To αντίο της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής στον Απόστολο Γονιδέλλη


Αντίο Απόστολε Γονιδέλλη

 

"Χαιρετισμούς" στον Θεόφραστο, στον Τέρπανδρο και σε όλους τους αρχαίους Λέσβιους που τόσο αγάπησες και μας τους έκανες οικείους...

 

Σήμερα, πριν από λίγες ώρες μάθαμε για το χαμό σου Απόστολε...Ξέραμε για προβλήματα υγείας που σου είχαν παρουσιαστεί από πέρσι και ελπίζαμε σε ανάρρωσή σου αλλά δυστυχώς η εξέλιξη ήταν άλλη, οδυνηρή και πικρή.

Καλό σου ταξίδι, εκεί στον τόπο και στο χρόνο της συνεχούς αναζήτησής σου, στην εποχή της Αρχαιότητας και ιδιαίτερα στο νησί μας τη Λέσβο που τόσο πολύ βάλθηκες να ανακαλύψεις και να μας παρουσιάσεις όλα αυτά που έλειπαν ή παρερμηνεύτηκαν στο πέρασμα του χρόνου...

 

Η υπόσχεση μας για την παρουσίαση της υπὸ έκδοσιν πολύτιμης και πολύτομης «Λεξικογραφημένης Ἱστορίας τῆς Ἀρχαίας Λέσβου» θα την κάνουμε πράξη σε συνεννόηση με τους οικείους σου, στους οποίους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

 

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 18.00 στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Λουτρών.

 

 

Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ)

 

 

Βιογραφικό του

 

Ο Απόστολος Γονιδέλλης γεννήθηκε στα Λουτρά της Λέσβου και ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τα γράμματα έχοντας παρουσιάσει την πρώτη του ποιητική συλλογή σε ηλικία 17 χρονών και μετά από μία 20ετία συνεχούς μελέτης έξω από τα κλασσικά πλαίσια, εξέδωσε το 1997 το πρώτο του βιβλίο.

 

Είχε γράψει διηγήματα, παιδικά παραμύθια, λαογραφικά κείμενα και πεζογραφήματα. Τα περισσότερα του βιβλία αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά την μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα με την Ελληνική Προϊστορική Παράδοση και το Ελληνικό Κοσμογονικό και Θεογονικό σύστημα ενώ αρκετά από τα 19 βιβλία που είχε εκδώσει αφορούν τη γενέτηρά του Λέσβο και την αρχαία ιστορία της όπως τα: «Χαρακτήρες του Θεοφράστου», «Δάφνις και Χλόη», «η Αρχαία Μήθυμνα», «Τέρπανδρος Αντισσαίος: Ο Θεμελιωτής της Ελληνικής Μουσικής», «Ιστορία της Αρχαίας Λέσβου», «Οι Φιλόσοφοι της Λέσβου» κ.α.

 

Αρκετά από αυτά τα είχε παρουσιάσει σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της Λέσβου στην Αθήνα και στο νησί, ενώ μόνιμη ήταν η συνεργασία του με την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και ως προς τις παρουσιάσεις και ως προς την προβολή και στήριξη του έργου του.

 

Το 2012 έγραψε το βιβλίο «Ιστορία της Αρχαίας Λέσβου» όπου καταγράφει την πολύχρονη ιστορική διαδρομή της Λέσβου. Στο βιβλίο παρουσιάζει στοιχεία για πολλούς φιλοσόφους, ποιητές και μουσικούς, μεταξύ αυτών είναι: Πιττακός ο Μυτιληναίος που ήταν ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας, Θεόφραστος που ήταν διάδοχος του Αριστοτέλη, Τέρπανδρος που ήταν ποιητής και μουσικός, Λόγγος που μας έδωσε το υπέροχο βουκολικό μυθιστόρημα «Δάφνις και Χλόη», για το οποίο ο Γκαίτε έλεγε ότι αξίζει να το διαβάζουμε τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο.

