Ο διακομματικός Μουτζούρης και οι Κασσάνδρες που διαψεύδονται



Η είδηση της χτεσινής ημέρας ήταν η συνάντηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα σε τετ –α – τετ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ναι εκεί που εδώ και τρία χρόνια σχεδόν ο Μουτζούρης είναι ανεπιθύμητος, είναι persona no grata, και πολλά άλλα παρόμοια που ακούμε και διαβάζουμε από «ειδήμονες» της πολιτικής και όχι μόνο. 

Για να είμαστε σοβαροί και να μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας, δουλεύοντας και τον κόσμο που μας διαβάζει, το τι συζητήθηκε και τι είπαν Μητσοτάκης – Μουτζούρης το γνωρίζουν μόνο οι δυο τους, αφού κανείς άλλος δεν ήταν μπροστά. Όσοι λοιπόν έχοντας διαψευστεί και έχοντας χάσει το προηγούμενο αφήγημα το οποίο «καλλιεργούσαν» επί μια τριετία, προσπαθούν να μας πείσουν ότι ξέρουν τι είπε ο Κώστας στον Κυριάκο και ο Κυριάκος στον Κώστα, το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστούν είναι γραφικοί. 

Το μόνο που μπορεί κάποιος να κάνει είναι έχοντας ορθή πολιτική σκέψη και όχι καθοδηγούμενη ή χειραγωγημένη, είναι να υποθέσει. Η μοναδική λοιπόν εξήγηση για το τι συζητήθηκε και τι συνέβη στο Μαξίμου, είναι αυτή:

Οι σχέσεις της ΝΔ με τον Μουτζούρη δεν ήταν ποτέ κακές, υπήρχε σαφώς μια δυσαρέσκεια για την στάση του στο Μεταναστευτικό, αλλά πάντα οι σχέσεις ήταν ισορροπημένες. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως ο Περιφερειάρχης διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με τον Χαράλαμπο Αθανασίου όσο και με τους Υπουργούς και Υφυπουργούς που έρχονται στο νησί κατά καιρούς. Το γεγονός ότι υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά όπως αυτό της Σάμου με τον Μαρινάκη, είναι απλά για να επιβεβαιώσουν την εξαίρεση στον κανόνα. 

Η αλήθεια είναι επίσης ότι η ΝΔ ψάχτηκε και ίσως ακόμη να ψάχνεται να βρει υποψήφιο για το Βόρειο Αιγαίο, καθώς ο Μουτζούρης κατήλθε ως ανεξάρτητος στις προηγούμενες εκλογές έστω και αν ουσιαστικά ήταν ένα ακόμη ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Όσοι όμως «μπήκαν» στις μετρήσεις, ζυγιάσθηκαν και βρέθηκαν λιποβαρής. Με λίγα λόγια, ούτε η Καφετζή, ούτε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ούτε ο Μουσουρούλης, ούτε ο Λογοθέτης ούτε κανείς άλλος μπόρεσε να «κοντράρει» έστω και λίγο τον Μουτζούρη στις κρυφές δημοσκοπήσεις. Και αυτοί μπήκαν θεωρητικά στην διαδικασία καθότι είναι εκτός Βορείου Αιγαίου και δεν γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί. 

Οι εκ Λέσβου πιθανοί υποψήφιοι, ή αυτοί που θα μπορούσαν να κατέβουν (ας μη λέμε ονόματα) ούτε καν μπήκαν στην διαδικασία να το συζητήσουν ακόμη και όταν τους προτάθηκε. 

Και φυσικά η σκέψη και η προσπάθεια κάποιων να «σπρώξουν» τον Σταμάτη Μαλλέλη προς την ΝΔ και όλη αυτή η φημολογία που επικρατεί περί στήριξης του κυβερνόντος κόμματος προς τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, απέτυχε οικτρά. Γιατί θα ήταν αφύσικο η ΝΔ να στηρίξει μια υποψηφιότητα ενός κομματικοποιημένου αντιπάλου επί σειρά ετών όπως ο κ. Μαλλέλης ο οποίος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι ένα απλό μέλος του κόμματος. Όπως αφύσικο θα ήταν να πηγαίνουν στελέχη της ΝΔ στον κόσμο της ΝΔ και να τους ζητούν να ψηφίσουν έναν…Πασόκο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μια κοινότητα , όχι όμως σε ένα Περιφερειακό ψηφοδέλτιο το οποίο έχει χροιά πολιτική. 

