Λέσβος: Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις (ΒΙΝΤΕΟ)


Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις στην Λέσβο, μετά την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, ωστόσο μετά τις συνεχείς προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας που είναι εγκατεστημένα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς η ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων γίνεται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κατά τη διάρκεια σημαντικών ασκήσεων, που προβλέπουν τη λειτουργία τους.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια και αν απαιτηθεί η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά θα εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τα αντιαεροπορικά αυτά συστήματα έχουν τη δυνατότητα εγκλωβισμού των εχθρικών αεροσκαφών -και φυσικά αν υπάρξει κλιμάκωση- την κατάρριψή τους.

Αφότου έγινε γνωστό ότι ενεργοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επεσήμαναν ότι πρόκειται για «ασκήσεις ετοιμότητας», δηλαδή για εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επικοινώνησε την Πέμπτη (28/4) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μαχητικά της γειτονικής χώρας παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, πετώντας πάνω από νησιά, όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Χίος και η Κάρπαθος.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Φινλανδή ομόλογο του, Σάννα Μάριν, ξεκαθάρισε στον κ. Στόλτενμπεργκ, ότι “αυτό το είδος συμπεριφοράς από σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτο. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που είναι αναγκαίο τα μέλη της Συμμαχίας να είναι ενωμένα, όσο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία”.