Μέτρα από τον ΔΕΔΔΗΕ στην Λέσβο για την αποφυγή διακοπής της ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι


Λαμβάνουν έκτακτα μέτρα οι αρμόδιες αρχές σε έξι νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, προκειμένου να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι.


Πρόκειται για τα εξής έξι νησιά: 

  1. άμος 
  2. Χίος 
  3. Σαντορίνη 
  4. Ρόδος 
  5. Λέσβος 
  6. Καστελλόριζο

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αναφέρει ότι λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης φέτος το καλοκαίρι που αναμένεται να χτυπήσει ρεκόρ, δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις υπάρχουσες δομές, καθώς αυτές δεν μπορούν να καλύψουν τα τόσο αυξημένα φορτία κατανάλωσης ρεύματος που απαιτούνται. Οι εγκαταστάσεις είναι παρωχημένες και έχουν σχεδιαστεί με πολύ παλαιότερα πρότυπα και ανάγκες. 

  

Υπενθυμίζεται ότι οι Κυκλάδες δεν συμπεριλαμβάνονται στα νησιά που θα έχουν τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς έχει ολοκληρωθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.  

Ενόψει της τουριστικής σεζόν λοιπόν, απαιτούνται πρόσθετες ενεργειακές υποδομές στις παραπάνω νησιωτικές περιοχές, για την ενεργειακή ασφάλεια των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται, συμπεριλαμβάνουν τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (γεννήτριες) που έρχονται να δώσουν πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές. Το μέτρο αφορά κυρίων το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. 


Αναλυτικά, η ΡΑΕ αποφάσισε να εγκρίνει από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Αυγούστου τη μίσθωση από τη ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγών ζευγών: 


  • Στη Σάμο το έλλειμμα ισχύος υπολογίζεται γύρω στα 11,4 μεγαβάτ και θα μισθωθούν ζεύγη ισχύος 12 μεγαβάτ. 
  • Στη Χίο το έλλειμα ισχύος είναι στα 24,5 μεγαβάτ και θα αποσταλούν ζεύγη ισχύος 25 μεγαβάτ. 
  • Στη Σαντορίνη το έλλειμμα θα καλυφθεί με ζεύγη ισχύος 20 μεγαβάτ. 
  • Στη Ρόδο οι ανάγκες θα καλυφθούν με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 18 μεγαβάτ. 
  • Στη Λέσβο το έλλειμμα 13,7 μεγαβάτ θα καλυφθεί με ζεύγη 14 μεγαβάτ. 
  • Τέλος, στο Καστελλόριζο το έλλειμμα θα καλυφθεί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 0,15 μεγαβάτ. 
Με πληροφορίες lesvosnews.net