγορά και βγαίνουμε φωτογραφία με το ποδήλατό μας, μόνοι, με φίλους ή και μόνο το ποδήλατο στο πιο “όμορφο” σημείο της πόλης μας και την δημοσιεύετε! Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δείξουμε στις αρχές του τόπου (και ειδικά τώρα σε προεκλογική περίοδο) πόσοι από εμάς ενδιαφερόμαστε για ποδηλατόδρομους, για ποδηλατικές υποδομές και γενικά τρόπους να αντιμετωπιστεί φιλικότερα το ποδήλατο μέσα στην αυτοκινητιστική ζούγκλα της Μυτιλήνης. Σκοπός είναι να μπορούμε με ασφάλεια να χρησιμοποιούμε τα ποδήλατά μας μέσα στην πόλη (αφήνοντας τα αυτοκίνητά μας σπίτι - εμείς που θέλουμε) και να μειώνουμε από μόνοι μας το κυκλοφοριακό χάος της Μυτιλήνης. 
Το θέμα είναι ελεύθερο φτάνει να απεικονίζεται ποδήλατο. 
 

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να αναρτηθούν από το πρωί της 16 Σεπτεμβρίου έως το βράδυ της 22 Σεπτεμβρίου 2023. 


Οι αναλύσεις των φωτογραφιών πρέπει να είναι τουλάχιστον 1920Χ1080 


Δεν πρέπει να έχουν υποστεί κανενός είδους ψηφιακή επεξεργασία. 


Θα προτιμηθούν φωτογραφίες που έχουν νόημα, φωτογραφίες που έχουν να πουν κάτι, φωτογραφίες που μεταφέρουν ένα μήνυμα, μια ιδέα, μια σκέψη για πιο ποδηλατική πόλη. 


Οι φωτογραφίες θα πρέπει να αναρτηθούν στο Lesvos MTB

Group (https://www.facebook.com/groups/lesvos.mtb.group) στο Facebook (Για όσους δεν έχουν Facebook θα δεχτούμε και φωτογραφίες στο μειλ του Συλλόγου: cyclingclublesvos@gmail.com 


Οι φωτογραφίες θα πρέπει στο σχόλιο της ανάρτησης να γράφουν #ΕΕΚ2023ΠΣΛ (Προσοχή ΟΛΑ τα γράμματα στα Ελληνικά και ΟΛΑ κεφαλαία) 


Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου σε ειδικό άρθρο του Lesvos MTB.

 
Σ' αυτόν τον διαγωνισμό δεν υπάρχει χαμένος, ΟΛΟΙ κερδίζουν μια καλύτερη πόλη. 


Οι φωτογραφίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν από τον Πο. Συ. Λέσβου για να αποσταλούν στους αρμόδιους φορείς, υπουργείο και αυτοδιοίκηση.