Απογευματινή πεζοπορία στον Ταξιάρχη Μανταμάδου το Σάββατο 29 Απριλίου 2023


Κατά την παράδοσή μας, το 10ο αιώνα, το πολυαγαπημένο μας "πλατανόφυλλο του Αιγαίου" λεηλατούνταν συχνά από αδυσώπητους Σαρακηνούς πειρατές. Ήταν τόση η βαρβαρότητά αλλά και η απληστία τους για λάφυρα που δεν έδειχναν έλεος ούτε σε γυναικόπαιδα ή ηλικιωμένους! Σε μία από τις πάμπολλες επιδρομές τους εναντίον μοναστηριού στη θέση "Λεσβάδος" αφιερωμένο στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, έβγαλαν όλη τους τη βαναυσότητα σφαγιάζοντας σχεδόν εξ' ολοκλήρου όλους τους μοναχούς που αμύνονταν με σθεναρότητα τα εδάφη των προγόνων τους… Πλην ενός! Του δόκιμου μοναχού ονόματι Γαβριήλ. Η κτηνωδία που βίωσε ο νεαρός Γαβριήλ δεν μπορούσε να περιγραφεί με λόγια. "Πως μπορούσε ο Θεός να επιτρέψει τέτοια συμφορά μέσα στην οικία Του;".

Η απάντηση δεν άργησε να φανεί. Τα πυκνά σύννεφα έκαναν πέρα και από μέσα τους πρόβαλε φτερωτός Άγγελος που από τη μια κρατούσε δόρυ μακρύ με σιδερένια λόγχη και στη θήκη του φαινόταν ξίφος με μακριά χειρολαβή και χωρίς φυλακτήρα. Πέρασε μπροστά από τον εμβρόντητο Γαβριήλ και έκανε μια μικρή στάση πάνω από τα άψυχα κουφάρια των σφαγιασμένων μοναχών. Στη συνέχεια αφαίρεσε από τη θήκη του το δίκοπο σπαθί του και κατευθύνθηκε προς το πλοίο των Σαρακηνών. 

Μόνο σπαρακτικά ουρλιαχτά άκουσε ο νεαρός καθώς βρήκε το θάρρος να βγει από την κρυψώνα του. Και αυτά δεν κράτησαν πολύ γιατί αμέσως μετά επικράτησε ησυχία απόλυτη. Ακόμα και το θρόισμα του ανέμου είχε κοπάσει εντελώς τη θλιβερή ετούτη ώρα. Εκείνος, συγκλονισμένος ακόμα από την παρουσία του φτερωτού Αγγέλου αλλά έχοντας πια και ολόκληρη την εικόνα της τραγωδίας μπροστά του έπεσε ευθύς στα γόνατα. Σύρθηκε από κουφάρι σε κουφάρι ψάχνοντας για ζωή. Ελπίζοντας σε θαύμα. Το αίμα των μοναχών είχε ποτίσει το χώμα μπροστά από το μοναστήρι και με το σύρσιμο του Γαβριήλ ανακατεύθηκαν τα 2 αυτά υλικά και δημιουργήθηκε λάσπη πορφυρή. 

Ξάφνου ακούγεται έντονο φτερούγισμα. Ο Γαβριήλ σηκώνει το κεφάλι και να σου ο φτερωτός Άγγελος, εμφανίστηκε και πάλι μπροστά του. "Αρχάγγελε Μιχαήλ!;" μονολόγησε με δισταγμό. Ο Άγγελος τον κοίταξε στιγμιαία και αμέσως μετά έδωσε μια και πέταξε και χάθηκε μέσα στα σύννεφα. Αμέσως ο Γαβριήλ έσκυψε το κεφάλι προς την προφυρόχρωμη λάσπη και με τα μάτια έντονα γουρλωμένα και συγκλονισμένα άρχισε να πλάθει το κεφάλι του Αρχαγγέλου έτσι ακριβώς όπως το είχε δει… 

Σας προσκαλούμε να επισκεφθούμε τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Μανταμάδο! 

Ραντεβού το Σάββατο 29 Απριλίου στις 17:00 στο My Market απ' όπου θα μας πάρει το λεωφορείο για να μας αφήσει στη διασταύρωση της Καράβας και της Επαρχιακής Οδού Θερμής - Μήθυμνας (κεντρικός δρόμος προς Μανταμάδο. Από εκεί, στις 18:00 θα εκκινήσουμε την πεζοπορία μας μέσα από δασικούς και αγροτικούς δρόμους, βοσκοτόπια και μονοπάτια ως την Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μανταμάδου. 

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας και ΔΕ θα είναι κυκλική. Θα διανύσουμε περίπου 15 χλμ σε περίπου 4 ώρες. 

Απαραίτητα θεωρούμε τα παπούτσια πεζοπορίας (ή έστω ανθεκτικά αθλητικά παπούτσια trail running) και φακό. 

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή (πατώντας Επόμενο) για το λεωφορείο το αργότερο έως την Παρασκευή 18:00 οπότε και θα κλείσει η φόρμα δηλώσεων συμμετοχής. Καθώς οι θέσεις στο λεωφορείο είναι περιορισμένες και το γεγονός ότι θα δοθεί προτεραιότητα συμμετοχής στα μέλη μας, φροντίστε να εγγραφείτε το συντομότερο για να μην κινδυνεύσει η δική σας συμμετοχή να παραμείνει στη Λίστα Αναμονής. 

Τέλος, σας ενημερώνουμε πως η ακύρωση της Δήλωσης Συμμετοχής σας είναι ελεύθερη και χωρίς συνέπειες μέχρι το κλείσιμο της φόρμας. Από εκεί και μετά θα υποχρεούστε σε καταβολή του αντιτίμου των 5€ για το λεωφορείο τα οποία θα πληρώνονται στην επόμενη οργανωμένη πεζοπορία μας. 

Καλή μας αντάμωση!