Επιστολή του Επιμελητήριου Λέσβου στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στις επιχειρήσεις


Το Επιμελητήριο Λέσβου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, καταδεικνύοντας την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις, και ζητώντας αφενός την άμεση καταβολή αυτού, αφετέρου το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής για το 2022.

 

Παρατίθεται η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μειώνει εν μέρει το υψηλό κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Ένα νησιωτικό κεκτημένο που κερδήθηκε από τους νησιώτες τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας έτσι το έλλειμα  ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα μέτρο συγκράτησης των τιμών.

Το εν λόγω μέτρο, αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο στήριξης τόσο των νησιωτών όσο και των νησιωτικών επιχειρήσεων, με τις τελευταίες μάλιστα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, λόγω της πανδημίας, των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες κ.α.

Το Επιμελητήριο Λέσβου ως ο Φορέας εκπροσώπησης των επιχειρήσεων των νησιών της ευαίσθητης περιοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου, έχει γίνει αποδέκτης έντονης δυσαρέσκειας από τις επιχειρήσεις-μέλη μας για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου αυτών.

Παρά τη διαβεβαίωση που έχουμε λάβει από τον Αν. Υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ότι η πληρωμή του Μ.Ι. θα προχωρήσει σύντομα και παρά τις επιστολές που τα Νησιωτικά Επιμελητήρια έχουμε αποστείλει, ως Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.), συνεχίζει να παρατηρείται αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αυτού.

Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σας ζητάμε να προβείτε στην επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών, αφενός για την άμεση καταβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις επιχειρήσεις και αφετέρου για το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής για το 2022.»