Πράσινο φως για μειώσεις ΦΠΑ στα νησιά από το 2025


Σύμφωνα με την νέα Οδηγία, υπό την αίρεση της ύπαρξης δημοσιονομικού χώρου, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει σε όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα η νέα Οδηγία δίνει «πάτημα» για κατάργηση του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα αλλά και μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από το ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες. Το νέο αυτό πλαίσιο αφορά αλλαγές στον ΦΠΑ που θα υλοποιηθούν από το 2025, και αφορούν τους συντελεστές των συντελεστών στους τομείς των ακινήτων, της υγείας, του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης αλλά και για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως πανδημίες, ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές. 

 

Νησιά Αιγαίου 

Αναλυτικά με την νέα Οδηγία της Ε.Ε. για το ΦΠΑ η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα, μόλις πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίος, Λέρος, Σάμος, Λέσβος, Κως) τα οποία συνδέονται με τις προσφυγικές ροές έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. 

Για να εφαρμοστεί πάντως το νέο πλαίσιο ξ οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2025 ενώ απαιτείται η εύρεση δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίηση της. 

 

Νεόδμητα ακίνητα

Σύμφωνα με την οδηγία η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί και να πετύχει τη διατήρηση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων έως το τέλος του 2024 ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2025 ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή 13% ή ακόμη και μηδενικού στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Λουξεμβούργο). 

 

Αγροτικά μηχανήματα και προϊόντα

Από το 2025 θα επιτρέπεται η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα (13% από 24% με τα σημερινά δεδομένα), εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Μειωμένος ΦΠΑ θα μπορεί να ισχύσει επίσης στο βαμβάκι, στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Ειδικά για τα λιπάσματα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στη μείωση του ΦΠΑ στο 6%. 

 

Ιατρικά είδη και live streaming 

Στο φόντο και των εξελίξεων με την πανδημία, δίνεται δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων, καθώς και απαλλαγή ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη. 

 

Καταστροφές

Σε περιπτώσεις κρίσεων, φυσικών καταστροφών ή πανδημιών δίνεται η δυνατότητα για ένα διάστημα να υπάρξει απαλλαγή συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον ΦΠΑ.

Πηγή: Reporter.gr