Ειδική συνεδρίαση για το Master Plan του λιμανιού Μυτιλήνης


Ειδική συνεδρίαση οργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης με θέμα συζήτησης την τροποποίηση του νέου Master plan του λιμανιού της Μυτιλήνης  την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Στην συνεδρίαση έχουν κληθεί να παραστούν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, οι πρόεδροι κοινοτήτων της Μυτιλήνης όπου υπάρχουν λιμενικές εγκατάστασεις, καθώς και εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων (λιμενικό ταμείο, Τελωνείο , Κτηματική υπηρεσία, εμπορικός σύλλογος, Ένωση Τουριστικών πρακτόρων κ.α.)

 

Μεταξύ των προτάσεων που θα τεθούν προς συζήτηση είναι : η δημιουργία εμπορικού λιμανιού στο Πέραμα, η διαπλάτυνση με πλωτή εξέδρα της οδού Χριστουγέννων (Φανάρι) , η χωροθέτηση της κρουαζιέρας κα.

 

Όσο αφορά το κτίριο του παλιού Κολυμβητήριου η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι να μην κατεδαφιστεί και να αξιοποιηθεί  για τις ανάγκες των λιμενικών αρχών και ως χώρος  εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Προτείνεται επίσης η διαρρύθμισή του σε δυο επίπεδα.

 

Σύμφωνα με την εισήγηση και τη μελέτη του νέου τροποποιημένου master plan τα οποία δημοσιοποιούνται από το Δήμο, η πρόταση της τροποποίησης  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα σημεία: 

 

- Η ακτοπλοϊά του εξωτερικού παραμένεις στη θέση του εξυπηρετείται σήμερα
- Η κρουαζιέρα θα χωροθετηθεί στα νέα και υφιστάμενα κρηπιδώματα του προσήνεμου μώλου.
-Τα σκάφη αναψυχής θα μπορούν να δένουν στο Βόρειο Τμήμα του παλιού εσωτερικού λειμένα περιμετρικά της οδού Κουντουριώτου.
- Τα αλιευτικά σκάφη χωροθετούνται στα νότια και δυτικά κρηπιδώματα του παλιού εσωτερικού λιμανιού στην οδό Κουντουριώτη και Χριστουγέννων
-Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού χωροθετούνται δυτικά από το τμήμα της ακτοπλοϊάς εξωτερικού.
-Η ακτοπλοΐα εσωτερικού μέχρι την ολοκλήρωση των έργων του νέου λιμανιού στον όρμο της Παναγιούδας (Καρά Τεπέ), θα εξυπηρετείται στα κρηπιδώματα εσωτερικά του προσήνεμου μώλου, όπου χωροθετείται η κρουαζιέρα.
-Η εμπορική δραστηριότητα και η διακίνηση φορτίων παραμένει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα έως την ολοκλήρωση των έργων του νέου λιμανιού στον Καρά Τεπέ.
-Η εξυπηρέτηση υδροπλάνου δεν χωροθετείται. 

Παράλληλα προτείνεται η διατήρηση του παλιού Κολυμβητηρίου και η στέγαση σε αυτό πολιτιστικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.