Κόντρα Μανωλακελλη- Δήμου.. για το Πάρκο Αναψυχής και Αθλοπαιδιών στη θέση Αγία Κυριακή

 

Μετα την ανακοίνωση του πρόεδρου του ΤΕΕ του τμήματος ΒΑ Αιγαίου που αντιδρούσε στην δημιουργία Πάρκο Αναψυχής και Αθλοπαιδιών στη θέση Αγία Κυριακή, ήρθε η ανακοίνωση από τον Δήμο Μυτιλήνης αλλά και μια νέα απάντηση του προεδρου του ΤΕΕ.

 

Η απάντηση του Δήμου Μυτιλήνης:

 

«Απάντηση στον Πρόεδρο του ΤΕΕ του τμήματος ΒΑ Αιγαίου για τη δημιουργία Πάρκου Αναψυχής και Αθλοπαιδιών στη θέση Αγία Κυριακή»

 

Κύριε Μανωλακέλλη,

 

Στην προσπάθειά σας να εξυπηρετήσετε σκοπιμότητες, τόσο δικές σας όσο και της «ομάδας» σας, πετύχατε με την επιστολή σας, επικαλούμενος ανακριβή στοιχεία, να ευτελίσετε το θεσμό που εκπροσωπείτε, να απαξιώσετε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και τους συναδέλφους σας μηχανικούς και, προπάντων, να διασπείρετε την κινδυνολογία, ώστε να μην υλοποιηθεί στην πόλη μας ένα μεγαλόπνοο έργο.

Συγκεκριμένα:

 

Α) Ευτελίσατε το θεσμό του ΤΕΕ, γιατί:

 

1) Ενώ επικαλείσθε ότι το ΤΕΕ είναι ο πρώτος σύμβουλος της Πολιτείας, όταν, πριν από 2 περίπου χρόνια, ζητήθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ, στα πλαίσια της διαβούλευσης που κάναμε, να καταθέσετε τις απόψεις σας για αυτό το έργο, δεν εκφράσατε κανέναν προβληματισμό ή αντίρρηση στην Τεχνική μας Υπηρεσία. Σήμερα, όμως, (εκ των υστέρων, κυριολεκτικά στο παρά 1΄, ενώ έχουμε εξασφαλίσει την προέγκριση του έργου, π/υ 4.630.000 €, και τη χρηματοδότησή του από τη Διαχειριστική Αρχή και αναμένοντας την τελική έγκριση δημοπράτησης) διατυπώνετε τις πρόχειρες και ρηχές αντιρρήσεις σας.

 

2) Όπως και στην περίπτωση του παλιού Κολυμβητηρίου, για να υποστηρίξετε την κατεδάφισή του (σε αντίθεση με τη βούληση της Δημοτικής μας Αρχής περί αξιοποίησής του κτηρίου), έτσι και σήμερα, προβάλλετε την προσωπική σας άποψη ως απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Β. Αιγαίου (χωρίς καμιά απόφαση του συλλογικού σας οργάνου), καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και συλλογικότητας. Θεωρούμε τον τρόπο αυτό «της προβολής σας» ανέντιμο, προκλητικό και σίγουρα ανασταλτικό παράγοντα οποιασδήποτε ανάπτυξης του τόπου μας.

 

Β) Απαξιώσατε, για άλλη μια φορά, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και τους μηχανικούς της, οι οποίοι είναι μέλη του ΤΕΕ και με τη διττή σας ιδιότητα του προϊσταμένου της αντίστοιχης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου:

 

1) Αμφισβητήσατε τις, επί δύο χρόνια, εκπονούμενες από εμπειρότατους συναδέλφους σας μελέτες και για τις οποίες ποτέ δεν ζητήσατε να ενημερωθείτε.

 

2) Επικαλείσθε γενικά και αόριστα τη βιβλιογραφία και το ΦΕΚ 168 Β΄/2006 «για την αξιοποίηση των ΧΑΔΑ», χωρίς να λάβετε υπόψη σας τα τεχνικά στοιχεία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και κυρίως την ειδική άδεια της Γενικής Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Β. Αιγαίου, με αριθ. Πρωτ. 1296/ΑΦ6.1.16/22-11-2005 «για την αποκατάσταση του ανενεργού ΧΑΔΑ της Μυτιλήνης». Η πρότασή σας για αλλαγή, αυτή την ώρα, της θέσης του συγκεκριμένου έργου, ουσιαστικά σημαίνει την ακύρωσή του, εκτός αν αυτό είναι η επιθυμία σας, δηλαδή η μη πραγματοποίησή του.