 

Τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης – συνάντηση εργασίας, με τους απανταχού απόδημους Μυτιληνιούς της διασποράς στο δήμο Λέσβου, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός απένειμε τιμητικό έπαινο, στον εκ Μυτιλήνης ορμώμενο συγγραφέα Απόστολο Γονιδέλλη, για την προσφορά του στη λεσβιακή γραμματεία και στην ανάδειξη της ιστορίας της Μυτιλήνης, μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

 

Το έργο του έχει αναγνωρισθεί τόσο απ΄ το αναγνωστικὸ κοινὸ όσο και απὸ πανεπιστημιακοὺς δασκάλους και σοβαροὺς μελετητές, ως μία αξιόλογη εργασία, η οποία αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ως πρὸς τὴν παρουσίαση της Προϊστορικής μας Παραδόσεως. Θεωρήθηκε δε ένας από τους λίγους εξειδικευμένους ερευνητές των έργων του Ησιόδου.

 

Έχει επίσης παρουσιασθεί απὸ πολλούς τηλεοπτικοὺς και

ραδιοφωνικοὺς σταθμούς των Αθηνών, της Λέσβου και του εξωτερικού καθώς και απὸ περιοδικά και εφημερίδες.

 

Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ.

 

Τα βιβλία του τα είχε εκδώσει με έναν πρωτότυπο τρόπο, μὲ πίνακες και σχεδιαγράμματα και με τη συλλογὴ όλων των πληροφοριών απὸ τὴν Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, για τα θέματα πού έγραφε:

 

Με τον γενικὸ τίτλο «Η ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»:

1. ΘΕΟΓΟΝΙΑ – ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ

2. ΤΙΤΑΝΕΣ – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ

3. ΟΥΡΑΝΙΔΕΣ – ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ

4. ΑΦΡΟΔΙΤΗ – Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΟΡΗ

5. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ – ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΝΥΚΤΑΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΓΑΙΑΣ-ΠΟΝΤΟΥ

6. ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ

7. ΤΕΚΝΑ ΦΟΡΚΥΟΣ-ΚΗΤΟΥΣ

8. ΤΕΚΝΑ ΩΚΕΑΝΟΥ-ΤΗΘΥΟΣ – ΠΟΤΑΜΙΟΙ ΘΕΟΙ

9. ΤΕΚΝΑ ΩΚΕΑΝΟΥ-ΤΗΘΥΟΣ – ΩΚΕΑΝΙΔΕΣ

10. ΤΕΚΝΑ ΥΠΕΡΙΩΝΟΣ-ΘΕΙΑΣ – ΗΛΙΟΣ - ΣΕΛΗΝΗ – ΗΩΣ

 

Με τον κύκλο «ΗΣΙΟΔΟΣ», όλα τα γνωστὰ έργα του ποιητή, σε μία πρωτότυπη έκδοση ποὺ καλύπτει πλήρως τη ζωὴ και το έργο του:

1. ΘΕΟΓΟΝΙΑ

2. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ

3. ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

 

Με τον κύκλο «ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ» έχει

εκδώσει τα παρακάτω βιβλία:

1. ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ

2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

3. ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

4. ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΙΣΣΑΙΟΣ

5. Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΗΘΥΜΝΑ

6. ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Αρθρογραφούσε σε περιοδικά και εφημερίδες και είχε δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων προωθώντας θέματα που αφορούν τον ελληνισμό. Εκτός όλων αυτών ήταν ενεργό μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς συλλόγους και οργανισμούς.

 

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του δεν είχε να κάνει μόνο με τη συγγραφή. Για πολλά χρόνια μαζί με μια ομάδα φίλων του ίδρυσε ορφανοτροφεία (έξι τον αριθμό) στη Αιθιοπία και έδινε ελπίδα σε δεκάδες παιδιά τα οποία δόθηκαν για υιοθεσία.

 

Συλλογή όλων των ομιλιών που είχε δώσει ο Απόστολος Γονιδέλλης στο διαδικτυακό δίαυλο των Φρυκτωριών:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLJzU6iaWC0ALGzSAh7-bUNBTtKqjqhkej

 

* Ευχαριστούμε τον Γιάννη Κουκέλλη που μας έκανε γνωστό το θάνατο του Απόστολου Γονιδέλλη και που το έμαθε από τους ανθρώπους των Λουτρών και της ομάδας "ΑΕΤΟΣ" που αγαπούσε και πάντα στήριζε.