Οι αλγόριθμοι στο στοίχημα


Στον κόσμο του online στοιχήματος, κάθε πλεονέκτημα που μπορεί να αποκτήσει κάποιος έναντι των bookmakers θεωρείται αναμφίβολα κάτι πολύ θετικό. Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχει και η μερίδα των ευφυέστατων παικτών που χρησιμοποιούν πολύπλοκα προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις μεγαλύτερες στοιχηματικές ευκαιρίες. Τα εξελιγμένα αυτά λογισμικά προγράμματα είναι σε θέση να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και ως εκ τούτου να υπολογίσουν πολλές διαφορετικές πιθανότητες.

Αυτές είναι οι κορυφαίες στοιχηματικεσ εταιριεσ στην Ελλάδα!

Στην αντίπερα όχθη, οι στοιχηματικές πλατφόρμες χρησιμοποιούν αλγόριθμους προκειμένου να διαμορφώσουν τις προσφερόμενες αποδόσεις, ιδίως στο πεδίο του live betting όπου όλα εξελίσσονται ταχύτατα. Ως εκ τούτου, προκύπτει μια άτυπη μάχη μεταξύ παικτών και bookmakers ως προς τη χρήση της ισχυρότερης επεξεργασίας των δεδομένων, προσπαθώντας αμφότεροι να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του άλλου. Η τάση αυτή αναμένεται να κορυφωθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς μια αναπόφευκτη ισχυροποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των δυνατοτήτων τους βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται στο online στοίχημα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι αλγόριθμοι έχουν ως αποστολή τη σύγκριση των πιθανοτήτων ενός υπέρογκου αριθμού αποτελεσμάτων με τις αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στον εντοπισμό των στοιχημάτων στα οποία κάποιος αξίζει να ρισκάρει περισσότερο από άλλα. Οι δύο βασικότεροι τύποι αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται στο στοίχημα διαφοροποιούνται ως προς τον στόχο που καλούνται να πετύχουν.

Η ερμηνεία των αλγόριθμων στο στοίχημα

Ο πρώτος από τους βασικούς αλγόριθμους αφορά κατά βάση τα στοιχήματα τύπου arbitrage, ενώ ο δεύτερος βρίσκει εφαρμογή σε στοιχήματα με αξία, τα ευρέως γνωστά value bets. Από πολλές απόψεις λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και ο κύριος στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν κέρδος σε αυτούς που τους χρησιμοποιούν, είτε πρόκειται για τους παίκτες του στοιχήματος είτε για τις ίδιες τις στοιχηματικές πλατφόρμες. Ωστόσο, εύκολα γίνεται κατανοητό πως ελάχιστοι είναι οι παίκτες που έχουν πρόσβαση σε κάθε είδος εξελιγμένου αλγόριθμου.

Οι αλγόριθμοι αποτελούν ουσιαστικά μαθηματικούς τύπους που προσπαθούν να οργανώσουν και να αξιολογήσουν τα δεδομένα που τους δίνονται προκειμένου να λύσουν περίπλοκα προβλήματα ή να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Όταν πρόκειται για αλγόριθμους στο στοίχημα, οι πληροφορίες που εισάγονται σε αυτούς είναι συνήθως τα στατιστικά στοιχεία των παικτών και των ομάδων που αναμετρώνται. Ως εκ τούτου, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως επεξεργάζονται σχετικά απλές πληροφορίες. Ο όγκος των στατιστικών δεδομένων όμως που επεξεργάζεται ένας αλγόριθμος είναι τεράστιος και αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού προκειμένου να αναλυθεί άμεσα το σύνολο τους με τον απαιτούμενο κάθε φορά τρόπο.

Όσες περισσότερες πληροφορίες εισάγονται σε έναν αλγόριθμο, τόσο πιο ακριβής και επιτυχημένη θα είναι η ανάλυση τους. Συνεπώς, οι καλύτεροι αλγόριθμοι στο στοίχημα συνδυάζουν τις διαθέσιμες πληροφορίες με την συνεχώς βελτιούμενη τεχνολογία. Η τελευταία εξέλιξη θέλει τους κατασκευαστές αλγορίθμων να επιδίδονται στην προσπάθεια δημιουργίας νευρωνικών δικτύων (neural networks), τα οποία επιτρέπουν τη λειτουργία μιας μορφής μηχανικής μάθησης. Όσο περισσότερα μαθαίνει μια μηχανή άλλωστε, τόσο πιο πετυχημένη χαρακτηρίζεται.

