Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στον κόσμο αυτή την ώρα στο βόρειο Αιγαίο – Τα «θηρία» ΗΠΑ και Ρωσίας



Η μεγαλύτερη, αναλογικά με την έκταση, συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων καταγράφεται αυτή την ώρα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, εν μέσω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκεί το θηριώδες αεροπλανοφόρο (CNV) USS Harry S. Truman που έχει μήκος 333 μέτρα, έκταση καταστρώματος πάνω από 4,5 στρέμματα, εκτόπισμα 103.000 τόνων, αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και κινείται με την ισχύ που του δίνουν οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του.

Σε αυτό υπάρχει η δυνατότητα παραμονής άνω 90 μαχητικών αεροσκαφών και φιλοξενεί 6.500 άτομα. Όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες, μπορεί να κερδίσει ένα πόλεμο από μόνο του.

Μαζί του ως συνοδεία, έχει έξι πολεμικά πλοία, εκ των οποίων το ένα είναι πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, κατά την πάγια τακτική των Battle Group (γκρουπ μάχης) που ακολουθεί η υπερδύναμη. Εκεί βρίσκεται επίσης το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Bainbridge κλάσης Arleigh Burke.

Ωστόσο στα ίδια νερά πλέει και η πιο σύγχρονη φρεγάτα του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, η Admiral Kasatonov που πιθανότατα διαθέτει πυρηνικές κεφαλές και ένα ρωσικό υποβρύχιο ως συνοδεία.

Σε αυτά τώρα συνυπολογίστε ότι νότια της Κρήτης πλέει το μήκους 260 μέτρων γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle με 1.200 ναύτες, 22 μαχητικά Rafale στο κατάστρωμά του, δύο αεροσκάφη επιτήρησης Hawkeye και τρία ελικόπτερα.

Στο πλευρό του, αναπτύσσεται η αεροναυτική δύναμη συνοδείας που απαρτίζεται από 3 φρεγάτες, ένα σκάφος ανεφοδιασμού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Παράλληλα εννοείται πως διάσπαρτα βρίσκονται στο Αιγαίο πλοία του ελληνικού στόλου αλλά και αντιστοίχως τουρκικά στα χωρικά ύδατα της γείτονος χώρας αλλά και στα διεθνή.


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ έλεγε πως «ένα αεροπλανοφόρο ισοδυναμεί με χιλιάδες τόνους διπλωματίας». Στη συγκριμένη περίπτωση άραγε, τι μπορεί να πει κανείς όταν έχει δύο αεροπλανοφόρα και τόσο μεγάλη δύναμη πυρός από όλα τα υπόλοιπα παραπλέοντα σκάφη;   

Πηγή https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/8408229/i-megalyteri-sygkentrosi-naftikon-dynameon-ston-kosmo-afti-tin-ora-sto-voreio-aigaio