Η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του


Γράφει ο παραπολιτικός

Οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και δη στον Α βαθμό στους δήμους δηλαδή έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ανεξαρτησία των υποψηφίων οι οποίοι επιχειρούν να συλλέξουν υποψηφίους από διάφορους χώρους βγάζοντας από πάνω την ταμπέλα την κομματική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως και οι ίδιοι οι επικεφαλής δεν ανήκουν κάπου κομματικά η απεμπολουν την κομματική τους ταυτότητα. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τους υποψηφίους τους οι οποίοι ανήκουν οι περισσότεροι σε κάποιο κόμμα είτε ενεργά είτε ιδεολογικά. Την ταυτότητα ενός συνδυασμού λοιπόν την δίνει η συμμετοχή των πολιτών. 

Πάμε τώρα στο σημερινό χαμό που έχει συμβεί μετά την ανακοίνωση στήριξης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στους συνδυασμούς Χριστόφα και Βέρρου. 

Για τον Βερρο μας προκαλεί εντύπωση γιατί ο ίδιος μπορεί να δηλώνει ανεξάρτητος αλλά ιδεολογικά δεν είναι ούτε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχει συμπορευτεί με αυτόν οπότε είναι λίγο αντιφατικο να στηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Πόσο δε μάλλον όταν στον συνδυασμό του υπάρχουν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπότε εν μέρει ίσως και να δικαιολογείται η ανακοίνωση αντίδρασης. 

Στην περίπτωση του Παναγιώτη Χριστόφα τα πράγματα ήταν μάλλον αναμενόμενα καθώς όλοι όσοι κατοικούμε στην Μυτιλήνη και γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις ξέρουμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πρωτοκλασάτα συντάσσονται ή δηλώνουν την στήριξη τους προς την υποψηφιότητα του συνδυασμού του. 

Και αυτό είναι και λογικό από την στιγμή που τα δύο άλλα ψηφοδέλτια για τον δήμο είναι μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά. 

Αυτό το γεγονός ήρθε απλά να επιβεβαιώσει σήμερα επίσημα η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την αντίδραση και μόνο κυρίως του κ. Χριστόφα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν επιθυμεί την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ερωτήματα που τίθεται ωστόσο είναι. 

Δεν επιθυμεί την στήριξη ούτε των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν επιθυμεί να ακολουθήσει ούτε τις πολιτικές που ακολουθεί το κόμμα και τα στελέχη του; Δεν επιθυμεί να υπάρχουν οι ιδέες και οι φωνές του ΣΥΡΙΖΑ εντός της παράταξης του; Άρα δεν επιθυμεί ούτε τους υποψηφίους του κόμματος που είναι μαζί του;; Το να δαιμονοποιείς ένα κόμμα αρνούμενος να δεχτείς την στήριξη του σπεύδοντας μάλιστα αμέσως με ανακοίνωση σου να το πράξεις είναι πρώτα απ' όλα προσβολή προς τους ψηφοφόρους του και κατεπεκταση προς τα στελέχη του. 

Αν δεν επιθυμείς στήριξη από κανένα κόμμα και κανέναν φορέα κάνεις έναν συνδυασμό μόνο με ακόματιστους μόνο με απλούς πολίτες. 

Όταν παίρνεις πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι συμφωνείς με την πολιτική τους ταυτότητα και ιδεολογία και είσαι κοντά σε αυτήν και εσύ. 

Είναι προφανές ότι η άρνηση ουσιαστικά του κ. Χριστόφα ο οποίος ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς να δεχτεί τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη του να συμμαχήσει με την ΝΔ και το κομμάτι αυτό που στηρίζει πλέον την υποψηφιότητα του. 

Το θέμα δεν είναι αν θα το πετύχει τώρα προεκλογικά γιατί μπορεί αυτό να συμβεί στην λογική του πάμε να βγούμε και βλέπουμε. Το θέμα είναι το μετά. Και το μετά εφόσον ο Χριστόφας εκλεγεί θα είναι μια παράταξη λιγο απ' όλα. Λίγο ΝΔ λίγο ΠΑΣΟΚ λίγο ΣΥΡΙΖΑ και λίγο ανεξάρτητα. 

Το πώς αυτό το παζλ θα διοικηθεί είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει ο επικεφαλής. 

Τι θέση θα έχει η παράταξη σε μια ενδεχόμενη μεταναστευτική κρίση όπως του 2019? Θα είναι υπέρ των ανοικτών συνόρων και της ενσωμάτωσης; Θα είναι υπέρ του κλειστά σύνορα και να φύγουν στην Ευρώπη;  

Μου είναι δύσκολο να κατανοήσω και να πιστέψω ότι ο Χριστόφας δεν έχει μιλήσει με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεν έχει συμφωνηθεί η στήριξη. 

Ίσως δεν γνώριζε ότι αυτή η στήριξη θα γινόταν φανερά γιατί ήξερε πως θα του δημιουργούσε πρόβλημα εντός των τειχών της παράταξης. Για αυτό και την δαιμονοποίησε. 

Το θέμα είναι πλέον ότι είτε έτσι είτε αλλιώς είτε το ήξεραν είτε όχι η συνεργασία των δύο πλευρών υπάρχει

Και τα ερωτήματα που τίθεται πλέον είναι το εξής. Η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ που έχει βγει πλέον ανοικτά και στηρίζει Χριστόφα θα συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ;  

Πώς αισθάνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπουρνούς και οι λοιποί από την ανακοίνωση; 

Πώς αισθάνονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όταν ένας υποψήφιος δήμαρχος αρνείται την στήριξη του κόμματος τους;