Η Σκοπιά: Μήδεια εν έτει 2022


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου


Όλη η Ελλάδα  παρακολουθεί  συγκλονισμένη το έγκλημα  της Πάτρας, το οποίο ήδη συγκαταλέγεται στα πιο ειδεχθή εγκλήματα παγκοσμίως, εάν βέβαια αποδειχτεί η ενοχή της μητέρας και για τους άλλους δύο θανάτους των παιδιών της. Επίσης μένει να ερευνηθεί και το εάν η ίδια είχε συνεργούς. Φυσικά  αξίζουν πολλά  συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξαιρετική τους δουλειά, αλλά και στην έμπειρη δημοσιογράφο-ερευνήτρια  Αγγελική Νικολούλη, που έφερε στο φως πληροφορίες, τέτοιες που βοήθησαν την αστυνομία στις έρευνές της.


Πέρα όμως από τα γεγονότα που πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης,  ερχόμαστε αντιμέτωποι   με αλήθειες, όπως τον ευτελισμό των σχέσεων  μέσα στη σύγχρονη οικογένεια.

 

Όταν μια μάνα φτάνει στο σημείο να δολοφονεί το ίδιο της το παιδί, αυτό δείχνει ότι η συναισθηματική σχέση  μάνας-παιδιού έχει πάψει να υφίσταται. Βέβαια εδώ μπαίνει στην εξίσωση και η ψυχική νόσος. Ίσως δηλαδή να έχουμε να κάνουμε με μια άρρωστη  ψυχικά μητέρα, αν και οι πράξεις της δείχνουν  έναν πολύ δόλιο άνθρωπο, μυθομανή και καθόλου  διαταραγμένο ψυχολογικά.

 

Ίσως πάλι το κίνητρο για την αποτρόπαια αυτή πράξη να θεωρηθεί το πάθος, εφόσον συσχετισθεί με τον σύζυγό της. Για την ώρα όμως όλα αυτά αποτελούν εικασίες.

 

Τα βασικά ερωτήματα  είναι γιατί άργησαν τόσο πολύ να ανοίξουν τα στόματα από γείτονες, υγειονομικό προσωπικό και από τον περίγυρό της. Η συγκάλυψη ενός  εγκλήματος κάνει εκείνον που σιωπά συνένοχο. Εν τέλει όμως αυτό  καθεαυτό το έγκλημα  πρέπει να ξυπνήσει την κοινωνία μας από τον λήθαργο. Πρέπει πάση  θυσία να ανακαλύψουμε ξανά τις αξίες της οικογένειας, των ανθρωπίνων σχέσεων, του γάμου.

 

Να σταματήσουμε να είμαστε δεσμοί του διαδικτύου και να διαμορφώνουμε χαρακτήρες και συμπεριφορές με τις προτάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν περιστρέφονται όλα γύρω από μια φωτογραφία  στο Facebook ή στο Instagram.

 

Οι ανθρώπινες σχέσεις και οι κοινωνικοί θεσμοί περνάνε πολύ βαθιά κρίση, την οποία επιδείνωσε ο εγκλεισμός μας λόγω της πανδημίας.

 

Ο κορωνοϊός έφερε  πολλά στο φως, που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία, τα διαζύγια, τον οικονομικό μαρασμό, την αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών κλπ. Φυσικά μεγάλο μέρος ευθύνης για πολλά φέρουν οι πολιτικές των εκάστοτε πολιτικών κυβερνήσεων, που με τα λάθη τους επέβαλαν υπέρμετρη φορολογία, χαμηλές αποδοχές, ακρίβεια, ανεργία.

 

Πώς να επιβιώσει ή να δημιουργηθεί μια οικογένεια; Πόσο να αντέξει ο καθένας μας;

 

Είναι η στιγμή να δοθούν  κίνητρα στην ελληνική οικογένεια αλλά και η ίδια η οικογένεια οφείλει να βρει τις ρίζες και τις αξίες πάνω στις οποίες στηριζόταν.

 

Επιτακτική ανάγκη είναι και η αυστηροποίηση των ποινικών νόμων για τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα με θύματα παιδιά.


Η επόμενες γενιές πρέπει να είναι η μέριμνα της πολιτείας και θεμέλιος  λίθος το σωστό και άρτιο οικογενειακό περιβάλλον. Εφόσον υπάρχει ψυχική ισορροπία και αξίες μέσα στην οικογένεια, τότε μέσα σε αυτή αναπτύσσονται ψυχικά υγιή μέλη αλλά και αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες.