Τ. Βερρος: «Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με την Βόρειο Ελλάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους»


Επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, απέστειλε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, τονίζοντας την αναγκαιότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τη Βόρεια Ελλάδα, να παραμείνει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και να αναβαθμιστεί συνολικά.

 

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου:

«Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη μας χαρά, στις 6/3/2021, είδαμε την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Βόρειας Ελλάδας με τη Λέσβο και η εκ νέου ενεργοποίηση της σύνδεσης αυτής είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες στους κατοίκους ολόκληρης της Λέσβου, αφενός εξαιτίας του γεγονότος το ότι είχε διακοπεί η ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ της Λέσβου και του Θεσσαλονίκης από το 2014, αφετέρου, επειδή η επαναλειτουργία της γραμμής πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όπου η πανδημία του κορωνοϊού είχε σχεδόν εκμηδενίσει τις τουριστικές ροές παγκοσμίως.

Η ακτοπλοϊκή εταιρία Blue Star με το «Nissos Myconos» συνδέει τη Θεσσαλονίκη με Λήμνο – Μυτιλήνη – Χίο – Σάμο (Βαθύ και Καρλόβασι) – Φούρνους – Ικαρία (Εύδηλος) – Μύκονο – Σύρο με τελικό προορισμό τον Πειραιά. Η γραμμή εκτελείται από τις 7 Σεπτεμβρίου 2021, με ένα δρομολόγιο κάθε Σάββατο έως τις 4 Ιουνίου 2022. Η γραμμή τότε διακόπτεται κατά τους θερινούς μήνες μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2022, όπου επανέρχεται και πάλι.

Η διακοπή της σύνδεσης τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην ήδη κατακερματισμένη χρονικά και οικονομικά τουριστική σαιζόν στης Λέσβου.

Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να σημειωθεί τουριστική ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019, στη Λέσβο οι προγραμματισμένες πτήσεις charter για το 2022 με προορισμό τη Λέσβο παραμένουν πάνω από το 50% μειωμένες σε σχέση με το 2019. Για το λόγο αυτό, υπάρχει ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της τόνωσης του ρεύματος του εσωτερικού τουρισμού προς τη Λέσβο όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Θεσσαλονίκης και Καβάλας για τη Λέσβο, θα αποτελέσει μέσο τόνωσης του τουρισμού, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου το κράτος προωθεί τον εσωτερικό τουρισμό με τα προγράμματα του «Κοινωνικού Τουρισμού» και του «Τουρισμού Για Όλους», με ειδικές προβλέψεις για τη Λέσβο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τη διαμονής τους. Επίσης θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση του θρησκευτικού τουρισμού, τονίζοντας ότι στο παρελθόν υπήρχε ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση προσκυνητών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στη Λέσβο στα ονομαστά προσκυνήματα και μοναστήρια της.

ΖΗΤΑΜΕ την ενίσχυση όλων των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και την αναβάθμιση αυτών καθ’  όλη τη διάρκεια του έτους, με τη διερεύνηση και της δυνατότητας εμπλοκής στη διασύνδεση της Λέσβου και του λιμένα Σιγρίου».