Γ. Μπουρνούς: Να ανακληθεί η απόφαση και να συνεχίσουν οι ανταποκριτές ΟΓΑ να συνδράμουν τους αγρότες της Λέσβου.


Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση παύσης άσκησης των αρμοδιοτήτων των ανταποκριτών Ο.Γ.Α των Κοινοτήτων των Δήμων  Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

Ο Γιάννης Μπουρνούς αποδεχόμενος πλήρως το δίκαιο αίτημα του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου για την ανάκληση της σχετικής απόφασης του Διοικητή του ΕΦΚΑ και γνωρίζοντας καλά τη σπουδαιότητα του θεσμού του Ανταποκριτή ΟΓΑ για την εξυπηρέτηση των αγροτών της Λέσβου, καλεί τον κ. Χατζηδάκη να προβεί  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

 

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2022

 

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ανάκληση απόφασης παύσης ανταποκριτών του Ο.Γ.Α. στη Λέσβο».

 Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορά με την επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με την οποία εκφράζονται η ανησυχία και η έντονη διαμαρτυρία για την απόφαση του Διοικητή του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σχετικά με την παύση άσκησης των αρμοδιοτήτων των ανταποκριτών Ο.Γ.Α των Κοινοτήτων των Δήμων  Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

 

Αναφέρεται ότι η ως άνω άδικη απόφαση στερεί από τους αγρότες των 73 Κοινοτήτων της Λέσβου βασικές αλλά πολύ σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν οι ανταποκριτές Ο.Γ.Α και δημιουργεί τεράστιο κενό πληροφόρησής των αγροτών σχετικά με τον ασφαλιστικό τους κλάδο.

 

Επιπλέον, τονίζεται ότι για την εν λόγω απόφαση δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αγροτικών περιοχών της Λέσβου, όπως οι  μεγάλες αποστάσεις, η δυσχέρεια τακτικών μετακινήσεων και  η αντικειμενική δυσκολία μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων αγροτών να ανταποκριθούν στην  πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών με τον e-ΕΦΚΑ.

 

Επισημαίνεται ότι η παύση των ανταποκριτών Ο.Γ.Α. στη Λέσβο θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη προβληματική και δυσλειτουργική κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του. Σημειώνεται ότι ήδη παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτημάτων ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία των αγροτών με τον ΕΦΚΑ καθίσταται, πολλές φορές, αδύνατη.

 

Καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ για την παύση άσκησης των αρμοδιοτήτων των ανταποκριτών Ο.Γ.Α. των Κοινοτήτων των Δήμων  Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.