5 Δήμαρχοι της Νορβηγίας στον Δήμο Δυτικής Λέσβου


Με αφορμή τη συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο του Agder της Νορβηγίας, πέντε Δήμαρχοι της Σκανδιναβικής χώρας επισκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες τη Λέσβο και βρήκαν την ευκαιρία να συναντηθούν με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο.

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, η δημοτική αρχή αναβάθμισε τη συνεργασία του Δήμου με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο που εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνει ετήσιο Θερινό σχολείο στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Λειμώνος με τη Λέσβο, με διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τους εκπροσώπους του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Περιβάλλοντος του Ιδρύματος, όσο και με τα στελέχη της διοίκησής του. Τότε διαπιστώθηκε η διάθεση για διοργάνωση από κοινού διαλέξεων ή ημερίδων με κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα, με το Πανεπιστήμιο μάλιστα να προβαίνει και σε μία σημαντική δωρεά 62 φορητών υπολογιστών για τους μαθητές της Δυτικής Λέσβου.

Η συνεργασία αυτή προκάλεσε και το ενδιαφέρον πέντε Νορβηγών Δημάρχων της Περιφέρειας του Kristiansand να βρεθούν στο νησί πριν από λίγες ημέρες και να αναζητήσουν το συνάδελφό τους στη Δυτική Λέσβο. Ο Ταξιάρχης Βέρρος τους υποδέχτηκε στο γραφείο του και είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους για πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να τους παρουσιάσει την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση του νησιού, τη σχέση του Αριστοτέλη με τον κόλπο της Καλλονής, αλλά και να συζητήσει θέματα αξιοποίησης ήπιων μορφών ενέργειας μικρής κλίμακας.

Με δεδομένο ότι ο Δήμος με το Πανεπιστήμιο του Agder έχουν συμφωνήσει για τη διοργάνωση δυο ή τριών πιλοτικών εκδηλώσεων μέσα στην επόμενη διετία, με στόχο να έλθουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου κοντύτερα στην τοπική κοινωνία, ο Δήμαρχος με τους Σκανδιναβούς συναδέλφους του, ξεκίνησαν συζητήσεις και για αντίστοιχες πιθανές μεταξύ τους δράσεις.

Οι Δήμαρχοι από την Περιφέρεια του Kristiansand της Νορβηγίας που συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, παρουσία και του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Στρατή Γελαγώτη, είναι οι:

Jan Oddvar Skisland,
Δήμαρχος Kristiansand

Gyro Heia,
Δήμαρχος Birkenes

Nils Olav Larsen,
Δήμαρχος Vennesla

Einar Holmer-Hoven,
Δήμαρχος Lillesand

Even Tronstad Sagebakken,
Δήμαρχος Lindesnes

Tone Marie Nybø Solheim,
Γενική Διευθύντρια της Περιφέρειας Kristiansand