Τα νευρωνικά δίκτυα (neural networks)

Τα νευρωνικά δίκτυα είναι στην ουσία προγράμματα που έχουν κατασκευαστεί με στόχο να μιμηθούν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η δημιουργία τέτοιων νευρωνικών δικτύων σε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης είναι ένας τρόπος βελτίωσης της ικανότητάς τους να επιλύουν τα πιο περίπλοκα προβλήματα. Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, τόσο αυξάνεται και η ικανότητα των αλγόριθμων μηχανικής μάθησης.

Παίρνοντας ως δεδομένο τα τεράστια χρηματικά ποσά που δαπανώνται σε ετήσια βάση στην παγκόσμια αγορά αθλητικών στοιχημάτων, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παιχνίδι για όσους έχει την ικανότητα να δημιουργήσουν έναν από αυτούς. Εάν τα μηχανήματα ήταν σε θέση να αντιγράψουν τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, χωρίς όμως το παραμικρό σφάλμα, τότε αναμφίβολα οι bookmakers θα κυριεύονταν από το φόβο της απώλειας σημαντικών κεφαλαίων.

Αυτή τη στιγμή, οι κορυφαίοι σχεδιαστές αλγόριθμων για το στοίχημα χρησιμοποιούν την μηχανική μάθηση για να δημιουργήσουν ισχυρά προγράμματα που μπορούν να επεξεργαστούν και να αναλύσουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Όσα περισσότερα δεδομένα εισάγονται σε έναν αλγόριθμο, τόσο περισσότερες πληροφορίες έχει για να επεξεργαστεί και κατά συνέπεια τόσο καλύτερα μπορεί να ρυθμίσει τη γενικότερη λειτουργία του. Οι αλγόριθμοι βελτιώνονται συνεχώς και γίνονται ολοένα και πιο ακριβείς ως προς την εξαγωγή των απαιτούμενων αποτελεσμάτων.

Ποιος κατασκευάζει τους αλγόριθμους;

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών που μέσω της χρήσης αλγόριθμων για το στοίχημα έχουν δει σημαντικά οφέλη σε ότι αφορά τη βελτίωση των σχετικών με τον τζόγο τεχνικών τους. Από τις πιο δημοφιλείς είναι η εταιρία Stratagem και ανήκει σε αυτές που θεωρούν πως το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο προβλέψιμα αθλήματα στον κόσμο. Βασίζονται σε στοιχεία όπως η μικρή διάρκεια των αγώνων, οι σταθεροί κανονισμοί και η επαναλαμβανόμενη φύση των παιχνιδιών.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Stratagem, αν μελετήσετε 100.000 ποδοσφαιρικούς αγώνες, θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν μοτίβα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μηχανές για να αναλύσουν μελλοντικούς αγώνες. Η Stratagem στοχεύει στο να εξετάσει τέτοια μοτίβα και να τα χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των στοιχηματικών.

Η Stratagem αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα εταιρείας που χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση και την αποκλειστική τεχνολογία για να αναπτύξει τους καταλληλότερους αλγόριθμους στη μάχη κόντρα στους bookmakers. Μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να σχεδιάσει τον αλγόριθμο εκείνο που θα μπορεί να καταγράψει live γεγονότα και να παρέχει άμεσα τις κατάλληλες πληροφορίες.

Ωστόσο, εκτός από εταιρίες όπως η Stratagem, υπάρχει ένας αριθμός επιχειρηματιών που αναζητούν την ανάπτυξη αλγόριθμων που θα χρησιμοποιηθούν για το project του στοιχήματος. Στην εποχή της ανάπτυξης του προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία δεδομένων ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ. Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των αλγόριθμων, είναι ότι εξαλείφουν τόσο το ανθρώπινο λάθος όσο και την έμφυτη ανθρώπινη προκατάληψη που προέρχεται από συναισθηματικές επιρροές.

Εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο

Έχουμε ήδη δει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης να χρησιμοποιούνται με επιτυχία στον κόσμο των οικονομικών επιστημών. Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς που σημείωσαν επιτυχία στο οικονομικό πεδίο κάνοντας χρήση αλγόριθμων, προσπαθούν να τους χρησιμοποιήσουν εκ νέου και στο πεδίο του στοιχήματος. Η αλήθεια είναι πως αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης χρησιμοποιούνται στον οικονομικό κόσμο από τη δεκαετία του 1980 και πλέον είναι τόσο διαδεδομένοι που αναπόφευκτα τους συμβουλεύεται κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Όταν μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πραγματικό κόσμο, δεν απαιτούνται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα φαντασίας. Είτε θέλετε να έχετε καλύτερη ένδειξη για τους αγώνες που θα πρέπει να συμπεριλάβετε σε ένα παρολί είτε αναζητάτε το πιθανότερο αποτέλεσμα σε ένα μονό αποδεκτό στοίχημα, ένας επιτυχημένος αλγόριθμος είναι πάντα ικανός να σας δώσει πλεονέκτημα έναντι των μπουκ.

Από την άλλη πλευρά τώρα, οι στοιχηματικές πλατφόρμες δεν μένουν αδρανείς γύρω από το υπό εξέταση ζήτημα. Αντιθέτως μάλιστα, όσο περισσότερο αναπτύσσονται αλγόριθμοι, τόσο πιο πιθανό είναι οι μεγαλύτεροι bookmakers παγκοσμίως να κάνουν χρήση των δικών τους αλγόριθμων. Ως εκ τούτου, θα εισάγουν τις δικές τους πληροφορίες προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι προσφερόμενες αποδόσεις θα οδηγήσουν στο μέγιστο δυνατό κέρδος.

Αλγόριθμοι «Value Betting»

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αλγορίθμων για το στοίχημα. Ο δημοφιλέστερες από αυτούς είναι οι αλγόριθμοι που αφορούν τα στοιχήματα με αξία, τα ευρύτερα γνωστά «value bets». Στόχος τους είναι να εντοπίσουν στοιχήματα που προσφέρονται σε απόδοση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, κάτι που δίνει στους παίκτες ισχυρό πλεονέκτημα.

Οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι βασίζονται σε παρελθοντικά δεδομένα, εξετάζουν πόσο συχνά σημειώθηκαν ορισμένα αποτελέσματα και μπορούν – θεωρητικά - να προβλέψουν τι θα συμβεί σε μια μελλοντική ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Ένα παράδειγμα είναι όταν μια ομάδα έχει την τάση να σκοράρει κατά μέσο όρο δύο γκολ ανά αγώνα, κάτι που σημαίνει πως ποντάρισμα στο over 1.5 γκολ της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί ένα στοίχημα με αξία.

Παράλληλα, η τεχνική της εξασφάλισης κέρδους μέσω των value betting αλγόριθμων δεν αφορά μόνο την εύρεση των καταλληλότερων στοιχημάτων αλλά και τη διαχείριση των πονταρισμάτων και του συνολικού κεφαλαίου γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, οι αλγόριθμοι προσαρμόζουν το πόσο μικρό ή μεγάλο θα πρέπει να είναι το ποντάρισμα σε κάθε στοίχημα που τοποθετείται, κάτι που βασίζεται πάντα στις πιθανότητες επαλήθευσης του εκάστοτε ενδεχομένου που προτείνεται.

