Ποια είναι τα βασικά ανταλλακτικά που χρειάζονται οι γκαραζόπορτες


Οι γκαραζόπορτες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας πολλών οικιακών αλλά κι επαγγελματικών χώρων και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι στην ουσία ολοκληρώνουν το γκαράζ που είναι ένα από τα πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά σε κάθε χώρο. Οι γκαραζόπορτες προσφέρουν ασφάλεια, ιδιωτικότητα αλλά και προστασία από τα στοιχεία της φύσης και γι’ αυτό πρέπει να βρίσκονται σε κάθε γκαράζ, ωστόσο κάποιοι είναι λίγο διστακτικοί όσον αφορά την αγορά και τοποθέτηση μίας τέτοιας πόρτας. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ο φόβος για βλάβες και αυτός είναι ένας φόβος που τον έχουν ακόμη και όσοι ήδη έχουν μία γκαραζόπορτα.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι περισσότερες γκαραζόπορτες, ειδικά οι χειροκίνητες, είναι πολύ απλές κατασκευές κι επομένως δεν έχουν πολλά μέρη που να μπορούν να χαλάσουν και να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία. Οι περισσότερες βλάβες είναι σχετικά απλές κι εύκολο να επισκευαστούν, στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η αντικατάσταση ή τοποθέτηση κάποιου ανταλλακτικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυτόματες γκαραζόπορτες είναι πιο πολύπλοκες από τις χειροκίνητες οπότε εκεί είναι που θα παρουσιαστεί και η μεγαλύτερη ανάγκη για ανταλλακτικά γι’ αυτό και παρακάτω θα μιλήσουμε για ανταλλακτικά για μοτέρ γκαραζόπορτας και γενικά για ανταλλακτικά για αυτόματες γκαραζόπορτες.

Εξαρτήματα κίνησης πόρτας

Οι πόρτες για γκαράζ χρειάζονται μηχανισμούς για να κινούνται είτε είναι χειροκίνητες είτε αυτόματες. Αν δεν γίνεται σωστός καθαρισμός και συντήρηση της πόρτας, κάτι πολύ απλό ειδικά για τις χειροκίνητες πόρτες, είναι πολύ πιθανό οι μηχανισμοί αυτοί να παρουσιάσουν κάποια δυσλειτουργία και να πρέπει να γίνει αλλαγή κάποιου μέρους τους. Η διαδικασία της αλλαγής είναι σχετικά απλή και το κόστος μικρό, αλλά ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και τον αριθμό και τύπο ανταλλακτικών που θα χρειαστούν.

Τροφοδοτικό αυτόματης πόρτας

Μία αυτόματη γκαραζόπορτα χρειάζεται ενέργεια για να μπορέσει να λειτουργήσει, οπότε χρειάζεται ένα τροφοδοτικό για το μοτέρ της. Διακοπές ή απότομες αλλαγές στη τάση του ρεύματος κι έκθεση σε νερό ή άλλα επιβλαβή στοιχεία μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο τροφοδοτικό η οποία στην ουσία θα κάνει αδύνατη την αυτόματη λειτουργία της πόρτας. Σε περίπτωση που χαλάσει για οποιονδήποτε λόγο το τροφοδοτικό, θα πρέπει να γίνει η αλλαγή του με ένα καινούργιο.

Μοτέρ αυτόματης πόρτας

Το μοτέρ είναι στην ουσία η «καρδιά» της αυτόματης γκαραζόπορτας αφού χωρίς αυτό είναι στην ουσία μία απλή χειροκίνητη πόρτα. Είναι πολύ σπάνιο για ένα μοτέρ να χαλάσει σε τέτοιο βαθμό που να απαιτείται η πλήρης αντικατάσταση του. Συνήθως το πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε κάποιο από τα πολλά επί μέρους εξαρτήματα του και ο τεχνικός θα κληθεί να αντικαταστήσει το εξάρτημα που έχει φθαρεί ή χαλάσει με ένα καινούργιο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι περισσότερες βλάβες στο μοτέρ μπορούν να προληφθούν και να επισκευαστούν πριν καν προκαλέσουν πρόβλημα με την ευλαβική τήρηση του προγράμματος ελέγχου και συντήρησης που θα σας προτείνει η επιχείρηση που θα αναλάβει την κατασκευή κι εγκατάσταση της πόρτας σας.

Σύστημα ελέγχου αυτόματης γκαραζόπορτας

Αν το μοτέρ είναι η καρδιά της αυτόματης γκαραζόπορτας τότε μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα ελέγχου είναι το μυαλό της, αφού αυτό είναι που της «λέει» πότε να ανοίξει και να κλείσει. Ο έλεγχος της πόρτας μπορεί να γίνει είτε με πάνελ ελέγχου είτε με τηλεχειρισμό, οπότε αν υπάρχει κάποιο θέμα στο σύστημα ελέγχου απλά δεν θα μπορεί να λαμβάνει εντολές λειτουργίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η αντικατάσταση κάποιου χαλασμένου πάνελ ελέγχου ή ενός χαλασμένου τηλεκοντρόλ. Στην περίπτωση του τηλεχειρισμού μάλιστα πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν με μια απλή αλλαγή μπαταρίας στα τηλεκοντρόλ.

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα περισσότερα ανταλλακτικά αφορούν τις αυτόματες πόρτες για γκαράζ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι χειροκίνητες είναι «άτρωτες». Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμη και αν χαλάσει μία αυτόματη πόρτα, ο χειροκίνητος χειρισμός της είναι πάντα δυνατός. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάστε είναι ότι η σωστή και τακτική συντήρηση μπορεί να προλάβει σχεδόν όλα τα προβλήματα μίας γκαραζόπορτας πριν να ξεφύγουν σε εύρος και κόστος.