Μηταράκης από Λέσβο: Η διατήρηση των χαμηλών ροών στο μεταναστευτικό απαιτεί διαρκή εγρήγορση και είναι μία ιδεολογική μάχη


Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Νότης Μηταράκης 

 

Στο Επιμελητήριο Λέσβου βρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Υποψήφιος Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, μαζί με Υπουργούς της Κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου.

 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει και θαλάσσια και χερσαία σύνορα και πρέπει να τα φυλάσσει αποτελεσματικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η εργαλειοποίηση από τη γειτονική χώρα έχει σκοπό «να ασκηθεί σημαντική γεωπολιτική πίεση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη». Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά υπερήφανος για τα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, υπογραμμίζοντας το ρόλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 


Από πλευράς του, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «Ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, η έμφαση στις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, οι κλειστές ελεγχόμενες δομές, ο περιορισμός των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ, ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας για τους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σομαλία ήταν στοιχεία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής». 


Παράλληλα, αναφέρθηκε στην μείωση του νησιωτικού ΦΠΑ και την αποσύνδεσή του από το επίπεδο ροών, ενώ δε δίστασε να παροτρύνει τον Πρωθυπουργό να εξεταστεί η επαναφορά του κατ’ελάχιστον και στα πολύ μικρά νησιά. 


Ακόμα, δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής καθώς αυτό «μας επιτρέπει να δώσουμε τις βάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Μαζί με τα αναπτυξιακά κίνητρα που δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μαζί το νέο χωροταξικό το οποίο ήδη σχεδιάζεται στα νησιά μας. Για να μπορέσουμε να δώσουμε ευκαιρία στα νέα παιδιά να μείνουν στο νησί μας». Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «η διατήρηση των χαμηλών ροών στο μεταναστευτικό απαιτεί διαρκή εγρήγορση και είναι μία ιδεολογική μάχη». 

 

Αναλυτικά η Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Υποψήφιου Βουλευτή Χίου Με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότη Μηταράκη: 

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι της κυβέρνησης, κύριε Περιφερειάρχα, 

Η ανάπτυξη του Βόρειου Αιγαίου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Προαπαιτούμενο ήταν να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης.


Εφαρμόσαμε μία ολοκληρωμένη αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική με επτά πυλώνες δράσης. Η φύλαξη των συνόρων ήταν προαπαιτούμενο αλλά από κει και πέρα ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, η έμφαση στις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, οι κλειστές ελεγχόμενες δομές, ο περιορισμός των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ, ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας για τους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σομαλία ήταν στοιχεία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής.


Ξέρω ότι υπήρξαν αντιδράσεις. Είχαμε έντονους διαλόγους στα νησιά του Αιγαίου. Όμως τελικά το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής απέδωσε. Μειώσαμε τις ροές κατά 90%, περιορίσαμε δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Λατρέψαμε το Βαθύ στους κατοίκους της Σάμου. Τη Μόρια και το Καρά Τεπέ στους κατοίκους της Λέσβου. Πλέον οι διαμένοντες στα νησιά από 45.000 συνολικά είναι κάτω από 4.000.


Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι από συνδέσαμε το νησιωτικό ΦΠΑ από το επίπεδο των ροών, κάτι που μας κληρονόμησε το μνημόνιο Τσίπρα και θα χάναμε το ΦΠΑ στα νησιά μας την 01/01/2022. Τελικά, αποσυνδέθηκε και, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε μία πρόταση, από την 01/01/2025 καθώς ο νέος κανονισμός ΦΠΑ που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας δίνει κάποια ευκαιρία να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα κατ’ ελάχιστον στα μικρά μας νησιά, στα πολύ μικρά νησιά να εξετάσουμε την επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ.


Τρίτο ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής τα παρουσίασαν ήδη οι συνάδελφοι. Στη Χίο τα "έργα της γενιάς μας" ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται. Το Κόρης Γεφύρι, το υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο αναβαθμίστηκε, το νέο αεροδρόμιο, η νέα πύλη στο λιμένα, το νέο δικαστικό μέγαρο θα είναι έτοιμα το 2024. 


Αυτό μας επιτρέπει να δώσουμε τις βάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Μαζί με τα αναπτυξιακά κίνητρα που δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μαζί το νέο χωροταξικό το οποίο ήδη σχεδιάζεται στα νησιά μας. Για να μπορέσουμε να δώσουμε ευκαιρία στα νέα παιδιά να μείνουν στο νησί μας.


Να τονίσω πάντως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Η διατήρηση των χαμηλών ροών στο μεταναστευτικό απαιτεί διαρκή εγρήγορση και είναι μία ιδεολογική μάχη. Γιατί είδαμε πχ στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να θέλει να αποχαρακτηρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα και ουσιαστικά να προσκαλέσει 4 εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να ξαναπεράσουν ποια χώρα μας. Αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε.