Γιάννης Μπουρνούς: Να γίνει η Λέσβος ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Θεσσαλονίκης-Σμύρνης


Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, προτείνοντας να ενταχθεί η Λέσβος στην εξαγγελθείσα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης.

 

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου προέβη άμεσα σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κατσαφάδου, που προανήγγειλε την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης τον προσεχή Ιούνιο, χωρίς, ωστόσο, να εντάσσεται η Λέσβος στον εν λόγω σχεδιασμό. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ο σχεδιασμός σχετικά με τις λεπτομέρειες υλοποίησης του εγχειρήματος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς και ότι έχει ήδη βρεθεί η ναυτιλιακή εταιρία που θα εκτελεί τα δρομολόγια.

 

Στο παρελθόν - και συγκεκριμένα το 2016 – η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο κ. Μπουρνούς, στήριξε σθεναρά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης – Μυτιλήνης – Σμύρνης στο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης νέων δρομολογίων, με στόχο την τόνωση του τουρισμού και της εμπορικής δραστηριότητας. Ο σχεδιασμός αυτός ανατράπηκε, όμως, εξαιτίας της ρευστής, τότε, πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία.

 

Η συμπερίληψη της Λέσβου, επισημαίνει ο Βουλευτής, ως ενδιάμεσου σταθμού στο δρομολόγιο Σμύρνη - Θεσσαλονίκη αφ' ενός θα ικανοποιήσει το πάγιο και δίκαιο αίτημα των Λέσβιων για σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και αφετέρου θα συνδέσει τη Λέσβο με την τουριστική αγορά της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης. Πρόκειται λοιπόν για μια κίνηση που μπορεί να καταστεί καταλύτης για ένα πραγματικό άλμα της τουριστικής και εμπορικής κίνησης και άρα του τοπικού ΑΕΠ του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας και έδρας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα του δρομολογίου, με την προσθήκη επιβατών και οχημάτων με αφετηρία ή προορισμό τη Λέσβο (Ελλήνων, Τούρκων και Βαλκάνιων τουριστών, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στρατιωτικών προερχόμενων από τη Βόρειο Ελλάδα, Ελλήνων και Τούρκων επαγγελματιών, φορτηγών οχημάτων με εμπορεύματα κλπ).

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς, με δεδομένη την σφοδρή εναντίωσή του σε κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης που αποκλείει τα νησιά του Νομού Λέσβου από κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης και με γνώμονα πάντα την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας, καλεί τον κ. Πλακιωτάκη να εντάξει τη Λέσβο στο σχεδιασμό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 1 Απριλίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: «Να συμπεριληφθεί η Λέσβος στην προαναγγελθείσα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης».

 

Η τακτική και απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ορθώς θεωρείται ισχυρός παράγοντας για την τουριστική ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η δυσλειτουργική και ενίοτε ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη έχει διαχρονικά στερήσει κάθε δυνατότητα περαιτέρω οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών ενώ αποκλείει, αδικαιολόγητα, την ευκολότερη πρόσβαση από και προς την ηπειρωτική χώρα.

 

Ομοίως, κομβικό ρόλο διαδραματίζει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία. Κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, όμως, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που εξυπηρετούσαν την τουριστική μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών, σταμάτησαν για δύο χρόνια, πλήττοντας ακόμα περισσότερο την ήδη μειωμένη τουριστική δραστηριότητα και προκαλώντας σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στις τοπικές επιχειρήσεις.

 

Στη Λέσβο συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια η ανάγκη ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με τη Σμύρνη, πέραν των υπαρκτών συνδέσεων με τους τουρκικούς λιμένες Αϊβαλίου και Κιουτσουκουγιού, συζήτηση που έχει μάλιστα αναζωπυρωθεί, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα ακόμα μιας Πύλης Σένγκεν, αυτής στο λιμάνι του Πλωμαρίου.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κατσαφάδου, προαναγγέλθηκε η έναρξη ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης τον προσεχή Ιούνιο, ενώ αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός σχετικά με τις λεπτομέρειες υλοποίησης του εγχειρήματος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν - και συγκεκριμένα το 2016 – η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε σθεναρά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης – Μυτιλήνης – Σμύρνης στο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης νέων δρομολογίων, με στόχο την τόνωση του τουρισμού και της εμπορικής δραστηριότητας, που αποτράπηκε, όμως, εξαιτίας της ρευστής, τότε, πολιτικής κατάστασης στη γειτονική χώρα.

 

Δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι από το νέο σχεδιασμό απουσιάζει αδικαιολόγητα η Λέσβος, εντείνοντας τον αποκλεισμό της από κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης και τουριστικής ανάπτυξης εν όψει θερινής περιόδου. Ο ως άνω ακατανόητος αποκλεισμός απαξιώνει, επίσης, την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της Λέσβου να διαμορφώσουν ιδανικές συνθήκες για τους επισκέπτες – παραθεριστές της φετινής χρονιάς.

 

Η συμπερίληψη της Λέσβου ως ενδιάμεσου σταθμού στο δρομολόγιο Σμύρνη -Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί καταλύτης για ένα πραγματικό άλμα της τουριστικής και εμπορικής κίνησης και άρα του τοπικού ΑΕΠ του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας και έδρας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα του δρομολογίου, με την προσθήκη επιβατών και οχημάτων με αφετηρία ή προορισμό τη Λέσβο (Ελλήνων, Τούρκων και Βαλκάνιων τουριστών, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στρατιωτικών προερχόμενων από τη Βόρειο Ελλάδα, Ελλήνων και Τούρκων επαγγελματιών, φορτηγών οχημάτων με εμπορεύματα κλπ).

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και πότε πρόκειται να υλοποιηθεί;

Προτίθεστε να συμπεριλάβετε τη Λέσβο στον ως άνω σχεδιασμό;