"μιλιά γι’ αυτούς· μόν’ κοίτα τους και πέρνα!"



Τέτοια οργανωμένη και στοχευμένη αντιπολίτευση από διαφόρους κύκλους, παράγοντες, τσιράκια και προσφάτως ιδρυθείσα ΜΜΕ αμφιβόλου προελεύσεως και συγκεκριμένης κατευθύνσεως είχαμε πολλή καιρό να δούμε είναι η αλήθεια. 

Και αναφέρομαι στην εδώ και μερικές εβδομάδες «επίθεση» που δέχεται η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης για όλα τα κακώς κείμενα της Λέσβου κυρίως αλλά και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου. 

Κακώς κείμενα και παθογένειες δεκαετιών που ξαφνικά «χρεώνονται» στην μόλις τριών ετών διοίκηση της σημερινής Περιφερειακής Αρχής. Ο Μουτζούρης ευθύνεται λοιπόν για την τουριστική πτώση της Λέσβου, αλλά όχι της Λήμνου της Χίου και της Σάμου που μπορεί να έχουν μεγάλη αύξηση στον τουρισμό αλλά τα κάνουν μόνοι τους. 

Ο Μουτζούρης ευθύνεται για τους μετανάστες που μπορεί να είναι πλέον καμιά χιλιάδα στην Λέσβο και ελάχιστοι στην Χίο επειδή ο ίδιος φώναζε, αλλά φταίει γιατί δεν σταμάτησε την δομή στην Βάστρια. Ο Μουτζούρης φταίει γιατί η κυβέρνηση δεν πληρώνει το μεταφορικό ισοδύναμο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις γιατί δεν στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας. Ο Μουτζούρης φταίει γιατί οι εργολάβοι μεταξύ τους «σκοτώνονται» και μπλοκάρουν με ενστάσεις τα έργα. 

Ο Μουτζούρης ίσως να φταίει σε λίγο καιρό γιατί έχουμε υπογεννητικότητα και μειώνεται ο πληθυσμός στα νησιά μας. Όπως φταίει και για την ανεργία για την αύξηση του ρεύματος και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ας σοβαρευτούμε όμως. Γιατί καλή η πλάκα και η αντιπολίτευση αλλά σε όλα υπάρχει και ένας στοιχειώδης δείκτης σοβαρότητας που θα πρέπει να διατηρείται. 

Προφανώς και ο κάθε εκλεγμένος εναπόκειται στην κριτική και στην δημοκρατία επιβάλλεται ο καθένας να έχει την άποψη του να την καταθέτει και να επιχειρηματολογεί πάνω σε αυτήν, έχοντας ως στόχο να διορθώσει τα όποια λάθη της εξουσίας. Όταν ωστόσο αυτή η κριτική αποκτά εμμονική διάθεση, γίνεται επειδή δεν μας έγινε το χατίρι, δεν μας έδωσες δουλειά, είμαστε με τους άλλους κτλ. τότε λέγεται κάπως αλλιώς. Και επειδή ο κόσμος δεν τρώει πλέον κουτόχορτο όπως παλιά, δεν μασάει ότι του σερβίρεται αριστερά και δεξιά και επειδή ως μικρή κοινωνία όλοι πάνω κάτω γνωριζόμαστε, ας κρατήσουν ορισμένοι τα προσχήματα. 

Και για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο επειδή είναι αστείο να κατηγορείται κάποιος, ένας, είτε λέγεται Μουτζούρης, είτε Κύτελης, είτε Βέρρος, επειδή ο τουρισμός δεν πάει καλά. 

Ο τουρισμός στην Λέσβο και η αύξηση του είναι ένα πολυσύνθετο και δαιδαλώδες πάζλ που δεν μπορεί να λυθεί ούτε από έναν φορέα προφανώς ούτε και μέσα σε 3-4 χρόνια. 

