Η σκοπιά: "Σχολεία και γονείς....."



Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

Σχολεία και γονείς

Στην Ελλάδα, αν και από αρχαιοτάτων χρόνων δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μόρφωση του παιδιού, παρατηρείται ότι τα ελληνικά σχολεία (και γενικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα) υστερούν σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών.

Κάθε χρόνο πολλοί μαθητές της χώρας μας μέσω του προγράμματος Erasmus έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σχολικά συγκροτήματα άλλων ευρωπαϊκών και ουσιαστικά εκπλήσσονται με όσα αντικρίζουν στα ευρωπαϊκά σχολεία.

Σχολεία με τρομερές υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, κολυμβήτρια, οργανωμένες βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης και ψυχαγωγίας κτλ.

Φυσικά η ευθύνη για τις κτηριακές υποδομές ανήκει στην πολιτεία και ιδιαίτερα στον εκάστοτε Δήμο. Το ίδιο βέβαια ισχύει κι εδώ αλλά με αποτελέσματα όχι και τόσο υψηλών προσδοκιών.

Το ερώτημα παράλληλα που προκύπτει είναι ποιες ευθύνες αναλογούν στους γονείς των μαθητών, πέρα από τις ευθύνες της πολιτείας.

Κι όμως οι γονείς είναι εκείνοι που με λόγο και πρωτοβουλία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πολλά σε ένα σχολείο προς όφελος των παιδιών τους, που καθημερινά περνούν εκεί πολύ από τον χρόνο τους. 

Αυτομάτως δίνεται βήμα στον κάθε γονέα να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ή να προτείνει λύσεις στα προβλήματα του σχολείου, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των μαθητών, αρκεί ο λόγος του κάθε γονέα να ακούγεται στα αυτιά των αρμόδιων.

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι βέβαια η προθυμία και η συνεργασία των γονέων να συμμετέχουν ενεργά στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, ένα θεσμό που δυστυχώς πολλοί από τους γονείς αδιαφορούν για την ύπαρξή του απαξιώνοντας τον σημαντικό ρόλο του. Αποτέλεσμα είναι πολλοί τέτοιοι σύλλογοι να μην στηρίζονται μέσα από τη συμμετοχή των γονέων και τα σχολικά προβλήματα να παραμένουν άλυτα και αυξανόμενα εις βάρος των μαθητών.

Στον δικό μας Δήμο Μυτιλήνης οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πέτυχαν σπουδαία πράγματα με επιμονή, δουλειά προσωπική και ενδιαφέρον. Πρόθυμοι γονείς κατάφεραν είτε την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, είτε τη συγκέντρωση χρημάτων για χειρουργικές επεμβάσεις μαθητών από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, την εξασφάλιση δεκατιανού γεύματος στους μαθητές και άλλα πολλά. 

Όλα λοιπόν είναι δυνατά, εφόσον είμαστε όλοι μας ενεργοί πολίτες και δεν απαξιώνουμε θεσμούς, που με τη λειτουργία τους αποδεικνύουν, πως τα προβλήματα λύνονται μόνο με έμπρακτη ενασχόληση και όχι με αδράνεια και εφησυχασμό.

Τα περισσότερα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης ταλανίζονται κυρίως από κτιριακά προβλήματα και απαιτείται σε αυτά να υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση, να επισκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν οι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας, να ανανεωθούν - εμπλουτισθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες με περισσότερο υλικό και να γίνει ψηφιοποίηση των συγγραμμάτων τους.

Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη η δημιουργία και νέων σχολικών μονάδων, όπως φυσικά και είναι αδιανόητο να μην έχει δημιουργηθεί ακόμα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου αντίστοιχο δευτεροβάθμιο όργανο των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, δηλαδή ένωση γονέων και κηδεμόνων αντίστοιχη εκείνης του Δήμου Μυτιλήνης. 

Οι ενώσεις είναι αυτές που μεταφέρουν ως θεσμικοί εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τα προβλήματα στους αρμόδιους φορείς, στους βουλευτές, στο υπουργείο και στην Ανώτατη Ομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων Ελλάδος.

Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι είναι τα φορολογικά προβλήματα. Παρόλο που έγιναν σχετικές αναφορές, ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. 

Με την απουσία όμως ενδιαφέροντος και συμμετοχής γονέων στους συλλόγους ούτε εκπροσώπηση θα υπήρχε αλλά ούτε και φωνή διαμαρτυρίας θα ακουγόταν. Στόχος λοιπόν όσων μετέχουμε στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων είναι να πετύχουμε να αλλάξει προς το καλύτερο η λειτουργία των σχολείων μας. 

Οφείλουμε στα παιδιά μας να συμμετέχουμε και να μην αφήνουμε τη μειοψηφία να αποφασίζει για όλους μας. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να έχουμε καλύτερα σχολεία και τέτοια παραδείγματα βλέπουμε και σε γειτονικούς δήμους όπως της Χίου.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας για ένα καλύτερο σχολικό μέλλον αφήνοντας στην άκρη τη στενομυαλιά και τον εφησυχασμό.