Τετ α Τετ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο του νησιού μας, για την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε αλλά και για τα βασικά θέματα που ειπώθηκαν και δεν είδαν το φως της δημοσιότητας στη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Γεωργαντά, με τους παραγωγικούς φορείς στις 9 Δεκέμβρη στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

           

Εκτός των φιλοφρονήσεων εκατέρωθεν Υπουργού, Βουλευτού και παραγόντων του νησιού, στα καίρια και επείγοντα ζητήματα – αιτήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια  τους αγρότες  μας, όχι μόνο δεν προτάθηκαν λύσεις άμεσες και ουσιαστικές, αλλά ούτε απαντήθηκαν τα ερωτήματα που έβαλε η Ομοσπονδία και άλλοι φορείς.

           

Ο κ. Υπουργός δεν μας απάντησε ξεκάθαρα στο τί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση, για την ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, αφού ούτε αφορολόγητο πετρέλαιο μπορεί να μας δώσει, ούτε τη μείωση στο τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος μπορεί να κάνει όταν το τελευταίο διάστημα έχει τριπλασιαστεί, ούτε την κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια σκέφτεται.

           

Δεν μας απάντησε με σαφήνεια αν και πότε θα αλλάξει αυτός ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ παρούσης και της κλιματικής αλλαγής. Δεν μας είπε γιατί δεν μπορεί να αποζημιώνεται ο αγρότης για το 100% της ζημιάς από φυσικά αίτια και νόσους , κάτι που είναι απαίτηση όλου του αγροτικού κόσμου σε όλη τη χώρα.

           

Δεν μας απάντησε εάν και πόσο, προτίθεται να αυξήσει τις ημέρες και τη χρηματοδότηση για το έργο της δακοκτονίας.

           

Δεν δεσμεύτηκε να δώσει λύση για τους επιλαχόντες στα προγράμματα, εγκατάσταση νέων αγροτών και σχέδια βελτίωσης, κρατώντας σε ομηρία εκατοντάδες νέους που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, αλλά μένουν έξω από αυτήν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης των προγραμμάτων, στέλνοντάς τους για την επόμενη πενταετία σε δουλειές του «ποδαριού» ή στην ανεργία.

           

Δεν μπορούν να εγγυηθούν τιμές ασφαλείας για τα αγροτικά  προϊόντα μας, αλλά για εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους η εγγύηση είναι δεδομένη.

           

Όσο δε αφορά τη πολυσυζητημένη αποζημίωση για την ακαρπία του ελαιώνα τη περίοδο 2020 – 2021, θέλουμε να γνωρίζουν όλοι ότι ήταν απαίτηση και διεκδίκηση με αγώνες και κινητοποίησης των αγροτών του νησιού μας, άρα και επιτυχία τους, όταν αυτή ολοκληρωθεί. Για την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό Βουλευτή, είναι απλά υποχρέωση.

           

Φυσικά δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα, αφού ξέρουμε ότι οι προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν είναι άλλες, πλην της στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών. Τέλος αφού κατάφεραν στο νησί μας κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές να απαξιώσουν και να κλείσουν ένα-ένα όλα τα δημοτικά σφαγεία, έρχονται κατά καιρούς Υπουργοί, Υφυπουργοί και πολιτικοί παράγοντες του τόπου, για να εγκαινιάσουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο.

           

Η Ομοσπονδία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να διεκδικούν λύση σ’ αυτά, μέσα από διάφορες μορφές δράσης και πάλης, γι’ αυτό καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφους, να οργανωθούν στους συλλόγους τους όπου υπάρχουν και να προσπαθήσουμε  όλοι μαζί να φτιάξουμε νέους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους σ’ όλο το νησί, σε κάθε χωριό, γιατί μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη έρχονται οι επιτυχίες για να έχουμε την ελπίδα ότι στο τέλος θα επιβιώσουμε, θα τα καταφέρουμε.