Ειδικός δεν είμαι αλλά ως απλά σκεπτόμενος και νοήμων πολίτης θεωρώ ότι δεν έχουμε πολλά από τα βασικά εκείνα στοιχεία που θα προσελκύαμε κόσμο στο νησί. Και οι προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς από την Περιφέρεια και τα ελάχιστα αυτά χρήματα που δαπανώνται για το τουριστικό προιόν του Βορείου Αιγαίου σε μια χρονιά (500 χιλιάδες ξοδεύει η Κρήτη και η Μακεδονία για ένα τρίμηνο όταν δεν έχει και πρόβλημα) είναι στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της αλλαγής κλίματος και μόνο. Κανείς δεν είπε ότι με 500-600-700 χιλιάδες ευρώ μπορεί κάποιος να φέρει ορδές τουριστών που θα ξεχύνονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης και θα γεμίζουν τα μαγαζιά. Και όσοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι αυτό πρέπει να γίνει και φταίει ο Μουτζούρης που δεν γίνεται είναι είτε ηλίθιοι, που δεν νομίζω, είτε υποτιμούν την νοημοσύνη του λαού από τον οποίον κάποιοι εξ αυτών θα ζητήσουν και την ψήφο τους. 

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για την συναυλία του Ρόκου στην Λήμνο για τα 37.000 ευρώ που έδωσε η Περιφέρεια κτλ. Βέβαια είναι πανεύκολο να λαϊκίσεις και να στοχοποιήσεις για σπατάλη. Και είναι απλό και εύκολο όταν λες την μισή αλήθεια. Στην περίπτωση της συναυλίας λοιπόν η οποία μάζεψε 6-7 χιλιάδες κόσμου, ποιος επωφελήθηκε? Μήπως τα μαγαζιά της περιοχής τα οποία έκαναν τρελό τζίρο την ημέρα αυτή και πήραν οικονομική ανάσα? Μήπως ο κόσμος που δούλεψε για μέρες για να γίνει η συναυλία? Μήπως τα χρήματα αυτά επέστρεψαν πολλαπλάσια στην κοινωνία της Λήμνου και στους ανθρώπους της? Μακάρι να μπορούσε η Περιφέρεια, ο Δήμος και κάθε φορέας να δαπανεί 30 και 40 χιλιάδες ευρώ για να κάνει τέτοιες εκδηλώσεις με τέτοια απήχηση, με τέτοια ανταποδοτικότητα . Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση (όχι οι εκλεγμένοι) βιάστηκε να κριτικάρει και η επιτυχία της συναυλίας τους έκανε να κλειστούν στο καβούκι τους ψάχνοντας το επόμενο πιασάρικο για αυτούς θέμα. 

Το ίδιο συμβαίνει και με το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Χίου, για το οποίο επίσης γίνεται πολύς ντόρος. Χαλαρώστε. Μια εκδήλωση είναι με διάφορα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, μια ευκαιρία να προβληθεί το νησί, μια ευκαιρία να κάνουν εκεί στην Χίο κάτι διαφορετικό από την γιορτή της Μαστίχας, της Σαρδέλας και του Γκιουζλεμέ. Ας δούμε την απήχηση, ας δούμε το αποτέλεσμα και μετά θα έχουμε όλον τον χρόνο να κρίνουμε να καταδικάσουμε και να λιθοβολήσουμε τους διοργανωτές. Εξάλλου πρόκειται για μια εκδήλωση που απ ότι διάβασα χτες τέθηκε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ άρα… 

ΥΣ: Δεν με εκπλήσσουν ούτε οι επιστήμονες του fb ούτε οι γνωστοί «εχθροί» του Μουτζούρη. Αναμενόμενες οι αντιδράσεις τους και ακόμη περισσότερο αναμενόμενος ο τρόπος που τις εκφράζουν. Με εκπλήσσει όμως ο τρόπος και η παλαιοκομματική αντιπολίτευση των νέων σωτήρων. Τους είχα για περισσότερο ευφυείς με βάση και την πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια αλλά… άνθρακες ο θησαυρός.   

ΥΣ1: Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του κόσμου ορισμένοι. Ξέρει τι γίνεται, ακόμη και όταν δεν μπορούν να το εκφράσει γιατί δεσμεύεται πολιτικά, επαγγελματικά, κοινωνικά. Θα το εκφράσει όμως στην κάλπη. Και εκεί δεν έχει δεσμεύσεις….