Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Προκλητικές υπερπτήσεις μετά το διάβημα της Αθήνας- Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ


Ψάχνονται για «θερμό» επεισόδιο οι Τούρκοι - Πάρά την έντονη αντίδραση της Ελλάδας οι Τούρκοι έστειλαν ξανά μαχητικά να πετάξουν πάνω από ελληνικά νησιά.

Μετά το έντονο διάβημα της Αθήνας κατά της Τουρκίας για τις πρωινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά του Αιγαίου, οι Τούρκοι αντί να συμμορφωθούν έστειλαν ξανά ένα ζευγάρι F-16 να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πετώντας μάλιστα στα 27.000 πόδια πάνω από Λειψούς και Αρκιούς.

Πιο συγκεκριμένα, τα τουρκικά μαχητικά «έσπασαν» το FIR Αθηνών και πέταξαν στις 17:17 πάνω από τους Λειψούς και στις 17.18 πάνω από τους Αρκιούς.

Ελληνικά μαχητικά βρίσκονται συνεχώς στην... ουρά τους, ωστόσο οι Τούρκοι δείχνουν να μην αντιδρούν ακόμα και όταν είναι «κλειδωμένοι» στα όπλα των ελληνικών αεροσκαφών.

Τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν αφήνουν καμία πρόκληση αναπάντητη, με τους Έλληνες πιλότους να απογειώνονται από Λήμνο, Κρήτη, Σκύρο και Αγχίαλο και να δίνουν δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους, οι οποίοι ωστόσο τις περισσότερες φορές αποφεύγουν τις εμπλοκές με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρά τις 19 υπερπτήσεις και τις 72 παραβιάσεις σήμερα Τετάρτη (27/04), μέχρι τις 18:00 το απόγευμα είχε καταγραφεί μόλις μία εμπλοκή.

Είναι προφανές ωστόσο πως η εμφανής και αναβαθμισμένη προκλητικότητα των Τούρκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει κάθε στιγμή στο Αρχιπέλαγος.

 

Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας

Νωρίτερα, ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με διάβημα διαμαρτυρίας για σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

 

Επικίνδυνη κλιμάκωση

 

Το πρωί της Τετάρτης 27 Απριλίου, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τη Σάμο, τους Φούρνους και τις Οινούσσες, σε μια προφανή προσπάθεια να κλιμακώσουν την ένταση στο Αρχιπέλαγος.

 

Τα συγκεκριμένα μαχητικά πέταξαν στις ακόλουθες περιοχές:

Πάνω από τους Αρκιούς στις 10:18 στα 27.000 πόδια , στις 10:21 στα 26.000 πόδια και στις 10:28 στα 22.000 πόδια

Πάνω από του Λειψούς στις 10:19 στα 27.000 πόδια, στις 10:22, στις 10:24 στα 26.000 πόδια και στις 10:26 στα 21.000 πόδια

Πάνω από το Αγαθονήσι στις10:29 στα 25.000 πόδια

Πάνω από τη Σάμο στις 10:33 στα 25.000 πόδια

Πάνω από του Φούρνους στις 10:37 στα 26.000 πόδια

Πάνω από τις Οινούσσες στις 10:43 στα 28.000 πόδι

 

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις τουρκικές προκλήσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από ανώτατη στρατιωτική πηγή, πριν από λίγο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των γενικών επιτελείων υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ακυρώθηκε η πρόσκληση των Τούρκων στην άσκηση «Tiger Meet». Επίσης επισημάνθηκε ότι μπορεί η συνεχής προκλητική συμπεριφορά να οδηγήσει σε ατύχημα στο Αιγαίο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ίδια στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι το σκεπτικό της ακύρωσης της πρόσκλησης των Τούρκων στην συγκεκριμένη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Μάιο αποτυπώνεται στην εξής φράση: «πώς μπορείς να συνεκπαιδευτείς με κάποιους οι οποίοι ζουν γιατί κάποιοι δεν έχουν πατήσει το κουμπί».

Αυτό το οποίο αποφασίστηκε στην έκτακτη  σύσκεψη των Αρχηγών είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.

 

Πηγή https://www.newsbomb.gr