Στην Συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου HYDROUSA ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου



Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης κατόπιν προσκλήσεως , παραβρέθηκε την Τετάρτη 21.9.2022 στην Συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου HYDROUSA που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν η Διευθύντρια της Εταιρίας Εκπαίδευσης Καινοτομίας και Ανάπτυξης ΕΛΟΡΙΣ Μαρία Κωνστάντογλου και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Παναγιώτης Παρασκευάς.

Το έργο HYDROUSA είναι ένα έργο Δράσης Καινοτομίας Horizon 2020, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και συντονίζει το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας της Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή 28 εταίρων από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο του έργου , έχει αναπτυχθεί ένα κυκλικό σύστημα διαχείρισης των λυμάτων στην Άντισσα με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΔΕΥΑ Λέσβου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Το σύστημα λειτουργεί από το Μάρτιο του 2021 και επεξεργάζεται με επιτυχία τα λύματα της περιοχής ανακτώντας υψηλής ποιότητας νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση καλλιεργειών.

Στο μικρό χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στην καλή και αποδοτική συνεργασία της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πόσο σημαντική είναι, καθώς και στην σημαντική καινοτόμα δράση διαχείρισης του νερού και των λυμάτων που αναπτύχθηκε στη περιοχή της Άντισσας.

«Ως Περιφερειακή Αρχή, έχουμε το βλέμμα στραμμένο στις νέες ανάγκες διαχείρισης των φυσικών πόρων που δημιουργούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η αύξηση των αναγκών του ανθρώπου, υπό συνθήκες αειφορίας και προστασίας του Περιβάλλοντος. Καινοτόμες λύσεις όπως αυτές που αναπτύσσονται , από την HYDROUSA βασισμένες στη διαχείριση του νερού και των λυμάτων , κλείνουν τους βρόχους του νερού ,ενισχύουν και αναπτύσσουν την αγροτική παραγωγή , δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία. Η αναζήτηση, ανάπτυξη και προώθηση λύσεων αειφορίας που στηρίζονται στη Φύση και σε απόλυτη αρμονία μαζί της με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του ανθρώπου, αποτελεί κοινό επιθυμητό στόχο που θα παραμείνουμε προσανατολισμένοι ως Περιφέρεια με το βλέμμα στο μέλλον. Σ’ αυτό έχουμε φωτοδότη το Πανεπιστήμιό μας , που πρωτοπορεί στην Επιστημονική Έρευνα και τις Καινοτόμες προτάσεις.»