 

Γ) Διασπείρετε την κινδυνολογία για την ασφάλεια του έργου, γιατί:

 

1) Θέλετε να εντυπωσιάσετε την κοινή γνώμη με βαρύγδουπες εκφράσεις περί σαθρότητας του υπεδάφους, για ένα έργο, που έχουν προβλεφθεί όλες οι αναγκαίες εργασίες για τη δημιουργία υπαίθριων χρήσεων αθλητισμού και ψυχαγωγίας, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Μάλιστα, αγνοείτε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατασκευή του ισόγειου κτηρίου (για τις βοηθητικές χρήσεις) προβλέπεται να γίνει στο πάνω μέρος του οικοπέδου, όπου το έδαφος είναι κυρίως βραχώδες.

 

2) Με την κακόβουλη και εντελώς πρόχειρη παρέμβασή σας, δυστυχώς, επιχειρείτε να μην υλοποιηθεί ένα έργο που θα αναβαθμίσει και θα προσδώσει υπεραξία στις περιοχές της Επάνω Σκάλας, του Συνοικισμού και της Λαγκάδας, που μέχρι σήμερα κανένας δεν τόλμησε σ’ αυτές να πραγματοποιήσει μεγάλο έργο. Συνολικά, όμως, επωφελείται όλη η πόλη της Μυτιλήνης, οι κάτοικοι της οποίας προσδοκούν το έργο αυτό.

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους συνδημότες μας ότι σε πείσμα των σκοπιμοτήτων σας, που προφανώς υποκρύπτονται με όσα ισχυρίζεστε στην επιστολή σας, το έργο θα υλοποιηθεί στο χώρο αυτό των 45 στεμμάτων και θα γίνει υπόδειγμα για όλη την Ελλάδα ως χώρος αναψυχής και άθλησης.

 

Υ.Γ. Είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε και στην Κεντρική Διοίκηση του ΤΕΕ, γιατί δε νοείται ένας περιφερειακός συλλογικός φορέας «να παίζει παιχνίδια» με την υπογραφή του προέδρου και το λογότυπό του σε βάρος της Δημοτικής μας Αρχής που προσπαθεί να αναβαθμίσει τον τόπο μας με έργα πνοής, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ.

 

 

Η νέα ανακοίνωση του Στρατή Μανωλακέλλη

 

Αξιότιμοι κύριοι της Δημοτικής Αρχής,

 

Μετά  λύπης μου διαπιστώνω ότι στο πλαίσιο της κοντόφθαλμης πολιτικής που εφαρμόζετε δεν μπορείτε να διακρίνετε μια αμιγώς θεσμική επιστολή όπως αυτή που απέστειλα εκπροσωπώντας τη Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ)  του ΤΕΕ ΒΑ από μια επιστολή που στοχεύει σε μικροπολιτικά παιχνίδια όπως ισχυρίζεστε. Το έγγραφο στάλθηκε  ως Τεχνικό Επιμελητήριο και είχε χαρακτήρα θεσμικό, καθώς η ΔΕ  απαρτίζεται από εννέα μέλη από όλους τους συνδυασμούς, ενώ εσείς απαντήσατε σε προσωπικό τόνο εναντίον μου προβαίνοντας σε βαριές και αδικαιολόγητες εκφράσεις που δεν τιμούν ούτε εσάς ούτε και το θεσμό της Δημοτικής Αρχής.  Είμαι αναγκασμένος λοιπόν να σας απαντήσω επί προσωπικού απεμπολώντας τη θεσμική μου ιδιότητα.

·         Αναφέρετε ότι έχετε εξασφαλίσει την προέγκριση του έργου, περιμένοντας την τελική έγκριση δημοπράτησης. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δεν έχετε λάβει προέγκριση δημοπράτησης για να συμβασιοποιηθεί το εν λόγω έργο, αφού δεν έχετε εκδώσει ακόμα την απαιτούμενη οικ. άδεια. Επικαλείστε δε την ειδική άδεια της Γενικής Δ/νσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που στην παρ.3.5 αναφέρει…. «Θα γίνεται ανά τακτά διαστήματα ποιοτική ανάλυση των στραγγιδίων και των λοιπών υγρών δειγμάτων από τα σημεία δειγματοληψίας (π.χ. μια φορά ανά 3 μήνες), τα αποτελέσματα των οποίων θα καταγράφονται σε θεωρημένο βιβλίο το οποίο θα είναι στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών για κάθε έλεγχο. Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων θα καθορίσουν για πόσα χρόνια θα συνεχιστεί η παρακολούθηση του χώρου και θα παραδοθεί για τις μελλοντικές χρήσεις που αναφέρονται μετά από έγκριση της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ. Περ. Βορείου Αιγαίου μετά από κατάθεση του αναλόγου αιτήματος». Το ότι δύναται να αλλάξει χρήση, δεν σημαίνει ότι μπορεί να θεμελιωθούν κτίρια, με κατηγορία εδάφους Χ, όπως αναφέρω και παρακάτω.

