Την Κυριακή ο 4ος ποδηλατικός μαραθώνιος Γέρας- Από την πλατεία του Μεσαγρού η εκκίνηση

 

Μετά από 2 χρόνια διακοπής λόγω της πανδημίας covid19 ο 4ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΕΡΑΣ θα γίνει την Κυριακή 10 Απριλίου 2022.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός που οργανώνεται στη περιοχή της Γέρας και προβάλει το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί ως  Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Ο 4ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΕΡΑΣ, θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. από την πλατεία του Μεσαγρού.

Ο αγώνας συνδιοργανώνονται από τον πολιτιστικό σύλλογο "ΕΙΡΗΝΗ" Μεσαγρού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Σύνδεσμο Πολιτισμού Αθλητισμού & Τουρισμού Νήσου Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου. Υποστηρίζεται από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου), την Ελληνική Αστυνομία, το Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών Νήσου Λέσβου και πολλούς εθελοντές.

Η τεχνική υποστήριξη των αγώνων γίνεται από την «LESVOS RIDE».

Από την πλατεία του Μεσαγρού θα δοθεί η εκκίνηση στις 10:00 σε μία διαδρομή που κρίνει και τον πρωταθλητή Λεσβου στο LESVOS GRAND PRIX MTB 2021 μιας και έτσι ολοκληρώνεται το κύπελλο ορεινής ποδηλασίας Λέσβου 2021.

Η διαδρομή είναι 32 χλμ και οι συμμετέχοντες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την διαδρομή θα πρέπει να διανύσουν τα πρώτα 22 χλμ σε 2 ώρες και 15 λεπτά.

Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία του Μεσαγρού προς τον Σκόπελο και ανηφορίζει προς το οροπέδιο του Καρυώνα περνώντας από το Σχιστό Βουνό, τα Κολυμβάτερα και την Τούμπα. Μονοπάτια, δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, διασχίζουν τα λιόδεντρα και το παρθένο πευκόδασος μέχρι την κορυφή του βουνού λίγο κάτω από τον Πετρένιο στύλο. Στο 16 χλμ της διαδρομής η θέα, από εκεί ψηλά προς τον κόλπο της Γέρας αλλά και πάνω από το βουνό της Αμαλής προς τα Ασιατικά παράλια, θα ανταμείψει τους ποδηλάτες. Από αυτό το σημείο και μέχρι να ολοκληρωθούν τα πρώτα 22 χλμ της διαδρομής στην πλατεία του Μεσαγρού είναι κατηφορικά περνώντας από τις περιοχές Αγριομέλισσα, Νίτσα και Καμίνια έχοντας αριστερά τους το Παλιόκαστρο άγρυπνο φρουρό της περιοχής.

Για εκείνους που θα καλύψουν τα 22 πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής εντός του χρονικού ορίου των 2 ωρών και 15 λεπτών θα συνεχίσουν για την ολοκλήρωση της διαδρομής.

Ο Πλακάδος και ο Παλαιόκηπος είναι τα χωριά που διασχίζει η διαδρομή πριν ξεκινήσει για το τελευταίο ανηφορικό τμήμα της προς την Αλιγαρωπή. Η ποταμιά με το γάργαρο νερό συνοδεύει την προσπάθεια των αθλητών και ξεδιψά την κούραση τους. Ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Αγκαθερό απομένουν λιγότερα από 5 χλμ για τον τερματισμό.

Το μονοπάτι της Καλυκάβαινας στην ανατολική πλευρά του Παλιόκαστρου θα είναι το τελευταίο τεχνικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδρομής λίγο πριν την είσοδο των συμμετεχόντων στον Μεσαγρό και τον τερματισμό στην πλατεία του χωριού από εκεί που ξεκίνησαν στις 10 το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να διασχίσουν τα εκπληκτικά τοπία και μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής της Γέρας, τους εντυπωσιακούς γεωτόπους που περιλαμβάνονται στα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου  Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Καθόλη τη διάρκεια των αγώνων θα ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του υγειονομικού πρωτοκόλλου της ΓΓΑ.

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.