Τα λάθη Ανδρουλάκη και ο...."χαμαιλέων" Βέρρος



Η επίσκεψη και μάλιστα προεκλογικά, λίγες μέρες πριν πάμε στην κάλπη, ενός αρχηγού κόμματος και δη του ΠΑΣΟΚ που ξανά «συστήνεται» στον κόσμο, θα μπορούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς για τα τοπικά στελέχη και να έδινε μπόνους στην μάχη για την έδρα την οποία διεκδικεί με αξιώσεις το κόμμα στην Λέσβο. 

Και όμως η παρουσία του Ανδρουλάκη στο νησί, έτσι όπως έγινε και όπως «οργανώθηκε», μόνο για τους παραπάνω λόγους δεν φάνηκε να έγινε. 

Το πιο σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο αρχηγός του κόμματος να συναντάται με παραγωγικούς φορείς, να ενημερώνεται για τα μεγάλα ζητήματα του νησιού, να συναντά ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να συζητήσει τα μεγάλα ζητήματα και να δείξει ενδιαφέρον για τον τόπο. 

Τι πιο «αποδοτικό» για ένα νέο Πρόεδρο να περπατήσει στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, να δει κόσμο, να μιλήσει με επιχειρηματίες, να μάθει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει σε αυτόν εδώ τον τόπο. Και μην πει κανείς τα ξέρει γιατί τον ενημέρωσαν. Τίποτα δεν ξέρει. 

Αντί λοιπόν για τα παραπάνω, ο Ανδρουλάκης θεώρησε σκόπιμο (προφανώς όχι ο ίδιος αλλά αυτοί που τον καθοδήγησαν) να επισκεφτεί τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και τον Ταξιάρχη Βέρρο. 

Ο λόγος αυτής της επίσκεψης ακόμη αναζητείται. Και αναζητείται γιατί ο μεν Ανδρουλάκης ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφτεί τον Δήμο, το περιβάλλον του Δημάρχου διαρρέει από την άλλη ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε να πάει. 

Ότι και απ τα δυο να συνέβη, λογική εξήγηση δεν υπάρχει. Αν ο Ανδρουλάκης ήθελε να δει θεσμικούς παράγοντες θα μπορούσε να πάει στην Περιφέρεια, στην Γενική Γραμματεία, στον Δήμο Μυτιλήνης και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Το γεγονός ότι πήγε μόνο στον Βέρρο μόνο τυχαίο δεν είναι. 

Και δεν είναι γιατί ο Βέρρος μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους επικοινωνιακά παιχνίδια. Να παίζει δηλαδή με όλους. 

Ο ίδιος δηλώνει ΝΔ, φιλοκυβερνητικός, έχει επαφές με το Μαξίμου όπως διαρρέει το περιβάλλον του, αλλά είναι και λίγο ΠΑΣΟΚ και μπορεί και συναντάται και με τον Ανδρουλάκη επειδή έχει Πασοκους στην παράταξη του, είναι και λίγο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί συνεργάστηκε και με το κόμμα και έχει καλές σχέσεις με τον Τσίπρα ως μηχανικοί και οι δυο. 

Την ίδια ώρα που είναι κατά της Βάστριας, έχοντας σηκώσει την παντιέρα της επανάστασης παλιότερα, παίρνει και λεφτά για έργα από τον Μηταράκη, ακούει και τον Ανδρουλάκη από δίπλα του να μιλάει για κουκουλοφόρους της ΝΔ και να χειροκροτεί στο τέλος κιόλας. Κουκουλοφόρος ο Δημητριάδης, ο Πέτσας και οι λοιποί «φίλοι του Ταξιάρχη? 

 Όπως επίσης ακούει τον Ανδρουλάκη να μιλάει για το μεταναστευτικό( αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην Βάστρια, παρά μόνο στο Δουβλίνο.) 

Και η Βάστρια λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω σαν να μην υπήρχε, ούτε για τον Βέρρο ούτε για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Και τελικά από την επίσκεψη στην Δυτική Λέσβο απλά έμειναν οι φωτογραφίες, για την ιστορία και μόνο οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν αναλόγως όταν έρθει η ώρα για να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε μαζί σας.

 Όπως έμειναν και οι φωτογραφίες από την προηγούμενη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην μαρίνα, όπως έμειναν και οι φωτογραφίες από τις εκλογές της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ. Και τελικά το ερώτημα που τίθεται είναι, ο Ταξιάρχης Βέρρος τι κόμμα είναι? Γιατί ανεξάρτητοι δηλώνουν όλοι αλλά κάπου ανήκουν και έχουν μια βάση. Είναι με την ΝΔ του Δημητριάδη, του Πέτσα και του Μητσοτάκη? Είναι με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη και του Πετρέλλη? Είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και της συνεργαζόμενης παράταξη του προ διετίας? Και τελικά ο Ανδρουλάκης, ήξερε που πήγαινε χτες? Τον ενημέρωσαν γιατί δεν πήγε σε κανέναν θεσμικό παράγοντα αλλά μόνο στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου? 

Αφήνοντας πίσω το φαινόμενο Βέρρου, επανερχόμαστε στην επίσκεψη Ανδρουλάκη, ο οποίος μετά την Καλλονή μετέβη στην Γέρα αλλά όχι για να δει αγρότες ελαιοπαραγωγούς και παραγωγικούς φορείς. Ξεναγήθηκε στο Μουσείο Βρανά από τον Νίκο Σηφουνάκη. 

Κοιτίδα πολιτισμού, μεγάλο έργο και τεράστια η προσφορά του τέως Υπουργού στην Λέσβο και στον πολιτισμό της. Αλλά ας μας εξηγήσει κάποιος ποιος ο λόγος να πάει ο Ανδρουλάκης χτες στο Μουσείο Βρανά? Ένας αρχηγός κόμματος έρχεται προεκλογικά στο νησί, διεκδικεί έδρα μετά από χρόνια και η μόνη του επίσκεψη είναι σε ένα… Μουσείο? 

Αν σκοπός της επίσκεψης Ανδρουλάκη, πέραν της ομιλίας ήταν να προβληθεί ο Βέρρος ως ΠΑΣΟΚ, να ξανά θυμηθούμε τον Νίκο Σηφουνάκη και το έργο του στο νησί και να βγουν φωτογραφίες «ήμουν και εγώ με τον Πρόεδρο», τότε η επίσκεψη στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. 

Αν ο σκοπός της ήταν να αναδειχτούν τα προβλήματα της Λέσβου, να τα μάθει ο Πρόεδρος του 3ου τη τάξει κόμματος της Βουλής και να πάρει μπόνους για την έδρα, απέτυχε. 

ΥΣ: Αλήθεια ο υποψήφιος Περιφερειάρχης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ (κατά δήλωση του) δεν θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα του χτες?