 


·         Το Π.Τ. του ΤΕΕ ποτέ δεν αντιτάχθηκε να μη γίνει στην περιοχή πάρκο αναψυχής με φύτευση όπως είναι σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές και μη χώρες, με παράλληλη αναβάθμιση στις περιοχές Επάνω Σκάλας, Συνοικισμού και Λαγκάδας., Αναφέρθηκε καθαρά και με σαφήνεια (εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την γενικότερη ασφάλεια και λειτουργία του έργου), τόσο στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου όσο και στα κτίρια για τα οποία αναφέρετε μάλιστα ότι θα γίνουν επί βραχώδους εδάφους. Σας παραθέτω λοιπόν το διάγραμμα κάλυψης της παρέμβασης που θέλετε να υλοποιήσετε σε συνδυασμό με την παλιά χωματερή, για το που προβλέπονται να γίνουν τα γήπεδα και τα κτίρια.

 

 

·         Γνωρίζετε επίσης από τα δεκάδες έργα που έχετε εκτελέσει ότι σε δρόμους (άσφαλτο ή μπετό), που είναι συμπυκνωμένοι με κατάλληλα υλικά, υπάρχουν πάντα διαφορικές καθιζήσεις, πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση που η υπόβαση από σκυρόδεμα βρίσκεται πάνω σε απορρίμματα .

 

·          Όσον αφορά την περίπτωση του παλαιού κολυμβητηρίου η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ήταν να γίνει Παλαί ντε Σπορ. Γιατί δεν προχώρησε αυτή η εξαγγελία; Πείτε επιτέλους την αλήθεια στους δημότες, και τι πραγματικά συνέβη στη συνάντηση που είχατε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΑΕ  κ. Στέφανο Βλαστό και για ποιο λόγο δεν προχώρησε η πρόταση. Σαν Περιφερειακό Τμήμα δικαιωνόμαστε όταν από την αρχή θέταμε θέμα νομοθετικών αγκυλώσεων που δε θα επέτρεπαν εντός του λιμένα να κατασκευασθεί γήπεδο μπάσκετ και τελικά εισακουστήκαμε να γίνει στον Δημοτικό Χώρο του Καρά Τεπέ.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω ότι τόσο η υπόθεση του παλαιού κολυμβητήριου όσο και το θέμα του πάρκου αναψυχής στη παλαιά χωματερή συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΠΤ του ΒΑ, (τα πρακτικά είναι στη διάθεσή σας) αντίθετα με ότι ισχυρίζεστε περί δημοκρατίας και δημοκρατικών θεσμών. Σας εφιστώ την προσοχή λοιπόν καθώς προβήκατε σε πολίτικο ολίσθημα επιλέγοντας να απευθυνθείτε σε εμένα προσωπικά κατηγορώντας με, με απαράδεκτους ισχυρισμούς. Σας καλώ μάλιστα να επανέλθετε στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης και να απαντάτε σε κάθε θεσμική κριτική του έργου σας με σοβαρότητα και ειλικρινή αισθήματα προς το συμφέρον της πόλης. Τέλος, δεν θίξαμε συναδέλφους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, καθώς όλοι γνωρίζουμε πού είχε ανατεθεί η εν λόγω μελέτη. Στην επιστολή σας αναφέρετε ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενες από το νόμο μελέτες.

 

Σας καλώ λοιπόν να τις δημοσιοποιήσετε υπογεγραμμένες [υδραυλικές, στατικές με έδαφος κατηγορίας Χ, καθώς και την απαιτούμενη γεωτεχνική μελέτη σύμφωνα με Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό Κεφ.2 σελ 63, πίνακας. 2.5].

 

Ιδού η Ρόδος…

 

Υ.Γ: Το ΤΕΕ δεν είναι οργανισμός ανάπτυξης, είναι η ίδια η ανάπτυξη, που στηρίζεται σε πολλαπλά στελέχη, σε σύνθετες δυνάμεις για να εξαχθεί  συγκλίνουσα πορεία.

Θα πρέπει να ξέρετε, ότι η θέση του προέδρου του ΤΕΕ δεν είναι κατόπιν διορισμού, για να απευθυνθείτε στην Κεντρική Διοίκηση, είναι αιρετή, και δεν έχω ‘μετεκλογικά γραμμάτια’ έναντι κανενός. Οι συνάδελφοι, μέλη του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου με έχουν εκλέξει για 3η συνεχόμενη φορά Πρόεδρο, είναι τιμή μου να υπηρετώ το Τμήμα και να τους εκπροσωπώ, και αυτό είναι η απάντησή μου ‘’στις σκοπιμότητες’’ που μου προσάπτετε.

 

Με εκτίμηση,

Στρατής Μανωλακέλλης