Όλα αυτά λοιπόν τα παραπάνω, το Μαξίμου τα γνωρίζει. Και τα γνωρίζει γιατί αλίμονο αν ένας πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στις Περιφέρειες. Βλέποντας λοιπόν την «δύναμη» του Μουτζούρη και το πιθανό ενδεχόμενο να χάσει και πάλι την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, κλήθηκε ο Μουτζούρης να επισκεφτεί το Μαξίμου. Για να είμαστε ακριβείς βέβαια, το πρώτο μέλημα του Πρωθυπουργού δεν είναι να μην χάσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά να έχει την στήριξη του Μουτζούρη στις Εθνικές εκλογές που έρχονται. Με την ΝΔ να «παλεύει» για την αυτοδυναμία και να θέλει να αποφύγει μια πιθανή συγκυβέρνηση στις πρώτες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ή τέλος πάντων άλλων δυνάμεων, κάθε ψήφος μετρά και κάθε συμμαχία έχει την σημασία της. 

Και όσοι σπεύσουν να πουν ότι μετά τις εκλογές η ΝΔ θα «αδειάσει» τον Μουτζούρη, είναι μάλλον «νυχτωμένοι». Γιατί και μετά τις εκλογές τα ίδια θα ισχύουν. Ούτε η δυναμική του Μουτζούρη θα αλλάξει ούτε η δυναμική των άλλων υποψηφίων θα αυξηθεί. Άρα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και μετά τις Εθνικές. Οι οποίες όπως δείχνουν τα πράγματα θα «τελειώσουν» Ιούνιο ή Ιούλιο σε μια διαδικασία που θα κρατήσει 2-3 μήνες. Οπότε μετά κανείς δεν θα έχει ούτε τον χρόνο ούτε και την διάθεση να αναζητήσει εναλλακτικές και δη χαμένες από χέρι. 

Και για να κλείσουμε με το πολιτικό κομμάτι, ο Μουτζούρης στις εκλογές θα κατέβει ως ανεξάρτητος. Το δήλωσε και χτες μετά την συνάντηση, το δηλώνει κάθε φορά που συζητιέται το θέμα στήριξης ή χρίσματος. Ο Μουτζούρης δεν είναι χαζός. Έχει την κοινή αποδοχή στελεχών και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, έχει καλές σχέσεις με όλους και αυτό γιατί δεν λειτουργεί πολιτικά αλλά περισσότερο ανθρώπινα. Κάτι που στην πολιτική δεν υπάρχει και σε μεγάλο βαθμό . Με την ίδια ευκολία που συζήτησε με τον Μητσοτάκη προχθές, είχε συζητήσει και με τον Ανδρουλάκη προ μηνών, και με τον Τσίπρα επίσης πριν από λίγο καιρό. Και διατηρεί καλές και άριστες σχέσεις και ως πρύτανης με όλο το πολιτικό φάσμα. Για αυτό το λόγο δεν θα κατέβει με καμία σημαία κόμματος, έστω και αν όπως ο ίδιος δηλώνει ανήκει στην ΝΔ. 

Όσο για τον ίδιο τον Μουτζούρη, η στάση του στο Μεταναστευτικό η οποία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη μέχρι και σήμερα είναι αυτή που τον δικαιώνει. Όταν άπαντες και εννοώ άπαντες, από Δήμους, φορείς, συλλογικότητες κτλ, έχουν καταθέσει τα όπλα για την Βάστρια, όταν ακόμη και «αντάρτες» που πρωτοστάτησαν στους αγώνες εναντίον της Δομής, έχουν βάλει σε δουλειές εκεί παιδιά, συγγενείς και φίλους, όταν κανείς δεν ασχολείται με την Βάστρια και όλοι έχουν αποδεχτεί ότι θα γίνει. Ο μοναδικός με μερικούς άλλους ελάχιστους που αντιστέκεται είναι ο Περιφερειάρχης και μάλιστα συνεχίζει ακόμη με δικαστήρια και με όσα νομικά μέσα μπορεί να φρενάρει την κατάσταση.  

Αν κάποιοι θεωρούν κωλοτούμπα το γεγονός ότι ενώ έχει μείνει μόνος κυριολεκτικά, το ότι δεν έχει πάρει το γιαταγάνι ή το άρμα να κάνει απόβαση στην Βάστρια για να σταματήσει την δομή, μάλλον έχουν λάθος εικόνα για την έννοια της κωλοτούμπας. 

ΥΣ: Όλα τα «παραμύθια» κάποτε τελειώνουν. Ακόμη και για τις «Κασσάνδρες» που δεν κουράστηκαν να διαψεύδονται….