Λέσβος: Εκπαιδευτική Δράση Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση την Κοινωνικής Συνοχής στο Νησιωτικό χώρο, όπως έχουν τεθεί σε εφαρμογή από για το έτος 2022, εκκίνησε σήμερα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμού την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και τίτλο «1,2,3…Οικονομία», για παιδιά ηλικίας 9 - 12 ετών, σε σχολεία της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί έργο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του οποίου πρόεδρος και ιδρυτής είναι ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Νικόλαος Φίλιππας, ο οποίος προΐσταται και της παρουσίασης αυτού σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών.

 

Στόχος του προγράμματος τίθεται η Χρηματοοικονομική εκπαίδευση και Ενδυνάμωση των μαθητών ηλικίας 9 - 12 χρόνων, μέσω της εξοικείωσης με βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες και το βιβλίο του Οργανισμού με τη σχετική θεματική και τίτλο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα!».

 

Στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου και την Διευθύντρια κα Στρατάκη ανταποκρίθηκαν σχολεία τόσο από τις πρωτεύουσες των νησιών, όσο και από την περιφέρεια αυτών. Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε 13 Δημοτικά σχολεία των νήσων Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και θα συμμετέχουν συνολικά 346 μαθητές.

 

Συγκεκριμένα από τα σχολεία της Λέσβου, θα συμμετέχουν, από την περιφέρεια, τα Δημοτικά σχολεία Μεγαλοχωρίου, Πηγής, Αγιάσου, Παπάδου και Πέτρας, ενώ από τα σχολεία της Μυτιλήνης, το 2ο, 4ο και 10ο Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς, με τη συμμετοχή 256 παιδιών.

 

Στο νησί της Λήμνου το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας και στο Δημοτικό Σχολείο Μούδρου, με τη συμμετοχή συνολικά 87 παιδιών. Ενώ στο νησί του Αγίου Ευστρατίου, το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στους 3 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.

 

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης: «Η κοινωνική συνοχή, η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και η ενδυνάμωση των νησιωτικών πληθυσμών αποτελεί βασικούς τομείς άσκησης πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού όπως και δράσεις που θα εκκινήσουν το προσεχές διάστημα έρχονται να θεραπεύσουν αυτά τα ζητήματα με παρεμβάσεις για τη στήριξη της γονεϊκότητας, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή των νησιών μας.»