Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023 – Ποδηλατοπορεία


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, (ΕΕΚ-2023) είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και στόχο έχει την ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών, ώστε να προωθήσουν αειφόρα μέτρα μετακίνησης και να καλέσουν τους πολίτες τους να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις αστικής μετακίνησης βάζοντας στην άκρη το αυτοκίνητο.

Η εβδομάδα γιορτάζεται από το 2002 μέχρι σήμερα με εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Δήμοι και σκοπό έχει την αφύπνιση των φορέων, των πολιτών και της πολιτείας στο θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Οι εκδηλώσεις της ΕΕΚ-2023 δίνουν έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας, επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και συνδυασμούς αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις να αναπτυχθούν οικονομικά, να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς. Αυτά είναι οράματα που κάποιοι Δήμοι τα έχουν. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να ζουν αιώνια στο σήμερα επιλέγοντας να μη δυσαρεστήσουν μικρή μερίδα πολιτών, προκειμένου να μη χαθούν ψήφοι, αδιαφορώντας για το σύνολο του πληθυσμού που βάλλεται καθημερινά από αυτή τους την αδιαφορία. Με αποκλεισμό ευάλωτων ομάδων εκτός αστικού ιστού, χωρίς πεζόδρομους ή με πεζόδρομους που δεν είναι πεζόδρομοι, με πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή κατειλημμένα από αυτοκίνητα, προϊόντα, πινακίδες, κάδους σκουπιδιών, στύλους, καλωδιοκατανεμητές, τραπεζοκαθίσματα, όλα εις βάρος των πεζών, που τους αναγκάζουν να βγαίνουν στο δρόμο. Γονείς με καροτσάκι στο οδόστρωμα μαζί με ανθρώπους με αναπηρικά αμαξίδια, ηλικιωμένους με προβλήματα ακοής και όρασης, όλοι μαζί με τα φορτηγά, τις νταλίκες, τα λεωφορεία, που σε συνδυασμό με την υπερβολική ταχύτητα και την έλλειψη αστυνόμευσης καθιστούν το αστικό περιβάλλον επικίνδυνο και αφιλόξενο. Τριτοκοσμικές εικόνες που σχολιάζονται άσχημα από τους επισκέπτες του νησιού, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν ενοχλούν κανένα ντόπιο! Έως τη μέρα που θα αναρωτιόμαστε πάλι τι έφταιξε!

Την Τετάρτη ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, η μοναδική ελπίδα του τόπου για μια καλύτερη πόλη, η μια και μόνη ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρεται μόνο για το καλό της πόλης, άσχετα με την αδιαφορία της πολιτείας για το βιώσιμο μέλλον του τόπου και των κατοίκων του, η μοναδική συλλογικότητα που νοιάζεται για όλες τις παραπάνω ομάδες, πραγματοποίησε Ποδηλατοπορεία Διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Η Ποδηλατοπορεία ξεκίνησε στις 18:00 και αφού διέσχισε τον ποδηλατόδρομο πίσω από το κάστρο, την αγορά και την Καβέτσου, επέστρεψε στην αφετηρία.

Δυσοίωνη για το μέλλον του τόπου ήταν η αποχή φορέων, συλλόγων, αρχών, υπηρεσιών που είχαν προσκληθεί στη συζήτηση μετά τη λήξη της ποδηλατοπορείας. Αυτή ήταν η ευκαιρία σε πολλούς ακόμα και ιδιώτες να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στην υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση της πόλης μας. Δυστυχώς ακόμα και όλοι όσοι πλήττονται άμεσα από την σημερινή εικόνα της Μυτιλήνης, επέλεξαν τον καναπέ και τα σχόλια για τα κακώς κείμενα της πόλης, στα ΜΚΔ.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την 1η Οκτωβρίου 2023 που θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη ταυτόχρονη κοινή ποδηλατοπορεία 30 Ελληνικών πόλεων, η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία του 2023.