Αλγόριθμοι στοιχημάτων Arbitrage

Ο δεύτερος τύπος είναι οι αποκαλούμενοι αλγόριθμοι arbitrage. Κάθε αλγόριθμος αυτής της κατηγορίας έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί τις μεταβαλλόμενες αποδόσεις συγκεκριμένων ενδεχομένων. Αυτό συχνά περιλαμβάνει την εμπλοκή με τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων όπου με τη χρήση των αυξομειώσεων στις αποδόσεις δύναται να προκύψει εξασφαλισμένο κέρδος ανεξάρτητα από την τελική έκβαση του εκάστοτε γεγονότος. Σίγουρα αυτό το εγχείρημα δεν είναι το πιο συνηθισμένο μεταξύ των παικτών, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει και οι εξειδικευμένοι αλγόριθμοι είναι σε θέση να δώσουν πλεονέκτημα σε όσους τους χρησιμοποιούν.

Οι αλγόριθμοι arbitrage, μέσω της διαδικασίας που αναλύθηκε μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλό αλλά σίγουρο κέρδος. Το πρόβλημα εδώ είναι πως στοιχήματα τύπου arbitrage γίνονται πολύ συχνά αντιληπτά από τις στοιχηματικές πλατφόρμες οι οποίες προκειμένου να προστατευτούν προχωρούν σε προσωρινή ή και μόνιμη φραγή των ύποπτων λογαριασμών. Αξίζει να αναφερθεί πως ο εντοπισμός τέτοιων κινήσεων, γίνεται από τους bookmakers και πάλι μέσω αλγόριθμων που έχουν κατασκευαστεί για αυτόν ακριβώς το λόγο!

Οι ατέλειες του συστήματος των αλγόριθμων

Όσο δυναμική κι αν είναι η παρουσία των αλγόριθμων στον κόσμο του στοιχήματος, η λειτουργία τους δεν είναι πάντα αλάνθαστη. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, ένα άθλημα όπου πολύ συχνά βλέπουμε να σημειώνονται εκπλήξεις και ομάδες αουτσάιντερ να επικρατούν έναντι των ισχυρών φαβορί.

Ας δούμε όμως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό: από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2021, η Λίβερπουλ σημείωσε το ρεκόρ των 68 εντός έδρας αγώνων χωρίς ήττα. Πιο συγκεκριμένα, κατάγραψε 55 νίκες και 13 ισοπαλίες σε ένα διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών. Όταν όμως η Μπέρνλι κατάφερε να σπάσει το αήττητο σερί των «reds», ακολούθησαν πέντε ακόμη ήττες στο Άνφιλντ. Αυτό που συμπεραίνουμε είναι πως ακόμα και για τον πιο εξελιγμένο αλγόριθμο θα ήταν πολύ δύσκολο να προβλέψει μια τόσο απότομη αλλαγή στα αποτελέσματα της Λίβερπουλ. Ακόμα κι αν λάμβανε υπόψη του τις απώλειες των βασικών παικτών Άλισον, φαν Ντάικ και Γκόμεζ, θα ήταν απίθανο να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό η απουσία τους θα επηρέαζε τη συνολική απόδοση της ομάδας.

Η δεύτερη ατέλεια των αλγόριθμων στο στοίχημα έχει αναφερθεί ήδη και δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο να γίνει αντιληπτή η χρήση τους και ως εκ τούτου να υπάρξει φραγή ή περιορισμός σε στοιχηματικούς λογαριασμούς. Αυτό που γενικότερα ισχύει είναι πως όσο καλύτερος ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείτε, τόσο πιθανότερο είναι η στοιχηματική στην οποία παίζετε να περιορίσει είτε το μέγιστο όριο πονταρίσματος είτε το μέγιστο δυνατό κέρδος. Μπορεί μια τέτοια κίνηση να μην χαρακτηρίζεται δίκαιη, αλλά είναι απόλυτα νόμιμη και αποτελεί κοινή πρακτική των στοιχηματικών, βάσει πάντα των όρων και προϋποθέσεων που εφαρμόζουν.

Το τελευταίο που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι οι αλγόριθμοι απαιτούν συνεχείς ενημερώσεις του λογισμικού στο οποίο βασίζονται, κάτι αναγκαίο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και είναι σε θέση να εξάγουν τα πιο ακριβή αποτελέσματα. Η διαδικασία αυτή είναι πιθανότατα δαπανηρή, αλλά εφόσον «κάνουν σωστά τη δουλειά τους», τότε σίγουρα αξίζει το ρίσκο!