Σκάνδαλα στην Ελληνική κοινωνία


Πολλά σκάνδαλα συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία και κοινή γνώμη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Υποκλοπές, παρακολουθήσεις, απειλές μεγάλων οικονομικών παραγόντων της χώρας, πλειστηριασμός οικίας δημοσιογράφου αριστερών πεποιθήσεων, με μετέπειτα άμεση αντίδραση των πολιτικών πέραν του γεγονότος, ότι αν δεν ήταν γνωστή δημοσιογράφος αλλά ένας οποιαδήποτε απλός πολίτης, δεν θα έπαιρνε κανείς είδηση για το τι συνέβη. 

Και ξαφνικά έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της Κιβωτού και αναρωτιέται κάποιος, πώς γίνεται και τόσα χρόνια, όλα όσα καταγγέλλονται μέσα στις δομές, δεν τα γνώριζε κανένας; Είχε αποκτήσει ο ιερέας της Κιβωτού τόση δύναμη και επιρροή που τα κάλυπτε όλα; 

Και ξαφνικά εκδίδεται ένταλμα από την υπηρεσία διαφάνειας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ακούμε για αδικαιολόγητα τεράστια περιουσία του ιερέα και των συγγενών του και για δωρεές εκατομμυρίων. Άραγε φορολογική δήλωση αυτός ο ιερέας δεν έκανε; Το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπούσε δεν υπέβαλε κάθε χρόνο αντίστοιχη δήλωση; Η αρμόδια φορολογική υπηρεσία δεν έλεγξε το πόθεν έσχες; Δεν ερεύνησε τα εισοδήματα του συγκεκριμένου νομικού προσώπου, που εκπροσωπούσε ο ιερέας; 

Και ξαφνικά αποκαλύπτεται, ότι αυτός και τα μέλη της Κιβωτού κυκλοφορούσαν με ιδιωτικούς σοφέρ και με πολυτελή αυτοκίνητα. 

Μήπως η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν είχε υποβληθεί σε κανένα κρατικό έλεγχο από καμία κρατική υπηρεσία και κανένας δεν ήξερε, πού πηγαίναν οι δωρεές εκατομμυρίων; Πήγαιναν στα παιδιά ή στις τσέπες των ίδιων που εκπροσωπούσαν την Κιβωτό; 

Σε κανένα οργανωμένο κράτος δεν υφίστανται τέτοιες ανεξέλεγκτες δομές. Οι δομές αυτής της μορφής στα Ευρωπαϊκά κράτη είναι κρατικές με κρατική εποπτεία και παράλληλα θεσπίζεται νομοθεσία για τις ανάδοχες οικογένειες. 

Όμως στην Ελλάδα του 2022 δεν υπάρχει φυσικά τίποτα τέτοιο. Αντιθέτως είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα άτεκνο ζευγάρι Ελλήνων πολιτών να μπορέσει να υιοθετήσει ένα παιδί. Κάτι που δεν ισχύει όπως πληροφορούμαστε για στέλεχος ΜΚΟ ιρακινής υπηκοότητας, όπου μέσα σε τρεις μήνες υιοθέτησε παιδί! 

Πρώτα από όλα λοιπόν υπόλογοι και αντικείμενα ελέγχου θα πρέπει να είναι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και υπεύθυνοι, που ασκούσαν πλημμελή, όπως φαίνεται, έλεγχο κατά περιόδους στη συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση και μετά να εξεταστούν όλα τα άλλα. 

φυσικά για όλους υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και μακάρι να αποδειχθεί, ότι όλο αυτό το συμβάν είναι μια φούσκα, που απλά έσκασε και τίποτα παραπάνω. Αυτό όμως που αποδείχτηκε για άλλη μια φορά είναι πως υπάρχουν κρατικές ευθύνες πολλές και μεγάλες, αλλά όταν μιλάμε για εκατομμύρια σε χρήμα υπερισχύει ο νόμος της σιώπης. 

Άλλη μια πηγή λέει πως ο συγκεκριμένος ιερέας μπορούσε να εκδίδει επιδόματα κρατικά και όποτε ήθελε να τα αναστέλλει. Αν ισχύει αυτό, τότε η δύναμη και η επιρροή του ιερέα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις. 

Αντίθετα ένας υπερήλικας, που θέλει να πάρει ένα απλό επίδομα υπερηλίκων από την πρόνοια πρέπει αναμένει δύο έως τρία χρόνια. Να λοιπόν σε τι κράτος ζούμε. 

Από εδώ και πέρα θα βλέπουμε κι άλλα πολλά να βγαίνουν στο φως για πολλούς υπεράνω πάσης υποψίας κι αυτό γιατί, είτε επειδή θίγονται συμφέροντα κάποιου ισχυρότερου είτε για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα καθημερινά σοβαρά προβλήματα. 

Μακάρι να αποκαλυφθεί στην υπόθεση της Κιβωτού η πάσα αλήθεια. Τουλάχιστον θα είναι μια κάποια δικαίωση, πως η δικαιοσύνη στην Ελλάδα αν και τυφλή, αποδίδεται εκεί που πρέπει.