Γραμματόσημο με θέμα το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου


- Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO


Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

 

Αφιερωμένο στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO είναι ένα από τα πέντε γραμματόσημα της 5ης Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων με τίτλο «Γεωπάρκα της Ελλάδας» που εκδόθηκε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

 

Η 5η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η νέα αυτή σειρά γραμματοσήμων παρουσιάζει τα πέντε Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας που εντάχθηκαν μέχρι το 2021: της Λέσβου, του Ψηλορείτη, του Χελμού-Βουραϊκού, του Βίκου-Αώου και της Σητείας.

Το γραμματόσημο για το Γεωπάρκο της Λέσβου απεικονίζει εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων που συναντώνται στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

Η εν λόγω Σειρά διατίθεται στις παρακάτω κλάσεις:

 

ΚΛΑΣΕΙΣ            ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ                 

  1,00 €              Γεωπάρκο Βίκου-Αώου   

  1,00 €              Γεωπάρκο Λέσβου         

  1,50 €              Γεωπάρκο Ψηλορείτη              

  2,00 €              Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού   

  2,50 €              Γεωπάρκο Σητείας       

     

Το Μουσείο φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ευχαριστεί θερμά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) για την έκδοση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων που προβάλλει τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκα UNESCO.

Επίσης ευχαριστεί θερμά τη Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, η οποία ήδη από τη δεκαετία του 1970 καταβάλλει προσπάθειες για την έκδοση γραμματοσήμου για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το οποίο έγινε σήμερα γεγονός.

 


 

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

 

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα  αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, 177 περιοχές σε 46 χώρες.

 

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην αναγνώριση επτά περιοχών στην Ελλάδα ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO». Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι περιοχές:

 

η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),

το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),

το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),

η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)

το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)

η περιοχή Γρεβενών – Κοζάνης (2021)

η Κεφαλονιά & Ιθάκη (2022).