Αγιασώτικη Αποκριά 2023


Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων της Αγιασώτικης Αποκριάς, που συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος», το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», την Κοινότητα Αγιάσου και την ΑΜΚΕ Visit Agiasos, με την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης.


Μέσα στο Γενάρη ο «Σάτυρος» προκήρυξε μαθητικό διαγωνισμό καλύτερης σάτιρας σε Γυμνάσιο-Λύκειο, επαναφέροντας μια παλαιότερη ιδέα η οποία δεν υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Ομάδες μαθητών από κάθε τάξη θα γράψουν καρναβαλικούς στίχους στη ντοπιολαλιά πάνω σε θέματα της επικαιρότητας. Τα έπαθλα θα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που θα παραμείνει στο σχολείο (στη νικήτρια τάξη), βιβλία με την ιστορία του Αγιασώτικου Καρναβαλιού και τιμητικοί έπαινοι συμμετοχής.


Η βράβευση θα γίνει την Παρασκευή, 24/2/2023, στην αποκριάτικη σχολική γιορτή, κατά την οποία εκφωνούνται παραδοσιακά οι ετήσιες μαθητικές σάτιρες.


Την ίδια μέρα στο Γυμνάσιο Αγιάσου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης «Ιμτσούνις. Η μάσκα ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας», που πραγματοποιείται την περίοδο 15/1/2023-25/1/2023 από την ΑΜΚΕ Visit Agiasos. Το θέμα της δράσης είναι «Η αποκριάτικη μάσκα και αμφίεση στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και στην Αγιάσο της Λέσβου» (διαδικτυακή συνεργασία μεταξύ του Μιχείου Γυμνασίου της ελληνικής κοινότητας Αντίς Αμπέμπα-Αιθιοπίας και του Γυμνασίου Αγιάσου).


Τσίκνισμα την Τσικνοπέμπτη, 16/2/2023, στο Δημαρχείο (Οργάνωση:  Κοινότητα Αγιάσου). 


Κυριακή, 18/2/2023, στις 10 μ.μ. μασκέ πάρτι στην καφετέρια UPTOWN στο Σταυρί (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ).


Σάββατο, 25/2/2023: Παιδικό μασκέ πάρτι στο Δημοτικό Πάρκο ή (σε περίπτωση  κακών καιρικών συνθηκών) στη Σκηνή του Θεάτρου του Αναγνωστηρίου (Οργάνωση: Τμήμα Εικαστικών Αναγνωστηρίου).


Κυριακή της Τυροφάγου, 26/2/20223: 

11:00 Στο Δημοτικό Πάρκο: 

  • Δημιουργικές κατασκευές οικολογικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους με την Γιούλα Κουτσούμπου από το Humade Crafts Workshop (Οργάνωση: Visit Agiasos). 

  • Συγκέντρωση φαρμάκων που δεν χρειάζονται και παράδοσή τους στο μη κερδοσκοπικό φορέα givemed, για να τα διαθέσει σε άτομα ευάλωτων ομάδων (Οργάνωση: Visit Agiasos) 

  • Καρναβαλική μουσική και χορός (Οργάνωση: Visit Agiasos). 

 
 

14:00 Πατινάδα στους δρόμους του χωριού με ντόπια μουσική κομπανία και αναβίωση του εθίμου της Περικεφαλαίας (Οργάνωση: Αναγνωστήριο Αγιάσου – ΣΑΤΥΡΟΣ).


15:00 Ο αγερμός θα καταλήξει στην Πλατεία Αγοράς, όπου θα παρουσιαστεί το καρναβαλικό συγκρότημα «Η άγρια φυλή από τη Μπουτσου-άνα» (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ).


Στον κόσμο θα προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο, προσφορά της οικογένειας Μιχάλη Π. Δελόγκου και της καφετέριας «Το σοκάκι». (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ – Κοινότητα Αγιάσου).


Λειτουργία Δημοτικού Καρναβαλικού Εκθετηρίου «ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΑΣ» (Οργάνωση: Κοινότητα Αγιάσου).


Καθαρή Δευτέρα, 27/2/2023:


11:00 Στο Δημοτικό Πάρκο: 

  • Γαϊτανάκι (Οργάνωση: Visit Agiasos) 

  • Mουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τα Σαντούρια και το Παιδικό Χορευτικό του Αναγνωστηρίου (Οργάνωση: Αναγνωστήριο Αγιάσου – Visit Agiasos). 

  • Στον κόσμο θα διανέμεται δωρεάν φασολάδα (Οργάνωση: Visit Agiasos). 

  • Έκθεση φωτογραφιών καρναβαλικών εκδηλώσεων περιόδου 1940-2022 (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ - Αναγνωστήριο). 

 
 

12:00 Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου θα λειτουργεί εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας όχι μόνο για τα παιδιά του Τμήματος, αλλά και για τα παιδιά των επισκεπτών μας (Οργάνωση: Εικαστικό Τμήμα Αναγνωστηρίου).


15:00 Καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πλατεία Δημαρχείου με την παρουσίαση του συγκροτήματος «Η ωραία κοιμωμένη» (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ)


Προσφορά νηστήσιμων εδεσμάτων και ποτών στον κόσμο στην Πλατεία Δημαρχείου, με την ευκαιρία της έναρξης της σαρακοστής  (Οργάνωση: Κοινότητα Αγιάσου - ΣΑΤΥΡΟΣ).


Στον πάγκο των εδεσμάτων θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και θα υπάρχει κουμπαράς αλληλεγγύης για το γνωστό καρκινοπαθή συγχωριανό μας που υποβάλλεται σε θεραπεία, τη σύζυγο και τα εγγόνια του.  

Λειτουργία Δημοτικού Καρναβαλικού Εκθετηρίου «ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΑΣ» (Οργάνωση: Κοινότητα Αγιάσου).


Ευχαριστούμε θερμά τους ως τώρα χορηγούς μας: ΕΠΙΠΛΑ ΣΠΑΝΟΣ, Στρατή Β. Τοπαλή, Ταξιάρχη Β. Τοπαλή, Δημήτρη Γ. Βουνάτσο, Δημήτρη Π. Ακαμάτη, ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ «Το Σοκάκι», Οικογένεια Μιχάλη Π. Δελόγκου, Διολίν Τομόβ, καθώς και τις Ποτοποιίες ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ, ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΥ, ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΣΑΜΑΡΑ. Οι ευχαριστίες μας για όσες χορηγίες ακολουθήσουν θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο τύπου.